İsteyenin cebi ’gizli numara’dan aranmayacak

Güncelleme Tarihi:

İsteyenin cebi ’gizli numara’dan aranmayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2007 00:00

Cep telefonlarından numara gizlenerek yapılan aramaların artık önüne geçilebilecek. Telekomünikasyon Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda 3 GSM operatörü 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren isteyen abonelerin ’gizli numaralardan aranmamasını’ sağlayacak.

Telekomünikasyon Kurulu İkinci Başkanı Galip Zerey, Kurulun 19 Ocak 2006 tarihinde aldığı kararla 3 GSM operatörü ve Türk Telekomünikasyon A.Ş.’ye bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 2 yıl süre tanındığını belirterek, "1 Ocak 2008 tarihinden itibaren GSM operatörlerinin gizli numaralardan aranmak istemeyen abonelere bu imkanı sağlamaları gerekiyor" dedi.

ÜCRETSİZ SUNULACAK: Zerey, kısa mesaj gönderme, çağrı merkezini arama veya benzeri basit bir yolla talep eden abonelere ücretsiz olarak ’gizli numaralardan aranmama’ hizmetinin sunulacağını söyledi. Gelen şikayetler doğrultusunda gidilen bu uygulamada, abonelerin öncelikle gizli numaralardan aranması ya da aranmaması konusunda bir tercih yapması ve bunu operatörüne bildirmesi gerektiğini anlatan Zerey, 1 Ocak’tan itibaren uygulamaya geçmeyen GSM operatörlerine kanunda öngörüldüğü şekilde gerektiğinde yıllık cirolarının yüzde 3’ü oranında ceza verilebileceğini kaydetti.

TEHDİT VE TACİZE SON: Zerey, "Uygulamanın başlamasıyla numara gizlenerek taciz, tehdit ve rahatsızlık veren aramalarının önüne geçilecek" dedi. Gizli numaralardan aranmama hakkının kullanılmaması halinde de adalete yansıyan konularda hukuki prosedürlerin uygulanacağına işaret etti.

İTİRAZ HAKLARI YOK: GSM operatörlerinden Turkcell ise, ’Gizli Numaradan Arama Kısıtlama Servisi’ni bir süre önce devreye soktu. Gizli numaradan gelen aramaları kabul etmek istemeyen aboneler, bu tür aramaları ücretsiz olarak engelleyebiliyor. Bu hakkını kullanan abonelere yönelik gizli numaradan aramalarda, "Aradığınız kişi gizli numaradan çağrı kabul etmemektedir. Numaranızı görünür yaparak kendisine ulaşabilirsiniz’ anonsu yapılıyor. Avea ve Vodafone’un da 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren bu servislerini devreye sokmaları bekleniyor. Her iki operatörün Telekomünikasyon Kurumu’ndan ek süre talep etmemesi nedeniyle uygulamaya da itiraz hakları bulunmuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!