İşyerinde depresyon

Güncelleme Tarihi:

İşyerinde depresyon
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2002 11:10

Toplumda sık olarak rastladığımız ruhsal rahatsızlıklar, aslında iş ortamında da sıkça rastladığımız rahatsızlıklardır. Bunların başında depresyon gelir. Depresyon ne geçici bir ruh durumu ne de kişisel bir zayıflıktır. Ciddi ama aynı zamanda tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Aksine, farkedilmeyen ve tedavi edilmeyen depresyon, hem kişinin kendisi için büyük bir zarar; hem de işyeri açısından bakacak olursak para kaybı, üretim zararı adına önemli bir etkendir.

Haberin Devamı

Hayatımızın büyük bir kısmının çalışma ortamında geçtiğini düşünürsek depresyon ister kişisel problemlerden kaynaklansın ister iş ile ilgili problemlerden en önemli etkisini iş ortamında göstermektedir.

Peki o zaman depresyondayım dediğimiz de bu rahatsızlığın belirtileri neler? Her can sıkıntısı, mutsuzluk durumu depresyondayım anlamında mı?

" Devamlı üzüntülü olma hali ya da aşırı endişe. Her zaman yapılan aktivetelerden keyif alamama.

" Yorgun hissetme, enerji kaybı, bir şekilde "yavaşlama" durumu.

  • Uyku problemleri (düzensiz uykular, aşırı uyuma ya da çok az uyuma, devamlı uyanma).
  • Yeme problemleri (aşırı yemek yeme ya da çok az yeme, ciddi kilo kaybı).
  • Karamsarlık, umutsuzluk.
  • Konsantrasyon problemi, unutkanlık ve karar vermede zorlanma.
  • Ölüm ya da intihar düşünceleri
  • Her türlü durum karşısında nedensiz ağlama.

( Eğer bu sayılan belirtilerden en az bes tanesi iki haftadan fazla zamandan beri yaşanıyorsa profesyonel bir yardıma ihtiyaç var anlamına gelir. )

Yukarıda belirtilen belirtilerin olmasıyla beraber iş ortamında depresyonda olan bir kişiyi tanımlamada da belirli kriterler söz konusu olabilir. Daha yavaş tempoda çalışmak, daha sık hata yapmak, konsantrasyonu sağlamakta zorlanmak, unutkanlık, toplantılara ve işe sık olarak geç kalmak, iş arkadaşlarına karşı agresif olmak ve sıkça tartışmak, işleri takip etmekte zorlanmak bahsedilen farklı davranışların başında gelir.

Haberin Devamı

Klinik bakış açısından bakacak olursak depresyonla ilgili söylenecek çok şey var ama bu yazıda iş hayatı açısından depresyona baktığımızı düşünürsek nedenlerin de iş hayatında neler olabileceğini bir düşünelim. Yeteneklerini iş alanında kullanamayanlar, hep aynı şeyleri yapmaktan bıkanlar, performansı konusunda hiçbir geribildirim alamayanlar, her an her şey olabilir diyerek iş ortamında yoğun baskı altında olanlar, iş organizasyonu konusunda hiç söz hakkı olmayanlar, hakaret eden, ödüllendirmeyen hatta eksiklikleri hep gören, talepleri bitmeyen zorlayıcı patronlarla çalışanlar, son zamanların popüler kelimesi "mobbing" yani iş yerinde duygusal olarak taciz edilen kişiler (aşağılanan, değersiz hissettirilenler...) yoğun stres altında olup depresyonda olma riski yüksek kişiler olabilirler.

İş arkadaşları kişinin depresyonda olup olmadığını ilk farkedenler olabilir. Bunu konuşmak her ne kadar zor olsa da kendisi için endişelenen birilerinin olduğunu bilmek zor durumdaki kişiye iyi gelebilir. Yardıma ihtiyacı olduğunu farketmek ve erken müdahale rahatsızlığı çok hızlı bir şekilde ortadan kaldırabilir. Hatta böyle bir destek sistemini bilmek hafif derecede bir depresyon hastası için iyileştirici bile olabilir.

Haberin Devamı

Genelde bir çok çalışan hayatlarında giden terslikleri farkettirmemeye çalışarak hiçbir şey olmamış gibi davranırlar. Eğer zor durumlarından yönetimin haberi olursa işlerini kaybetme korkusu taşırlar. Oysa hiçbir şey yokmuş gibi davranmak kişi için çok daha fazla stres yaratıcı bir ortam yaratır.

Depresyon konusunda eğitilmiş bir yönetim ve ekip hem bu rahatsızlığı farketmek hem de iyileşme sürecinde önemli bir rol oynayacaktır. 

Deniz Yücel

Boğaziçi Üniversitesi Klinik Psikolog

isguc.org işbirliğiyle yenibir.com'da yayınlanan diğer yazılar:

Boppie'ler kimdir?
Siz nasıl çalışıyorsunuz
Mezuniyet paniği
Kariyer planlaması ne zaman başlar?
Yaratıcı kişilik ve yönetici
Sizin psikoloğunuz kim?
"Konuşma"dan önce "beden dili" vardı
KOBİ sahiplerine açık mektup: Yeni dönemin fırsat ve riskleri
Adil olmadan yönetici olunmaz
İşyerinin ilkokul eğitimi: Oryantasyon
İnsanı unutan insan kaynakları
Müşteri memnuniyetinde etkin iletişimin rolü
Altı Sigma ve Toplam Kalite Yönetimi
İş dünyasında anlamı değişen bir kavram: Sadakat
Altın Yakalılar
İnsan hakları ve küreselleşme
Yaşamın büyüsü nasıl bozuldu?
İş yaşamında başarının sırrı: NLP tekniği
Kriz işsizliği ve beyin göçü
On-line eğitim: Merandan, zamandan, emekten tasarruf
Yeni ekonomi sizi de yeniledi mi?
İşin İnsancıllaştırılması

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!