İstihareye yattı mı tartışması

Güncelleme Tarihi:

İstihareye yattı mı tartışması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2007 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın, Köşk için "istihare"ye yattığı öne sürüldü.

Emine Erdoğan’ın, istiharelerinin sonucunda Başbakan Erdoğan’ın Köşk’e aday olmasına karşı çıktığı iddia edildi. İddia, Prof. Dr. Osman Özsoy’un, haber7.com adlı internet sitesinde dün çıkan yazısında yer aldı. Özsoy, Erdoğan Ailesi’nin yakınlarına dayandırdığı iddiasında şöyle dedi: "Emine Erdoğan, eşi Tayyip Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmasının hayırlı olup olmayacağı konusunda 2-3 kez istihareye yatar. Fakat hiçbirinden böyle bir kararın Erdoğan Ailesi açısından olumlu olacağına dair bir ışık alamaz. Uyandığında gördüğü rüyaların onda bıraktığı etki, Çankaya’ya çıkmanın olumlu olmayacağı yönünde olur. Erdoğan Ailesi’nin çocuklarının genel kanaati de bu istikamette olur. ’Başbakanlıkta kalman ülkemiz için daha hayırlı olabilir baba’ mesajını iletirler."

KAYNAĞIM SAĞLAM

Ankara Atılım Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Özsoy, istihare bilgisini Ankara kulislerinde aileye yakın "Sağlam" kaynaklardan öğrendiğini belirterek, "Tayyip Erdoğan da açıklamalarında ’Ailem istemedi’ dedi. Yazım Başbakan’ın söyledikleriyle örtüşüyor" dedi. Özsoy, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin de kulislerde istihare araştırması yapacağını belirtti.

Başbakan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’nin 45. kuruluş yıldönümü resepsiyonunda, Köşk adaylığını ailesinin istemediğini söylemişti. Erdoğan, "Ailem ve çocuklarım Çankaya’ya çıkmamı kesinlikle istemedi. Emine Hanım da, baştan beri buna karşıydı" demişti.

Başbakanlık kaynakları "istihare" iddialarını yalanladı ve hayal mahsulü diye niteledi.

Bir rüya ritüeli

ARAPÇA kökenli bir kelime olan "istihare", "hayrun" sözcüğünden türeme. Hayrı, iyiliği, güzel olanı talep etmek, anlamına geliyor. "İstihareye yatmak" ise İslamiyette, tereddütlü bir işin öncesinde o işin hayır mı kötülük mü getireceğini öğrenmek için abdest alıp sağ tarafa dönerek uyunması ve rüya görülmesi ritüeline verilen ad. Bu sırada yastığın altına üzeri tılsımlı istihare taşı da konuluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!