İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? Yüz binlerce işçi ve işveren araştırıyor

Güncelleme Tarihi:

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek Yüz binlerce işçi ve işveren araştırıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2020 15:57

Koronavirüs pandemisi dolayısıyla, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın imzası ile İş Kanunu'na 16 Nisan 2020 tarihinde eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı. İşten çıkarma yasağı Cumhurbaşkanlığı kararıyla 2 ay daha uzatılmıştı. Peki, işten çıkarma yasağı ne zaman bitecek?

Haberin Devamı

İşten çıkarma yasağı olarak bilinen uygulamanın hangi tarihe kadar uzatıldığı ve ne zaman sona ereceği yeni yılın gelmesi ile birlikte merak konusu oldu. Pandeminin getirdiği ekonomik zorlukları aşmak için işverenlerin işçilerini işten çıkarması yasaklanmış ve ücretsiz izin desteği ile kısa çalışma ödeneği uygulamaları hayata geçirilmişti. İşte, konuya dair ayrıntılar...

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?

Kısa çalışma ödeneği ile işten çıkarma yasağının süresini 2 ay daha uzatan Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında kısa çalışma ödeneğinin verilmesine ve İş Kanunu uyarınca çalışanın iş akdinin feshinin kısıtlanmasına ilişkin düzenlemelerin süresi 2 ay daha uzatıldı.

Söz konusu fıkralarda, her türlü iş veya hizmet sözleşmesinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması, faaliyetinin ve işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemeyeceği düzenleniyor.

Haberin Devamı

Fıkralarda ayrıca maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 aylık süreyi geçmemek üzere işverenin işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabileceği, bu kapsamda ücretsiz izne ayrılmanın, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyeceği belirtiliyor.

İş Kanunu'nun geçici 10. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen süreler de 17 Kasım 2020'den itibaren 2 ay uzatıldı.

16 NİSAN'DA YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

İş Kanunu'na 16 Nisan 2020 tarihinde eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı.

BAKMADAN GEÇME!