İtalya’da birincilik getiren proje

Güncelleme Tarihi:

İtalya’da birincilik getiren proje
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2025 07:003dk okuma

Lise öğrencileri İtalya’da düzenlenen fikir yarışması Focus Rifiuti’de birinci oldu. Öğrencilerin tasarladığı çöp konteynerlerine çip uygulaması ile çöp kamyonlarının rotası kısalacak, verimliliği artacak.Uygulama kazandığı ödül sayesinde start-up’a dönüşecek.

Haberin Devamı

Ankara Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bilişim teknolojileri alanı öğrencilerinin kurduğu Eco Team’in yapay zeka ile atık yönetimi üzerine hazırladığı proje İtalya’nın Benevento şehrinde düzenlenen Focus Rifiuti Hackathon Edition 2025 yarışmasında birinci oldu. “AI Waste Route” isimli projenin çıkış noktası öğrencilerin bir gözlemine dayanıyor. Eco Team’i oluşturan öğrenciler cadde ve sokaklarda bulunan çöp konteynerlerinin dolu ya da boş olmasına bakılmaksızın her gün çöp kamyonları tarafından boşaltıldığını gözlemledi. Bunun üzerine bir yazılım geliştirmeyi ve konteynerlere yerleştirecekleri çiplerle doluluk oranlarını görebilmeyi hedeflediler. Böylece çöp kamyonları bütün konteynerlere uğramak yerine yüzde 50 ve üzerinde doluluğu olanlara sadece uğrayacak ve hem zamandan hem de yakıttan tasarruf sağlayacaktı.. Eco Team bu düşünceyi bir projeye dönüştürdü ve İtalya’da düzenlenen Focus Rifiuti’de birinci oldu.

Haberin Devamı

İtalya’da birincilik getiren proje

ULUSAL AJANS’TAN HİBE
Eco Team, 10’uncu sınıf öğrencileri Yunus Emre Turgut ile Enes Uçak, 11’nci sınıf öğrencileri Sudenaz Güneşgör, Zeynep Güldeniz Nişancı, Erhan Silsüpür ve son sınıfta okuyan Memduh Türk’ten oluşuyor. Al Waste Route fikri, daha önce Global Teacher Prize olarak bilinen Küresel Öğretmen Ödülleri’nde de aday gösterilen bilişim öğretmeni Dr. Selçuk Yusuf Arslan’ın yapay zeka ve makine öğrenmesi dersinde öğrencilerine, ‘çevre için neler yapabiliriz’ sorması sonrasında ortaya çıkmış Proje fikrinin oluşturulmasından sonra ekip, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğünün mesleki eğitim akreditasyonuna dahil olarak Ulusal Ajans’tan aldıkları hibe ile İtalya’daki yarışmaya katılmış. Öğrencilerin önce yazılımı hazırladığı ardından da projeyi değer önerisi, bütçe yönetimi, gelir durumu gibi başlıklarda incelediğini belirten Arslan yarışmayı ve projeyi şöyle anlattı:

İtalya’da birincilik getiren proje
YÜZ YÜZE MENTORLUK KAZANDIK
“Ben projenin danışman öğretmeniyim. Yapay zekanın çevre için kullanılmasını çok önemli görüyorum. Çünkü sürekli teknolojinin olumsuzluklarından bahsediyoruz. Oysa teknoloji dünyanın karşı karşıya kaldığı sorunlar için de kullanılabilir. Bunlardan biri de atık yönetimi. Öğrencilerimiz de bunun için fikir geliştirdi. Öğrencilerimizin fikrinin uluslararası arenada değer bulması bizi çok gururlandı. İtalya’daki yarışmanın konusu bu yıl yapay zekâ ve atık yönetimi oldu. Lise ve üniversite seviyesinde toplam 60 öğrencinin oluşturduğu 10 grup tüm gün iş fikirlerini oluşturmak için yarıştı. Takımların 5 dakikalık jüri sunumları ve ardından soru cevap oturumları oldu. Biz de yarışmada birincilik ödülü kazandık. Yapay zekâ ile çöp kutularının doluluk oranına göre en iyi rotayı sunduğumuz AI Waste Route projesi yarışma jürisi tarafından beğenildi. Öğrencilerimiz iş fikirlerini bir start up’a çevirme konusunda mentorluk ödülü kazandı. İtalyan Sannio Valley ekibi yüz yüze ve uzaktan öğrencilerimizle buluşarak projelerini ileri taşımaya yardımcı olacak.

Haberin Devamı

10 YILLIK PLAN HAZIR
Öğrencilerimizin 10 yıllık bir planı var şimdiden. İlk yıl projeyi doğru yürüterek belediyelerle iş birliği yapmak. İkinci yıl daha kapsamlı bir yazılım hazırlama. Üçüncü yılda 1 milyon konteynere ulaşmak ve 10’uncu yılda pazar lideri olmak.”

DERSTE ÖĞRENDİKLERİNİ YANSITTILAR
Ömer Ceylan - Okul Müdürü: “Bu yarışmanın yapay zekâ konusu üzerinden düzenlenmiş olması bizi daha çok heyecanlandı. Çünkü MEB müfredatında yaklaşık 3 yıldır yapay zekâ konulu bir dersimiz var. Öğrencilerimiz bizden aldıkları eğitimi uluslararası bir platforma yansıtarak bizi gururlandı. Hepimiz çok mutluyuz.”

 

 

BAKMADAN GEÇME!