İsviçre tedirgin

Güncelleme Tarihi:

İsviçre tedirgin
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2010 17:58

Borç krizi riskinin Avrupa’yı etkisi altına aldığı bir dönemde, yatırımcılar euro pozisyonlarını kapatıp İsviçre frangına yöneliyor. Frangın değerini artıran bu eğilim İsviçre’yi endişelendiriyor.

Haberin Devamı

MarketWatch’ta yayımlanan bir haberde, Avrupa’daki ülke borcu krizinden rahatsız olan yatırımcıların, eurodan kaçarken İsviçre frankını başka bir güvenli liman olarak gördükleri ve bu para birimine daha fazla yatırım yapmaya başladıklarına dikkat çekildi.

 

Yatırımcıların bu hamlesiyle, frank euro karşısında Aralık ayından bu yana yüzde 4 değerlendi.

 

İsviçre Merkez Bankası ise geçtiğimiz hafta, aylık olağan toplantısından önce yaptığı açıklamada, frangın euro karşısında çok fazla değerlenmesinin engellemek için harekete geçeceğini belirtti.

 

Haberin Devamı

Uzmanlar, bankanın 1.51 seviyesinden 1.45’e gerileyen euro-frank paritesini daha fazla gerilemesine engel olarak bu noktada tutmayı istediğini belirtiyor.

 

ŞİRKETLER GÜÇLÜ FRANK İSTEMİYOR

Araştırma şirketi Vontobel’in idari direktörü Panagiotis Spiliopoulos, “Şu anda euro-frank paritesi 1.45-1.46 seviyelerinde. İsviçreli şirketler ise bu seviyenin 1.55 civarında olmasını istiyor. Paritenin 1.50’nin altında olması şirketlere gerçekten zarar veriyor” dedi.

 

Spiliopoulos, Avrupa’nın İsviçreli şirketler için önemli bir pazar olduğunu ve ülkedeki firmaların yüzde 60’ından fazlasının euro bölgesine ihracat yaptıklarına dikkat çekti.

 

Şirketler, euronun frank karşısında büyük bir değer kaybı yaşamasının gelirlerini büyük oranda etkileyeceğinden korkuyor.

 

Yatırım danışmanlığı şirketi MFC Global Investors’ın Başekonomisti David Hussey, İsviçre frankının euro karşısında değerlenmesinin, özellikle gelişmekte olan ülkelerle iş yapan şirketlere zarar vereceğini belirtti.

 

Danışmanlık şirketi DWS’in analistlerinden Ralf Rybarczyk ise, İsviçre’deki küçük şirketlerin daha sağlam bir finans yapısına sahip olması nedeniyle, euro-frank arasındaki dengesizlikten büyük şirketlere oranla daha az etkileneceklerine dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!