Güncelleme Tarihi:
Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi içindeki uzantısını incelemek amacıyla Türkiye'ye gelen İtalyan araştırma gemisi 'Odin Finder', çalışmalarına başladı.
Karaköy Limanı Mülki İdare Amirliği'nde basın toplantısı düzenleyen TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, araştırmaya Türk, İtalyan ve ABD'li 14 bilim adamının katıldığını, projenin TÜBİTAK koordinatörlüğünde yürütüldüğünü söyledi.
Prof. Dr. Görür, İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Namık Çağatay'ın başkanlığında yapılacak çalışmaların 10 gün süreceğini, MTA ile Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı'nın katkı sağlayacağı çalışmalara, ABD Kaliforniya Üniversitesi'nde 'Nuh Tufanı' konusunda araştırmalar yapan bilim adamlarının da destekte bulunacağını kaydetti. TÜBİTAK'ın, Marmara Denizi'nin deprem potansiyeline ait yürüttüğü uluslararası araştırmaların ikincisini gerçekleştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Görür, şöyle devam etti: "İtalyanlara ait Odin Finder adlı gemi, ön araştırmalar yapmak üzere Marmara Denizi'ne geldi. Bu gemi, daha sonra Marmara'ya gelip çalışma yapacak Urania adlı gemiye ön bilgi toplayacak. Bu araştırmalar, daha önce Fransız gemisi Le Suroit'le yaptığımız çalışmalarda kullanılan yöntem ve amaç itibariyle tamamen farklıdır. Bu gemi ve Ocak 2001'de Marmara'ya gelecek Urania, Küçükçekmece ve Prenses Adaları'nın doğusuna kadar kıyı ve sığ kıta alanlarında araştırmalar yapacak."
Prof. Dr. Görür, gemide yüksek çözünürlü görüntüleme sonarının bulunduğunu, sonar sayesinde deniz dibinde yüksek çözünürlü görüntü alabileceklerini bildirdi. Bu şekilde deniz tabanındaki düzensizliklerin belirleneceğini anlatan Prof. Dr. Görür, özellikle sığ yerlerde, kritik alanlarda bu ölçümleri yapacaklarını ve aktif fayları izlemek suretiyle bunların oluşturduğu küçük yamaçları belirleyeceklerini kaydetti.
120 bin dolara malolacak
Araştırmanın 120 bin dolara malolacağını, bunun 65 bin dolarını C.N.R, 20 bin dolarını TÜBİTAK, geriye kalan bölümünü de Colombia Üniversitesi'nin karşılayacağını belirten Prof. Dr. Görür, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu araştırmadan amaç, Marmara'da olan depremler, bu depremlerin hangisinin, hangi kırığın sonucunda oluştuğunu tespit etmektir. Bir başka deyişle, tarihsel depremlerin hangi kırıkları ürettiğini belirlemektir. İstanbul'u etkileyecek depremin gerçek anlamı ve özelliklerine ilişkin, daha önceki tarihsel verilerle denetlenerek, olabilecek simülasyon çalışmaları yapılacaktır."
C.N.R adlı İtalyan Deniz Jeolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Enrico Bonatti de Marmara Denizi'nde araştırılması gereken çok önemli jeolojik problemler olduğunu belirterek, teorik olarak Kuzey Anadolu Fayı gibi büyük bir fayın deniz altında nasıl davrandığını bilmek için araştırmalar yapılması gerektiğini söyledi.
Bu araştırmaları yaparken, yerkürenin içinde deprem olayının nasıl geliştiğine bakılması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Bonatti, şunları kaydetti: "Kuzey Anadolu Fayı, deniz altında esas itibariyle ana bir koldan ibaret. Ancak bu fay, çok sayıda ikmal olabilecek kırıklıklar ile komplike bir yapı gösteriyor. Bu komplikasyon karada da görünüyor. Akustik yöntemlerle bu fayları yüzeyden ve yüzeyin altından görüntüleyip tespit etmeye, incelemeye çalışacağız."