İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek? İşten çıkarma yasağı Resmi Gazete'de yayımlanarak uzatıldı

Güncelleme Tarihi:

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek İşten çıkarma yasağı Resmi Gazetede yayımlanarak uzatıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2021 02:32

İşten çıkarma yasağının sona ereceği tarih çalışanların gündeminde yer almaya devam ediyor. Pandemi döneminde çalışanların mağduriyet yaşamaması adına nisan ayında uygulamaya konulan işten çıkarma yasağı Cumhurbaşkanı Kararı ile İş Kanunu uyarınca Resmi Gazete'de yayımlanarak uzatıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın imzası ile geçerli olan işçi çıkarma yasağı 17 Kasım tarihinde iki ay daha uzatılmıştı. İşten çıkarma yasağına uymayan işverenlere 2 bin 943 lira para cezası kesiliyor. İşte, işten çıkarma yasağıyla ilgili bilgiler.

Haberin Devamı

İşten çıkarma yasağının uzatıldığı tarih çalışanlar tarafından takip ediliyor. Koronavirüs pandemisi nedeniyle, olası ekonomik etkilerin önüne geçmek adına yürürlüğe giren iş sözleşmesini feshetme yetkisini çalışanlara veren işten çıkarma yasağı, Resmi Gazete'de yayımlanarak 17 Ocak 2021'den itibaren 2 ay uzatıldı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın imzasıyla yürürlüğe giren işten çıkarma yasağı mart ayına kadar devam edecek.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?

Koronavirüs salgınıyla başlayan ve çalışanları mağdur etmemek için düzenlenen uygulamalardan olan işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği yeniden uzatıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre hem işten çıkarma yasağı hem de kısa çalışma ödeneği 17 Ocak 2021'den itibaren 2 ay uzatıldı.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre uzatma, aynı maddenin 4. fıkrası hükmüne dayanılarak yapıldı.

Haberin Devamı

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitecek İşten çıkarma yasağı Resmi Gazetede yayımlanarak uzatıldı

İş yasasına eklenen geçici 10. maddenin 4. fıkrası, Cumhurbaşkanı’na bu maddenin birinci ve ikinci fıkrasında yer alan üç aylık süreleri her defasında en fazla üçer aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatma yetkisi veriyor.

Kararda şu ifadelere yer verildi;

4857 sayılı İş Kanununun geçici 10'uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin 17 /01/2021 tarihinden itibaren iki ay uzatılmasına mezkur Kanunun geçici 10'uncu maddesinin dördüncü fıkrası gereğince karar verilmiştir.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI CEZASI NE KADAR?

İşveren yasağa aykırı olarak fesih yapar ise fesih tarihindeki brüt asgari ücret tutarında idari para cezası ile cezalandırılacak. Yani 2020 yılı tamamlanana kadar her bir haksız fesih için işveren 2 bin 943 lira para cezası kesilecek.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞININ GEÇERSİZ OLDUĞU DURUMLAR

Çalışanının işten ayrılışını, SGK’ya bildiren işyerleri fesih türüne göre kod seçmek zorunda. İstifa için ‘03’, işçinin haklı nedenle feshi için ’25’, işverenin haklı nedenle feshi için ‘29’ ve işyeri kapanması için ‘17’ no.lu kodlar seçiliyor. Ve bu kodlar fesih yasağı kapsamına girmeyen durumları da ifade ediyor.

Haberin Devamı

Fesih kapsamına girmeyen durumlar:

İş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi,

Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller,

İşverenin faaliyetinin sona ermesi,

İşin sona ermesi halleri dışında.

BAKMADAN GEÇME!