Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2002 15:05
FBI tarafından yapılan araştırmalara göre ABD'de işten çıkarılan her 100 kişiden 81'i eski şirketlerine dijital saldırıda bulunuyor. Ülkelerin yüzde 21'i diğer ülkelerin sistemlerini çökertiyor. Her 100 firmadan 44'ü rakip şirketin bilgilerine dijital saldırı yoluyla ulaşıyor.
Günümüzün teknolojik devrimi internet kendi kazdığı kuyuya mı düşüyor? 1970'li yılların başında hiçbir güvenlik kaygısı olmadan geliştirilen sistem bugün dijital saldırılara karşı korunmaya çalışıyor. Firmalar sistemlerini çökerterek kendilerini milyonlarca dolarlık zarara uğratan saldırılara çözüm bulunmasını istiyorlar. Sınırsız iletişim ve bilgi özgürlüğünün mekanı internet 'güvenlik' savaşı veriyor.
FBI dijital saldırılara karşı savaş açan kurumların başında geliyor. Kurum tarafından yapılan araştırmalara göre ABD'deki kuruluşların yüzde 90'ı bugüne kadar en az bir kez dijital saldırıya uğradı. Bu kuruluşların yüzde 70'inin gizli bilgileri çalındı ya da zarar gördü.
Araştırmaya göre dijital saldırıların büyük bölümü iç kaynaklı. Örneğin işten çıkarılan her 100 çalışanın 81'i eski şirketine dijital saldırı girişiminde bulunuyor. Bu kişilerin yaptıkları saldırılar verdikleri zararların boyutuna göre değişiyor. Hangi seviyede olursa olsun bir çalışanın bazı şifreleri biliyor olması zarar vermesine yetiyor.
Araştırmaya göre her 100 firmadan 44'ü rakip firmaların sitemlerini çökertiyor. Yalnızca şirketler değil devletlar de dijital saldırı yapıyorlar. Buna göre dünyadaki ülkelerin yüzde 21'i diğer devletlere ait bilgi işlem sitemlerine ulaşmak için dijital saldırılar düzenliyorlar.
Türkiye'deki dijital saldırılarla ilgili verilere ulaşmak kolay değil. Çünkü birçok firma dijital saldırıları imaj zedeleyici bir durum olarak niteliyor ve saldırıya uğradığını gizliyor. Hacker'ların buluşma noktası olarak kabul edilen ancak bir süre sonra yayından kaldırılan www.alldas.de adresli siteye göre Türkiye'de 2001'in ilk beş ayında çökertilen site sayısı 49. Ancak e-güvenlik uzmanlarına göre bu rakam daha büyük.
Dijital saldırıların boyutu ve sayısı her geçen gün artıyor. Son zamanlarda kamuoyunu en çok meşgul eden 'Nimda', 'I Love You' ve 'Code Red' adlı üç virüs çeşidi dünya genelinde yaklaşık sekiz milyar dolarlık maddi zarara yol açtı.
TÜRKİYE'DE DURUM
FBI'ın 150 şirketin bilgi işlem yöneticileri arasında yaptığı bir başka araştırmaya göre ABD'de 2001 yılında dijital saldırıya uğrayan firma sayısı geçen yıla oranla yüzde 100 arttı ve 40 bine ulaştı. Yöneticilerden 60'ı, şirketlerinin ciddi bir e-güvenlik politikası olmadığını söylüyorlar.
Firmalara dijital güvenlik hizmeti veren InfoNet'in Genel Müdürü Taner Özdeş, bir firmanın öncelikle doğru bir e-güvenlik politikasına sahip olması gerektiğine dikkat çekiyor: ‘‘E-güvenlik profesyonellerin işidir. Düzenli olarak güvenlik değerlendirmesi yapılmalı ve bu doğrultuda önlemler alınmalı. Önlemlerin sürekli güncel tutulması gerekiyor. Fortune 1000 firmalarının geçen yıl 45 milyar dolarlık bilgi hırsızlığına uğramasının arkasında yatan neden bu firmaların e-güvenlik önlemi almamaları değil, mevcut önlemlerini periyodik olarak güncellememeleri.‘‘