İtalya’nın saygın gazetecilik ödülü, Zeynep Kuray kriziyle komediye döndü

Güncelleme Tarihi:

İtalya’nın saygın gazetecilik ödülü, Zeynep Kuray kriziyle komediye döndü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2013 11:31

İtalya’nın en prestijli gazetecilik ödülü Ilaria Alpi’de ödül krizi yaşandı.

Haberin Devamı

İki yıl önce KCK operasyonunda tutuklanan Birgün gazetesi ve ANF muhabiri Zeynep Kuray, geçen nisanda serbest bırakılmıştı. İtalyan gazeteci Marco Cesario, İtalya’da “bianca&volta” yayınevinden çıkan ve ülkede büyük ilgi gören “Sansür: Censura. Giornalismo in Turchia” (Türkiye’de gazetecilik) adlı kitabında Kuray’ın başına gelenleri de anlatmıştı.

ÇEKİ TV’DE BİZZAT ALMALI
UniCredit Bankası’nın sponsorluğundaki Ilaria Alpi ödülünün bu yıl Kuray’a verilmesi kararlaştırıldı. Ancak Kuray’ın yurtdışına çıkış yasağı nedeniyle ödülünü almak için İtalya’ya gidemeyeceğini öğrenen komite karar değiştirdi. “Ödülü şahsen alması gerekir” diyen jüri, bu nedenle bir başka ismi seçeceklerini belirtti. Kuray, “Davalarım sürüyor. Gelemem. Benim yerime ödülümü gazeteci dostum Marco Cesario alsın” dese de jüri ısrar etti: “Ödül töreni televizyondan naklen yayınlanacak ve eline yüklü bir para çeki verilecek. Bizzat kendisinin alması gerekiyor.”

Haberin Devamı

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE LEKE
Hürriyet’e konuşan gazeteci Marco Cesario şunları söyledi:
“Bu ifade ile ödülün başarılı bir Türk gazetecisine verilmesinin iptali, ifade ve basın özgürlüğüne ülkemin düşürdüğü bir lekedir. Tam tersi, ödülünü almaya siyasi nedenlerle gelemeyen bir gazetecinin dramını yansıtmak, Ilaria Alpi ruhuna yakışırdı. Bu büyük bir skandaldır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!