Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2003 14:51
İTÜ, 'Bilim, Teknoloji ve Toplum' (BTT) Yüksek Lisans Programı ile tüm disiplinlerden öğrencilere Avrupa ülkelerinde deneyim kazanma şansı sunuyor. 13 ay süren prorogram ile öğrenciler, eğitimlerinin sekiz aylık bölümünü ESST (Avrupa Üniversiteler Bilim, Teknoloji ve Toplum Birliği) üyesi 17 Avrupa üniversitesinden birinde geçirebiliyor.
İTÜ tarafından dört yıldır yürütülen 'Bilim, Teknoloji ve Toplum' (BTT) Yüksek Lisans Programı, tüm disiplinlerden ögrencilere Avrupa ülkelerinde deneyim kazanma şansı sunuyor. Sosyal bilimler ile mühendislik alanları arasında köprü gorevi üstlenen programın öğrencileri, eğitimlerinin sekiz aylık bölümünü ESST (Avrupa Üniversiteler Bilim, Teknoloji ve Toplum Birliği) üyesi 17 Avrupa üniversitesinden birinde geçirebiliyor.
13 ay süren programın birinci dönemini başarıyla bitiren öğrenciler, ikinci dönem seçmeli uzmanlık alanındaki dersleri tamamlamak ve üçüncü dönem boyunca tezlerini yazmak üzere, ESST üyesi üniversitelerden birinde çalışmalarını sürdürüyor. Öğrenciler, yurtdışında öğrenim gördükleri üniversiteye herhangi bir kayıt ücreti ödemedikleri gibi, bu süre boyunca harcamalarını karşılamak üzere, Garanti Bankası'ndan burs alıyor.
İkinci Öğretim olarak yürütülen BTT programının ders içerikleri ve eğitim yapısı ESST üyesi üniversitelerle ortak olarak belirleniyor. Disiplinlerarası düşünebilen ve çalışabilen bireyler yetiştirmeyi hedefleyen programdan mezun olan öğrenciler, hem İTÜ hem de ESST'den Yüksek Lisans Diploması almaya hak kazanıyor. Programda, ekonomi, sosyoloji, felesefe, politika, tarih ve mühendislik gibi farklı alanları içeren disiplinlerarası bir eğitim sunuluyor.
Avrupa ve Amerika'da sürdürülmekte olan diğer BTT programlarının mezunlarının büyük bir bölümü, kariyerlerini üniversitelerde ve araştırma şirketlerinde araştırmacı olarak geçiriyor ve çoğunlukla akademisyenliği tercih ediyor. Öğrencilerin büyük bir bölümü, mezuniyet sonrasında, bilim ve teknoloji tarihi, bilim ve teknoloji felsefesi, bilim sosyolojisi, teknoloji politikaları, teknoloji yönetimi ve iletişim alanlarında doktora programlarına devam ediyor. Ya da teknoloji üreten ve kullanan şirketlerde, teknoloji yönetimi, teknoloji politikaları alanlarında danışman ve yönetici olarak çalışıyor.
BTT programının öğrenci profilindeki çeşitlilik, mezunların mezuniyet sonrasındaki iş hayatlarına da yansıyor ve mezunlar, gerek kamu sektörü gerekse özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde çok farklı alanlarda kariyerlerini sürdürebiliyor.
2003-2004 öğretim yılı için İTÜ BTT yüksek lisans programına başvurular 27 Haziran'a kadar devam ediyor. Ayrıntılı bilgi için www.sbe.itu.edu.tr/sts,
0212 293 13 00 (dahili 2121, 2124)