İtfaiyeci kızlar

Güncelleme Tarihi:

İtfaiyeci kızlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kocaeli Üniversitesi İzmit Meslek Yüksek Okulu İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Bölümü’nde öğrenim gören 3 genç kız, stajlarını İstanbul İtfaiyesi'nde yaptı. 6 haftalık staj süresi içinde Kapalıçarşı'daki tüp patlamasından, köprüdeki intiharlara kadar pek olayda görev alan itfaiyeci adayı 3 genç kız, diplomalarını alıp kırmızı kasklarını giyecekleri anı iple çekiyor.

Türkiye’nin sadece iki üniversitesinin bünyesinde bulunan itfaiye meslek yüksek okulundan 3' bayan 43 itfaiyeci adayı, İstanbul İtfaiyesi'nde 6 haftalık stajlarını tamamladı. Erkek itfaiyecilerden hiçbir eksik yanlarının olmadığını belirten Arzu Kul, Meltem Karslıoğlu ve Fatma Doğanay, Koceli Üniversitesi İzmit Meslek Yüksek Okulu İtfaiye ve Yangın Güvenliği Bölümü'nde öğrenim görüyor. İtfaiyeci adayı bayanlar, ‘‘Bu mesleğin sadece erkekler tarafından yapılabileceği imajını yıkmak istedik. İnsanlara yardımın cinsiyeti olmaz’’ dedi.

Üniversiteli itfaiyeci kızların ikisi, aileden itfaiyeci. 19 yaşındaki Arzu Kul'un babası ve amcası, 20 yaşındaki Meltem Karslıoğlu'nun da babası itfaiye teşkilatında görevli. 23 yaşındaki Fatma Doğanay ise insanlara yardıma yönelik bir meslek olduğu için itfaiyeciliği seçmiş. Üniversitede öğrendikleri teorik bilgileri, staj yaptıkları 6 hafta süresince uygulamaya dökme imk*anı bulduklarını belirten Arzu Kul, Meltem Karslıoğlu ve Fatma Doğanay, karşılaştıkları olaylar sırasında yaşadıklarını şöyle anlattı: ‘‘Burada, itfaiyeciliğin sadece alevlerle boğuşmak olmadığını gördük. Bir itfaiyecinin ilk görevi hayat kurtarmak. Sıcağı sıcağına yaşadığımız olaylar sırasında, zor durumda olan insanlara yardım etmenin hazzını duyduk. Bizi en çok üzen ise yardımına gittiğimiz insanlardan bazılarının ölmesi oldu.’’

Babası da itfaiyeci

Babası itfaiyeci olan 20 yaşındaki Meltem Karslıoğlu, staj gördüğü süre içinde, deneyimli itfaiye ekipleriyle birlikte birçok olaya müdahale ettiğini belirterek, ‘‘Beni en çok etkileyen olay, Haliç Köprüsü'nden atlayan adam oldu. Köprüye birinin çıktığı ihbarını aldıktan sonra merdiven aracıyla olay yerine gittik. Daha takozları koymadan, adam kendini aşağıya bıraktı. Çok üzüldüm. İşimiz hayat kurtarmak ama bazen kurtaramadıklarınız da oluyor. Buna alışmak gerekiyor’’ dedi.

Akdeniz Üniversitesi İtfaiye Meslek Yüksek Okulu'ndan 17, Kocaeli Üniversitesi İzmit Meslek Yüksek Okulu İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Bölümü’nden de 26 olmak üzere toplam 43 öğrenciye staj yaptırdıklarını belirten İstanbul Bölge İtfaiye Müdürü Zekeriya İde, ‘‘Öğrenciler, okulda öğrendikleri teorik bilgileri uygulamaya geçirme fırsatı buldular. Bayan itfaiyeci adaylarının, bu işi daha iyi yapacaklarını düşünüyorum. Bu arkadaşlar, itfaiye bünyesindeki 38 bölümden birinde görev alacak. Kurtarma çalışmaları sırasında, bayanlar daha nazik oluyorlar. Çünkü onların ruhunda annelik duygusu hákim’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!