İtalya seçimlerinde İsa heykelciği tartışması

Güncelleme Tarihi:

İtalya seçimlerinde İsa heykelciği tartışması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2006 19:27

İtalya'da düzenlenen genel seçimlerde oy verme işlemi devam ederken, bazı oy kullanılan merkezlerde çarmıha gerili İsa figürlerinin bulunması tartışmalara neden oldu.

Terni'ye bağlı Amelia beldesindeki Fornole Okulu'nda, 8 numaralı sandığın bulunduğu mekandaki İsa figürlü haç, bizzat sandık görevlisi tarafından kaldırtıldı. Treviso'da da bir seçmenin talebi üzerine sandık mahallindeki çarmıha gerilmiş İsa figürü kaldırılırken, Ancona'ya bağlı Senigallia beldesinde bir seçmenin bu konudaki talebi reddedildi.
İtalya'da okullar başta olmak üzere devlet dairelerinde de bulundurulan, çarmıha gerilmiş İsa figürleri genel seçimdeki oy verme işlemleri sırasında da tartışmalara neden oldu. Amelia'da Fornole İlkokulu'ndaki 8 numaralı sandığın görevlisi,  oy verme işlemini başlatmadan önce sınıftaki haçların dışarı çıkarılmasını istedi. Olay, merkez sağ partilerin seçim mahallindeki  gözlemcileri tarafından protesto edildi. Şikayetler üzerine, güvenlik birimlerinin, anılan sandık mahalline giderek, haçların kaldırılmasıyla ilgili tutanak tuttukları belirtildi.  Treviso'da ise Cornuda İlkokulu'nda oy kullanması gereken bir emekli, sandık mahallindeki çarmıha gerilmiş İsa figürünün dışarı çıkarılması talebinde bulundu. Sandık görevlilerinin de, bu talep doğrultusunda, anılan vatandaşın oy verme işlemi esnasında sınıftaki çarmıhı sökerek sınıf dışında tuttukları belirtildi. Ancona'ya bağlı Senigallia beldesindeki Puccini İlkokulu'nda 19 numaralı sandığın bulunduğu mekanda ise bir seçmenin benzer talebi sandık görevlileri tarafından geri çevrildi. Bunun üzerine Fiorenza Nacciariti adlı 50 yaşındaki vatandaşın da, laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle, haçın bulunduğu bir mekanda oy vermeyeceğini belirttiği bildirildi. Sandık görevlileri ile seçmen arasındaki anlaşmazlık, duruma itiraz eden vatandaşın oy verme işlemini gerçekleştirememesiyle sonuçlandı. Haçlı mekanda oy kullanmayı reddeden vatandaşın, sandık mekanında, Katolik Kililesi'ne ait çarmıha gerilmiş İsa figürlerinin mevcudiyeti nedeniyle oy kullanmasının olanaksızlaştırıldığı gerekçesiyle tutanak tutturduğu da kaydedildi. Tartışmaların yaşandığı il ve beldelerdeki merkez sağ partilerin yetkilileri, çarmıha gerilmiş İsa'nın İtalyan kültürünün bir parçası olduğu gerekçesiyle, haç ve figürlerin münakaşa konusu yapılmasına ve kaldırılmasına tepki gösterdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!