Güncelleme Tarihi:
On yıl önce yaptığımız araştırma sonucu Londra’daki kaynaklardan, hırsızların çinileri antikacı Yaman Mursaloğlu aracılığıyla satmaya çalıştığını öğrenmiştik. Ağır hasta olan Mursaloğlu, 2006 yılında verdiği bir söyleşide hastalığının verdiği çaresizlik içinde Sinan Paşa çinilerinin Londra’da satılmasında arabuluculuk yaptığını itiraf ederken, “Ben sadece arabuluculuk yaptım. Ben olmasam da satılırdı” demişti.
Hollandalı antika uzmanı Michel van Rijn’in “Çalınan çiniler Katarlı Şeyh'te” iddiası 2 Kasım 2002 tarihinde Hürriyet’te yayımlanmıştı. Bu haber üzerine Şeyh Saud Bin Mohammed Bin Ali el Tani, Ankara’nın T.C. Katar Büyükelçisi Oya İnkara aracılığıyla Hürriyet’e yazılı mesaj göndermişti.
KATAR ŞEYHİ DOĞRULAMIŞTI
Katar Kültür, Sanat ve Kültürel Miras Ulusal Konseyi Başkanı olarak esas hedeflerinden birinin İslami mirası korumak olduğunu vurgulayan Şeyh, resimlerini gönderdiğimiz İznik çinilerinin Londra’da kendisine satılmak istendiğini doğrulamıştı.
Şeyh, “Son yıllarda, birçok İznik çinisi bana teklif edildi. Bunların bir yerden çalındığına emindim. Nitekim bana satmak isteyen kişi, çinilerin çalıntı olduklarını kabul etti. Bunun üzerine çinileri almayı reddettim ve satıcıya geri vermesini önerdim fakat o, beni dinlemeyerek çinileri bazı müzelere sattı. Danimarka’daki David’in Koleksiyonu’na satıldığını duydum ama işittiğimin yüzde 100 doğru olduğunu söyleyemem” demişti.
İngiliz basını tarafından ‘Dünyanın en zengin koleksiyoncusu’ diye adlandırılan Şeyh Saud Al-Thani, bir süre sonra hapse düştü.
Son operasyon ise Türkiye’deki bir şahsın da yardımıyla bizzat Bakan Günay tarafından yürütüldü. Levhanın kimden alındığıyla ilgili bilgi, normal koşullarda böyle eserlerin iadesinden sorumlu olan Londra’daki Kültür ve Turizm Müşaviri Tolga Tüysüzoğlu’dan bile gizli tutuldu.
MERAKLA BEKLENEN ESERİN VE ÇALINDIĞI CAMİNİN FOTOĞRAFLARI
KAÇAKÇILAR TESLİM ETTİ
Hürriyet’in elde ettiği bilgilere göre, İranlı ve Pakistanlı kaçakçılar, bu çinileri satma şansı kalmayınca suç unsurunu kaldırmak için kendileri teslim etti. Altı yıl önce İngiltere’deki emniyet yetkilileri ile Türkiye arasında yapılan protokol, Türkiye’den buraya kaçak eser trafiğini neredeyse durdurdu.
Hürriyet'in 2 Kasım 2002 tarihli haberi |