Güncelleme Tarihi:
HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın İstiklal Mahkemeleri zabıtları ve kayıtlarına yönelik soru önergesini yanıtlayan TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, 12 İstiklal Mahkemesi’ne ait toplam 915 bin sayfa evraktan, 5 bin 182 sayfanın Osmanlı Türkçesinden günümüz alfabesine aktarıldığını belirterek, şunları aktardı:
5 CİLT YAYIMLANDI
“İstiklal Mahkemeleri Projesi, TBMM Başkanlığı’nın 11 Mart 2010 tarihli ‘olur’ vermesi ile başladı. Geçen bu süre zarfında arşivde evrakı bulunan 12 İstiklal Mahkemesi’ne ait 5 bin 182 sayfa, Osmanlı Türkçesinden günümüz alfabesine aktarıldı. Bunların tasnif, analiz, elektronik ortama aktarma, çeviri ve indeks işlemleri, biten mahkemelere ait evrakın kitap olarak basılması ve internet ortamında erişime açma çalışmaları da devam etmektedir. Bu kapsamda Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’ndan uzman görüşü de alınarak İstiklal Mahkemeleriyle ilgili genel bilgilerin yer aldığı İstiklal Mahkemeleri (Cilt I), İstanbul İstiklal Mahkemesi (Cilt II), Elcezire İstiklal Mahkemesi (Cilt III), Eskişehir İstiklal Mahkemesi (Cilt IV) ve Isparta İstiklal Mahkemesi (Cilt V) kitapları yayımlanıp, İstanbul, Eskişehir ve Elcezire İstiklal Mahkemelerinin belgeleri internet ortamında erişime açılmıştır. Isparta İstiklal Mahkemesinin belgelerinin yakın gelecekte internet ortamında erişime açılması için çalışmalar devam etmektedir.”
İZMİR SUİKASTI ve ŞEYH SAİT DAVASI DA VAR
Aydın, İzmir Suikastı, Şeyh Sait Davası gibi önemli olayların yer aldığı kayıtlar için “İzmir Suikastı Davası’nın evrakının yer aldığı Ankara 2, Şeyh Said Davası’na ait evrakın yer aldığı Şark İstiklal Mahkemesi’nin haricinde, Ankara 1, Konya, Yozgat, Kastamonu, Amasya, Pozantı İstiklal Mahkemelerine ait karar defterleri de Osmanlı Türkçesinden günümüz alfabesine aktarılmış durumda. Ancak, bu mahkemelerin evrakının tasnif, elektronik ortama aktarma ve indeksini çıkarma çalışmaları henüz sona ermiş değil” dedi. Ahmet Aydın, “Menemen Olayı”nın İstiklal Mahkemelerinin fiili olarak görev yaptığı süre içerisinde gerçekleşmemesi dolayısıyla İstiklal Mahkemeleri evrakı içinde Menemen Olayı’na ait evrak yer almadığını belirtti.