İttifaka izin verilmeli

Güncelleme Tarihi:

İttifaka izin verilmeli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Demirel, ‘‘Seçim değil, istikrar aranmalı’’ dedi. 5 yıllık cumhurbaşkanlığı süresince 6 hükümetin kuruluşuna onay verdiğini kaydeden Demirel, ‘‘5 yılda 6 hükümet çok’’ diye konuştu. Cumhurbaşkanı, istikrar için partilerin ittifak yapmalarına imkan sağlanmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kurtuluş günü ve açılış törenlerine katılmak üzere geldiği Van'da, seçim tartışmalarına ilişkin önemli mesajlar verdi. Demirel'in açıklamaları özetle şöyle:

MECLİSİN İŞİ

Seçim Meclis'in işidir. Türkiye'de seçim ilk defa yapılıyor değil. 11-12 defa yapıldı. Ülkenin siyasi şartları seçimi gerektiğirdiği an, Meclis seçim kararı alır ve yapılır. Ben siyasetin üstündeyim. Benim görevim istikrar içinde hem rejimin, hem devletin işlemesini gözetmektir. Gözetme meselesinin içinde yaptırım olarak hem kanuni haklarım, hem de moral ağırlığım vardır.

İSTİKRARSIZLIK

Seçim bir meclis, bir de hükümet çıkarmak için yapılır. Ama seçim bir meclis çıkarır, o gün hükümet çıkarmazsa o istikrarsızlıktır. 8-10 ay yaşayan hükümetler istikrarsızlık demek. Ben cumhurbaşkanlığında beşinci yılımı dolduruyorum, altı tane hükümet atadım. Beş senede altı çok. Bunun için Türkiye yeniden seçime gideceği zaman, aynı zamanda bir iktidar çıkaracak şekilde seçim kanunlarını düzeltmesi lazım. Seçim kanunu bir partinin yüzde 20 olan oyunu yüzde 30-40'a çıkarmaz.

SEÇİM İTTİFAKI

Partilerin ittifak yapmalarına müsaade edilmelidir. Halk, seçim yaptığı zaman hükümet kim, muhalefet kim olacak bilmelidir. Mesele Ankara'daki koalisyon kombinasyonlarına kaldığı vakit, sistemin işlemesi zorlaşıyor. Türkiye'de herkes sadece seçimi tarih olarak tartışmak yerine, istikrarı getirecek sistem düzeltmesini tartışmalıdır. Bu konuda bir konsensus sağlanmalıdır.

ARANAN İSTİKRARDIR

Türkiye, 2,5 sene sonra niye seçimi arıyor. Söylediğim gibi seçimi değil, istikrarı arıyor. Yapılacak seçim istikrar çıkarmayacaksa, onun çaresi düşünülmelidir. Çare tükenmez, çare aranırsa bulunur. Siyaset çözümsüz değildir.

FESİH YETKİSİ

Türkiye'de rejimi işletmek istiyorsak, Türkiye, başkanlık, yarıbaşkanlık sistemlerine gitmeyecekse, asgariden cumhurbaşkanına meclisi feshetme, daha doğrusu seçimi yenileme yetkisi verilmelidir. Bu, meclisin daha iyi çalışmasını sağlar. Ama birisi gelir bunu yanlış kullanır mı? Her yetkinin yanlış kullanılma ihtimali vardır. Şüphelere, zanlara kapılmaya gerek yok. İyi niyet asıldır. İyi niyet bu yetkinin doğru kullanılacağıdır.

Cumhurbaşkanı, bu görüşlerini önceki akşamki görüşmelerinde Başbakan Mesut Yılmaz'a da aktarıp aktarmadığı sorusuna da, devlet yetkilileriyle kısa ve uzun vadeli bütün sorunları konuştuğunu, bu konularda hem onların görüşlerini aldığı ve kendi görüşlerini aktardığını söyledi.

ASKERLE GERGİNLİK

Demirel, hükümetle ordu arasındaki gerginliğin bitip bitmediği sorusuna da, Türkiye'nin bir kurumlar devleti olduğunu ve yetkilerle sorumlulukların belli olduğunu belirterek, şu karşılığı verdi:

‘‘Sadece bizim ülkemizde değil, başka ülkelerde de bu kurumlar arasında zaman zaman anlayış, yorum farklılıkları olabiliyor. Bu çok kere, diyalog noksanlığından oluyor. Bugün öyle bir sorun yoktur. Türkiye, rahat rahat bayrama girmelidir. Öyle giriyor zaten. Bazen biz sorunları çok sesli, gürültülü tartışıyoruz. Ondan sonra sorunlar yatışıyor, sonra yeni sorunlar çıkıyor, şu bayramı iyi, rahat geçirelim.’’

Demirel, Kurtuluş Günü kutlamalarında yaptığı konuşmasında da, Türkiye'ye yönelik dış tehditlere değinirken, ‘‘Türkiye'ye çevrilen kem gözlerin hepsini oyarız’’ dedi ve herkesi birlik-beraberlik içinde yaşamaya davet etti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!