Güncelleme Tarihi:
Birgün Gazetesi’nden Olgu Kundakçı’nın haberine göre, itfaiyenin raporu 1 Temmuz’da hazırlandı. Yanan Hüseyin Avni Paşa Köşkü’ne itfaiye müdahale etmeden önce “köşkün alevli surette yanmakta olduğu ve yangının ormanlık alana sirayet ettiği” belirtilen raporda olayın çıkış sebebiyle ilgili şu ifadelere yer verildi:
“Olay yerine ulaşıldığında, yangın sebebi ile çatısı tamamen çöken, ikinci kat dahili alevli surette yanan metruk köşke dahilden müdahale imkânı olmadığından, hariçten ve binanın tüm cephelerine müdahale edilerek, 45 dakika içerisinde yangın kontrol altına alınmış ve soğutma çalışmaları başlamıştır. Ayrıca ormana sirayeti önlemek için yerden müdahale edilirken hava desteği de alınmış ve sirayet önlemiştir. Yapılan araştırmada metruk köşke elektirk bağlantısı olmadığı tarafımızdan tespit edilmiş, köşkün tamamen yanması nedeniyle yangın çıkışına sebep olacak herhangi bir unsura rastlanmadığından çıkış sebebi tarafımızca tespit edilememiştir.”
KÖŞK'ÜN SİGORTASI YOK
Raporda köşkün son durumuyla ilgili “ahşap köşk tamamen, köşk çevresindeki çam ağaçları kısmen yanmaktan dolayı zarar görmüştür” denildi. Köşkteki zararın bilirkişiler tarafından tespit edilmesi uygun görüldü. Cengiz İnşaat tarafından satın alınarak restorasyonu planlanan köşkün sigortasız olması ise dikkat çekti. Tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü, İstanbul 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 8 Ocak 2002’de yıkılmadan korunması gereken 1. grup kültür varlığı olarak tescillenmişti.
Hüseyin Avni Paşa Köşkü'ndeki yangının sırrını itfaiye rapor çözecek
RESTORASYON İZNİ VERİLMİŞTİ
Yangından sonra Cengiz İnşaat tarafından yapılan açıklamada, yangından sadece beş gün önce 23 Haziran 2014’te tarihi köşkün restorasyonu için ön izinlerin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından verildiği ortaya çıkmıştı. Cengiz İnşaat’ın açıklamasında, “İtfaiye raporundan sonra nedeni kesinleşecek olan yangın, çatıdan başlayarak bütün binanın hasar görmesine sebep olmuştur” denilmişti.
HALİDE EDİP ADIVAR DA ORADA YAŞAMIŞTI
Sadrazam Hüseyin Avni Paşa Osmanlı’nın belki de en çok tartışılan isimlerinden biriydi. Sultan Abdülaziz’in tahttan devrilmesinde parmağı olduğu konuşuluyordu. Devrik Sultan Abdülaziz’in kayınbiraderi Çerkes Hasan tarafından Mithat Paşa’nın Beyazıt’taki bir köşkünde öldürüldü. Ancak Üsküdar, Paşalimanı Caddesi’nde sahibi olduğu koru ve köşk, içerisinde Halide Edip Adıvar’ın ailesi yaşasa bile Hüseyin Avni Paşa’nın adıyla anıldı. Hüseyin Avni Paşa’nın adının anılmadığı tek yer, köşkte açılan Halide Edip Adıvar’ın adını taşıyan okul oldu. Ancak okulun kapanmasının ardından koru ve köşk yine Hüseyin Avni Paşa’nın adıyla anılmaya devam etti.
İçerisinde 3 bin tescilli ağacın bulunduğu korunun yüzde 35 hissesi işadamı Zeynel Abidin Erdem’e aitti. Korunun geri kalan hisseleri bir dönem Korkmaz Yiğit’in üzerine geçmişti. Borcunu ödeyemeyen Yiğit’in hisseleri Üsküdar 3’üncü İcra Müdürlüğü’nden satışa çıkarılmıştı. 12 milyonla ihaleye çıkılan korunun yüzde 65’lik bölümünü 5 milyon TL’ye Medya Holding satın aldı. Koru, 27 Ekim 2000’de Etibank’a el konulmasının ardından TMSF’ye geçti. TMSF’nin elindeki yüzde 65’lik koru alanı 2009’da Cengiz İnşaat’a satıldı. Cengin İnşaat 2013’te İşadamı Erdem’in elindeki hisseleri de satın aldı. Cengiz İnşaat koruyu satın almasının ardından, içerisindeki köşkü restore ederek kullanıma açacaklarını duyurmuştu. Ancak araziyle ilgili uzun süre bir şey yapılmadı. Koru özel mülk olduğu için vatandaşların giriş ve çıkışlarına kapalıydı.