Bülent OVACIK / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2009 00:00
Sağ kolu boynuna kadar yanan Nijeryalı 9 yaşındaki Iwagna’ya Türk doktorlar hayat verdi. Nijerya Büyükelçimiz Aykut Sezgin aracılığıyla Ankara Gazi Üniversitesi’nden başkent Abuja’ya gelen 5 Türk doktor, 7 günde 157 ameliyat yaptı.
NİJERYA’nın başkenti Abuja’da tarımla geçinen Teryila Ailesi’nin 9 yaşındaki kızı Iwagna, anne ve babası tarlada çalışırken, yaşamını cehenneme çevirecek bir kaza oldu. Evde ocağın yanından geçerken elbisesi tutuştu. Alevlerin yalnız yakaladığı Iwagna’nın, sağ kolu bileğinden boynuna kadar yandı. Sağ omuz, dirsek ve el bileği, boynunun sağ yarısıyla beraber yapışarak birbirine kaynadı. Yanıklar iyileştiğinde Iwagna sağ kolunu ve elini hiç kullanamıyordu. Boynunu hareket ettiremiyordu. Nüfusu 140 milyonu bulan, kişi başına gelirin 1188 dolar seviyesinde seyrettiği fakir ülkede, ailenin tedavi arayışları sonuçsuz kaldı. Teryila Ailesi’nin umutsuz bekleyişi sürerken, Nijeryalı yardımsever kadınlar, büyükelçi eşlerine bir çay partisi verdi.
Türkler geliyor
Nijeryalı bir çocuk doktordan ülkedeki yanık vakaları ve doğumsal anomalileri dinleyen Abuja Büyükelçimiz Aykut Sezgin’in eşi Hülya Sezgin Türk Büyükelçiliği olarak yardım eli uzatılabileceğini söyledi. Büyükelçi Aykut Sezgin, Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile konuyu Türk İşbirliği ile Kalkınma Ajansı (TİKA) ve Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı ile paylaştı. Rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Peyami Cinaz’ın koşulsuz desteklediği proje için oluşturulan ekipte 5 doktor görevlendirildi. Doç. Dr. Selahattin Özmen, Yrd. Doç. Dr. Serhan Tuncer, Dr. Tuba Hilal Karadağ ve Dr. Billur Sezgin’in yer aldığı ekibin liderliğini Doç. Dr. Reha Yavuzer üstlendi. Afrika’ya açılım politikası çerçevesinde projeyi destekleyen TİKA, 65 bin dolarlık cerrahi ve tıbbi malzemeyi diplomatik yolla Abuja Büyükelçiliği’ne gönderdi.
7 günde 157 ameliyat
Projeye, Abuja’daki Garki Hastanesi ev sahipliği yaptı. 1 Haziran’da Nijerya’ya giden ekip, 7 günlük ameliyat maratonunda 73 hastaya 157 ameliyat yaptı. Ülkede elektrik olmadığı için aydınlatma amaçlı yakılan yağlar yanıkların başlıca nedeniydi. Ameliyat olanlardan biri de Iwagna’ydı. Ameliyat sonrasında boynunu, sağ kolunu ve elini tekrar hareket ettirebilen Iwagna, artık yemeğini kendi başına yiyebiliyor, kıyafetleri yardım almadan giyip çıkarabiliyor. Abuja’dan 16 Haziran’da ayrılan ekip, tıbbi malzemelerini Abuja Tıp Fakültesi Hastanesi ve projeye ev sahipliği
yapan Garki Hastanesi’ne bağışladı.
Nijerya hatırasıTÜRK doktor ekibi, Nijeryalı meslektaşlarıyla ameliyat maratonunu gerçekleştirdikten sonra hatıra fotoğrafları çektirmeyi de ihmal etmedi. Hastaların çoğunda ciddi yanık ve dudak yarıkları olduğunu söyleyen Doç. Dr. Reha Yavuzer, “Ülkede elektrik yok, insanlar gaz lambası ve jeneratörle aydınlanıyor. Bu amaçla satılan kötü kaliteli yağlar ise ciddi patlamalara yol açıp, akıl almayacak yanıklara neden oluyor. Çok sayıda hasta ameliyat ettik. Çok fayda gördükleri tartışılmaz ve bu da bizim için büyük mutluluk” dedi.