Güncelleme Tarihi:
Bilim insanlarının son yıllarda keşfettiği bir gerçek var: Hatırlamak, anıları değişime uğratıyor. Anıların özellikle hatırlandıkları anda çok kırılgan oldukları, bu nedenle kolayca değişebildiği ispatlandı. Belli bir anıyı her hatırlayışımızda, beyinde o anıya ait olan mekanizmayı mevcut duygu durumumuz ve bilgimize göre yeniden şekillendiriyoruz. Bu nedenle özellikle travmatik bir durum yaşamışsak, olaydan kısa süre sonra hatırlamak yaşanmış olan korku ve stresi daha da güçlendiriyor.
Bir beyin ne zaman eski anıları hatırlamaya çalışsa, bir takım kimyasallar salgılamaya başlıyor. Dolayısıyla kimyasal bir bileşik yaratarak hafızayı etkilemek mümkün. Hatta bunun için yaratılmış olup testleri devam eden bazı ilaçlar mevcut. Bunlardan biri, birey o rahatsızlık verici anıyı hatırladıktan hemen sonra devreye giren bir ilaç. Stres hormonu reseptörlerini bloke ederek hafızanın o anıya ait bölümünü devre dışı bırakıyor. Bunu kullananlar bazen anıyı tamamen yitiriyor, bazen de anı kalıyor ama yarattığı üzüntü, korku ve stres tarihe karışıyor.
Bir diğer araştırma da zayıf elektrik akımıyla uygulanan bir yönteme dayanmakta. Henüz çok yeni olan bu yöntem de gelecek için umut vadediyor. Elektrik akımı beynin belirli bölgelerine uygulandığında hafıza performansını artırdığı gibi, istenmeyen anıları yok etmek için de kullanılmakta.
www.popsci.com Tarafından Hazırlanmıştır.