IV. Murat Operası yeniden sahnede

Güncelleme Tarihi:

IV. Murat Operası yeniden sahnede
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Okan Demiriş'in ‘‘IV. Murat’’ adlı operasını İstanbul seyircisiyle tekrar buluşturuyor. İlk temsil bugün Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon'da saat 20.00'de.

Metni Turan Oflazoğlu'na ait üç perdelik opera, daha önce 1981 ve 1987 yıllarında iki kez daha sahnelenmişti. ‘‘IV. Murat’’ta, şair ve besteci kişiliğine rağmen, toplumsal karmaşayı düzene sokmak için gerektiğinde baskıcı bir kimliğe bürünen, tarihimizin en renkli padişahlarından birinin yaşam öyküsünü anlatılıyor. IV. Murat küçük yaşta tahta çıkar ve uzun bir süre annesi Kösem Sultan'ın baskısına boyun eğer. İmparatorluğun içine düştüğü kriz, taht etrafında yoğunlaşan saray entrikaları, yeniçerilerin sarayı basıp kelle istemeyi alışkanlık haline getirmeleri, içinde fırtınalar kopan IV. Murat'ın acımasız kişiliğinin su yüzüne çıkmasına neden olur. Ancak bir padişah olarak elde ettiği zaferler, baskıcı yapısıyla çatışır. Onun karmaşık kişilik yapısı erken ve trajik sonunu hazırlar.

‘‘IV. Murat’’ ünlü şair Nef'i, Bekri Mustafa, Kösem Sultan, Hafız Paşa, Topal Recep Paşa gibi tarihimizin önemli figürlerinin yaşadığı ve hızla değişen imparatorluğun sancılı bir dönemini anlatıyor.

Aytaç Manizade tarafından sahnelenen eserde orkestrayı eserin bestecisi Okan Demiriş, koroyu ise Gökçen Koray yönetiyor. Dekor tasarımı Erkut Uzelli'ye, kostüm tasarımı Ayşegül Alev'e, koreografi Erdal Uğurlu'ya ve ışık Bülent Darcan'a ait.

‘‘IV. Murat’’ta başlıca rolleri Suat Arıkan, Leyla Demiriş, Kevork Tavityan, Erol Uras, Hüseyin Likos, Cahit Şaher, Sevan Şencan, Özlem Soydan, Ünüşan Kuloğlu, Necat Pınazoğlu, Ender Arıman, Ali Aybar, Ayhan Kahya, Kerim İren, Hasan Konbul, Efe Kışlalı, Kurtuluş Demirperçin, Coşkun Nehir, Erkan Tezcan, Tayfun Gökçe, Tanberk Sarıçalı paylaşıyorlar.

‘‘IV. Murat’’ Operası Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon'da sezon boyunca izlenebilecek. Operanın diğer temsil günleri şöyle: 14 Aralık ve 16 Aralık; yeni yılda 6 Ocak ve 27 Ocak.

Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon, Taksim. Tel: (0212) 251 10 23 - 251 56 00 - 07

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!