"İsyanın şiiri"

Güncelleme Tarihi:

İsyanın şiiri
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 19, 2012 13:44

HÜRRİYET Gazetesi Yayın Danışmanı ve Altın Portakal Şiir Ödülü Jüri Başkanı Doğan Hızlan, bu yılki ödülünün sahibi Ahmet Telli şiirinin değerlendirildiği sempozyumda, "Ahmet Telli’nin şiiri bağırmaya yeltenmeyen başkaldırının ve isyanın şiiridir" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenen Altın Portakal Şiir Ödülü ve Sempozyumu, bu yılki ödülün sahibi Ahmet Telli’nin şiirin değerlendirildiği ’Nida Odağında Ahmet Telli Şiiri’ sempozyumuyla Antalya Kültür Merkezi’nde (AKM) devam ediyor.

SÄ°VAS KARARINA HÃœZÃœN VE TEPKİ Â

Sempozyum öncesi kısa bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, "Ahmet Telli’nin yüzünde beni çok etkileyen bir bakış var. Sevgi, dostluk ve barışı hümanizma aktaran bu bakışı çok az insanda gördüm" dedi. Şiirin, vicdanına ve duyarlılığına bununla beraber etik anlayışına Türkiye’nin çok fazla ihtiyacı olduğunu kaydeden Başkan Akaydın, "Sivas’ta verilen kararın, cayır cayır yakılan 35 Türk ozanının, şairini katillerinin ödüllendirilmesi gibi durumla karşı karşıyayız. Başbakanın bu durumu duyarsızlıkla karşılamasından dolayı da çok büyük hüzün ve tepki duydum" dedi. DİRENME BULUŞMALARI

’Nida Odağında Ahmet Telli Şiiri’ sempozyumunda sunulan bildirileri kitap haline getiren Everest Yayınevi adına plaketi AKSAV Başkan vekili Arif Bulut’tan alan şair Ahmet Telli, Belediye Başkanı Akaydın’ın bıraktığı yerden sözü aldı ve Sivas davasında verilen kararı eleştirdi. Telli, "Altın Portakal Şiir Ödülü ve Sempozyumu, inadına sürmesi gereken bir noktaya işaret ediyor. Sivas duruşmasındaydım. Çıkıp oradan biraz gaz da yiyerek buraya geldim. Bu ödüllere, direnme buluşmaları diyelim isterseniz. Biz burada direnme kültürüne sahip çıkmanın yollarını buluruz diyebilmenin adıdır bu buluşma" diye konuştu.

GÜLTEN AKIN’A ONUR ÖDÜLÜ

Sempozyum öncesi düzenlenen törende bu yılın onur konuğu şair Gülten Akın adına ödülü Doğan Hızlan aldı. Akın’ın şiirleri üzerine değerlendirmelerde bulunan Hızlan, "Gülten Akın, Türk şiirinin çok ilgi çekici serüvenini simgeleyen bir ad. Anadolu’nun öğelerini, halk şiirinin motiflerini ve gerçek hayata dayanan özünü çoğu şairler kullanır ama bu taklit ve etki çerçevesinde gerçekleştirilir. Akın şiiri, folklorik gelenekleri yeniden yaratması ve ondan modern bir şiir ortaya koymasıdır" diye konuştu. Şair Gülten Akın’ın toplumcu bakışını hiçbir zaman kaba bir biçime getirmediğini belirten Doğun Hızlan, "Akın ayrı zamanda Türk şiiri için çok yararlanacağımız düz yazılar ortaya koydu. O bakımdan da Gülten Akın’ın plaketini almaktan çok büyük sevinç duyuyorum" dedi.

TEMİZYÜREK ÖDÜLÜNÜ ALDI

Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan’ın başkanlığını yaptığı Altın Portakal Şiir Ödülü jürisi, 16’ncı Altın Portakal Şiir Ödülü’nün Mahmut Temizyürek’e verilmesini kararlaştırdı. Gelecek yıl şiiri üzerine sempozyumunun düzenleneceği Temizyürek’e ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın takdim etti.

BAÅžKALDIRININ VE Ä°SYANIN ÅžAÄ°RÄ°

Ödül törenin ardından 4 farklı oturumda gerçekleştirilecek ’Nida Odağında Ahmet Telli Şiir’ sempozyumu ilk oturumu Doğan Hızlan moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Sempozyumun ilk oturumunda Necmiye Alpay, Emirhan Oğuz, Aydın Çubukçu, Didem Erdem ve Faris Kuseyri, Telli’nin şiiri üzerine bildiri sundu. Bildiriler öncesi Ahmet Telli’nin şiirini değerlendiren Doğan Hızlan, "Ahmet Telli’nin şiiri bağırmaya yeltenmeyen, başkaldırının isyanın şiiridir" dedi. Telli’nin şiirinde bütün sevimli, inançlı bakan dürüst insanların hiç kimseye benzemeyen sertliğinin bulunduğunu kaydeden Hızlan, "Telli belli bir anlaşıyın ve dünya görüşünün şairi, bundan hiç ödün vermiyor. Zaman zaman belki o bir dar kalıp oluyor ama düz yazıların tutarlılığı da buradan geliyor" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!