Güncelleme Tarihi:
Gaziantep'te yaşayan bedensel engelli milli sporcu Yasin Urhun, bu yıl bilek güreşi şampiyonalarında başarılarını Avrupa şampiyonluğu ve dünya ikinciliğiyle taçlandırdı. Küçük yaşta geçirdiği poli-atrofi hastalığı nedeniyle kaslarında rahatsızlık oluşan Yasin Urhun, engeline rağmen yaşama sporla tutundu. Tedavi amacıyla, kaslarını güçlendirmek için spor salonuna gitmeye başlayan Urhun, daha sonra bilek güreşiyle tanıştı.
Hocasının tavsiye üzerine turnuvalara hazırlanan Urhun, bu yıl haziran ayında Bulgaristan'da yapılan Avrupa Bilek Güreşi Şampiyonası'nda şampiyon olarak altın madalya kazandı. Milli sporcu, yine bu yıl Malezya'da gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası'nda ikinci olarak gümüş madalya almaya hak kazandı.
Yaklaşık 15 yıldır değişik branşlarda spor yapan 35 yaşındaki Yasin Urhun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşta geçirdiği hastalık sonucunda poli-atrofi denilen kas hastalığına yakalandığını, bunun sonucunda sol bacağında kalıcı bir hasar oluştuğunu söyledi. Tedavi amacıyla 20 yıl önce başladığı spor salonundaki çalışmalardan yola çıkarak spor hocası Yakup Cin sayesinde bazı spor branşlarını da tanıdığını ifade eden Urhun, "Kendimi geliştirerek turnuvalara hazırlanmaya başladım. Hocamın çok büyük katkısı oldu" dedi.
Bu yıl yapılan Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazandığını dile getiren Urhun, Dünya Şampiyonası'nda da gümüş madalya elde ettiğini kaydetti. Başarılarından söz eden Urhun, "2014 yılında bedensel engelliler kategorisinde yine Avrupa şampiyonu oldum. 2013'te Türkiye, Avrupa ve Dünya şampiyonu oldum" ifadelerini kullandı.
'ENGELLİLER EVLERİNDE OTURMAMALI'
Bedensel engellilerin evde oturmak yerine bir şeylerle uğraşmasını tavsiye eden Urhun, şöyle konuştu:
"Bence engelli olarak da birçok imkanımız var. Belediyelerimizdeki hocalarımızın yardımıyla birçok engelli arkadaşımız bir yerlere gelebilir. Sosyal yaşamda daha iyi yerlere gelebilmek için kesinlikle engelli arkadaşlarımızın evlerinde oturmak yerine bir şeylerle uğraşmaları gerektiğini düşünüyorum. Bence insanlar istedikten sonra yapamayacağı hiçbir şey yok. Engelli olmak bir insanın sosyal hayattan kendini soyutlamaması gerekir. Yani sürekli hayatın içerisinde kendine yer bulabilmesi lazım. Bence spor salonları bunun bir örneğidir. Tabi birçok spor branşı var ama bacağım engelden dolayı bana en uygun spor dalı bilek güreşi olduğunu düşünüyorum. Dünya Şampiyonası'nda şehrimizi, ülkemizi temsil ederek Türk bayrağını dalgalandırdık."
Beş yıldır bilek güreşi ve değişik branşlarda spor yaptığını aktaran Urhun, en büyük hedefinin olimpiyatlara gidip, Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek olduğunu kaydetti.
'ÇOK İYİ YERLERE GELECEĞİNE İNANIYORUM'
Türkiye Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu Gaziantep Temsilcisi ve Milli Takım Antrenörü Yakup Cin de milli sporcu Yasin Urhun'un spora başladığı ilk yıllarda engelinin çok daha fazla olduğunu söyledi.
Milli sporcunun bilek güreşi branşında engeline rağmen azmiyle başarıyı yakaladığını vurgulayan Cin, "Urhun'un bilek güreşi branşında çok iyi yerlere geldiğine inanıyorum. Yasin Urhun ile birçok engelli öğrencimiz Dünya ve Avrupa Şampiyonası'nda derece elde etti. Şu an sporcularımızı daha iyi yerlere getirmek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz" dedi.
Her normal vatandaşın engelli olabilme ihtimali bulunduğuna dikkati çeken Yakup Cin, engelli vatandaşların eve kapanması yerine sosyalleşebilecekleri spor salonlarını tercih etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.