Ä°talyan yönetmenden "DerviÅŸ"

Güncelleme Tarihi:

İtalyan yönetmenden Derviş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2002 14:23

İtalyan yönetmen Alberto Rondalli'nin imzasını taşıyan Derviş haftanın dört yeni filminden biri. Filmde, Türk oyuncular da rol alıyor.

Haberin Devamı

Geçen yıl katıldığı çeşitli uluslararası festivallerde ödüller kazanan Derviş (Il Derviscio)  adlı filmi Türkiye'de de gösterime giriyor. Senaryosunu da Rondalli'nin yazdığı film,Boşnak yazar Meşa Selimoviç'in Derviş ve Ölüm adlı eserinni uyarlaması. Filmde, İtalyan oyuncuların yanısıra Ruhi Sarı, Başak Köklükaya, Cezmi Baskın, Erdem Özipek, Soner Ağın ve Menderes Samancılar da rol alıyor.

FÄ°LMÄ°N KONUSU

Mutlak dini doğrular üzerine kurulu dünyasında yaşayan Ahmet Nurettin, olaylar karşısında hep seyirci kalmış, gerçeklerden ve çelişkilerden kaçmıştır. Öte yandan, diğer insanlara yol gösterici olma iddiasındadır. Ancak yaşam, onu kaçtığı her şeyle yüzleşmeye zorlayacaktır.

Nurettin'in erkek kardeşi, suçsuz yere tutuklanıp hapsedilir. Dönemin bozulmuş hukuk sistemi içinde, kötü bir yargılama sonucunda idama mahkûm edilerek öldürülür. O zamana dek iktidar sahiplerince korunduğuna inanan Nurettin'in çabaları sonucu değiştirememiştir. Sağlam dünyasının temel taşları sarsılan Nurettin, bunun sorumlularına karşı müthiş bir öfkeye kapılır ve isyan eder.

Haberin Devamı

Bu öfke ve isyan sonucu kutsallık ve sonsuzluk katından iner, yıkıcı duygulara sürüklenerek, gittikçe daha kusurlu ve güvensiz bir kiÅŸiliÄŸe bürünür. Ä°ntikam hisleri ile halkı tahrik eder. Çıkan isyan sonucu Nurettin'in düşmanları öldürülür ve Nurettin, isyan sırasında öldürülen Kadı'nın yerine geçer. Artık iktidar sahibi, kendisidir. Ne var ki iktidar mekânizması, Nurettin'i, en yakın dostu Hasan'a ihanete zorlayacaktır. Ve böylece Nurettin, erkek kardeÅŸinin ölümüne yol açan kararın aynısını, Hasan için almak zorunda kalacaktır... Â

FÄ°LMÄ°N KÃœNYESÄ°
Yönetmen: Alberto Rondalli
Senaryo. Alberto Rondalli
Oynayanlar: Antonio Buil Puejo, Cezmi Baskın, Ruhi Sarı, Başak Köklükaya, Erdem Özipek, Soner Ağın, Menderes Samancılar
Resmi sitesi:http://www.dervisfilmi.com/

HAFTANIN DİĞER YENİ FİLMLERİ İÇİN
http://cma01.hurriyetim.com.tr/haberler/0,,sid~18,00.asp

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!