Güncelleme Tarihi:
Kara Kuvvetleri’nin başına sürpriz bir şekilde Genelkurmay İkinci Başkanı Hulusi Akar getirildi. Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk olurken, Bülent Bostanoğlu da Deniz Kuvvetleri’nin zirvedeki ismi oldu. Jandarma Genel Komutanlığı görevi ise Servet Yörük’e verildi.
YÜKSEK Askeri Şûra’nın (YAŞ) dün açıklanan kararlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) kıdem teamülleri alt üst oldu. Teamüller işletilmeyince atamalarda da sürprizler yaşandı.
BEKİR KALYONCU EMEKLİ
YAŞ’ın en önemli sürprizi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda gerçekleşti. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu beklendiği gibi emekli oldu. Ergenekon, Karargâh Evleri soruşturmalarında ismi geçen komutanlığının raporunda Türkiye’nin bölünme tehlikesine yer veren Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun Kara Kuvvetleri Komutanı olmasına, hükümetin YAŞ öncesi sıcak bakmadığı belirtiliyordu. YAŞ sürecinde bu sıkıntının aşıldığı iddia edilse de dün askeri kulislerde söz konusu isme Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün çekince ifade ettiği ileri sürüldü. Kalyoncu Kara Kuvvetleri Komutanı olamayıp, YAŞ’ta emekliye ayrıldı.
EN BÜYÜK SÜRPRİZ KARA’DA
Kalyoncu devre dışında kalınca Kara Kuvvetleri’ne teamüllere göre, orgenerallikte kıdemleri fazla (3 yıllık orgeneraller) olan ve daha önce ordu komutanlıkları bulunan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman veya Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Orgeneral Servet Yörük’ün getirilmesi gerekiyordu. Ancak TSK’da ilk kez kıdemi diğerlerine göre daha az olan (2 yıllık orgeneral) ve kıtaya çıkıp ordu komutanlığı bulunmayan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı yapıldı. Kulislerde Orgeneral Ataman’ın isminin 28 Şubat iddianamesinde geçtiği, Orgeneral Yörük’e de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in sıcak bakmadığı için Kara Kuvvetleri Komutanı olamadıkları konuşuldu. Kara Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral Akar ise Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başta ABD olmak üzere birçok yurtdışı ziyaretine katılmasıyla biliniyor. Orgeneral Akar’ın, Orgeneral Özel’den sonra 2015-2019 tarihleri arasında 4 yıllığına Genelkurmay Başkanlığı yolu açılmış olacak.
HAVADA KIDEMLİYE TEMDİT
Hava Kuvvetleri’nde mevcut komutan Orgeneral Mehmet Erten, komutanlıktan ayrılmasına rağmen “or”lukta 4 yılını tamamlamadığı için doğal YAŞ üyesi olarak kaldı. Erten önümüzdeki yıl emekli olacak. Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Akın Öztürk “or”luğa yükselerek kuvvet komutanı oldu. Öztürk’ten 1 yıl daha kıdemli olan ve kuvvet komutanı olması beklenen Eskişehir 1. Hava Taktik Üs Komutanı Korgeneral Abidin Ünal ise temdit aldı.
DENİZ’DE DE YENİ KOMUTAN
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel emekli olurken, yerine vekaleten Donanma Komutanı olan ve YAŞ’a koramiral rütbesiyle katılan Bülent Bostanoğlu geldi. Bostanoğlu 30 Ağustos itibariyle oramiralliğe yükselecek.
JANDARMA VE DİĞERLERİ
Kalyoncu’nun emekli olmasıyla boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’na EDOK Komutanı Orgeneral Servet Yörük atandı. Yörük, Jandarma Genel Komutanlığı’nda 1 yıl kalıp emekli olacak. 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman da, Harp Akademileri Komutanı oldu. 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş da, 1. Ordu’ya atandı. Bu yıl “kor”luktan “or”luğa terfi eden Salih Zeki Çolak, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’ndan EDOK Komutanlığı’na getirildi. Eğer bu yılki kıdemlerde sıralama dikkate alınır, teamüller işletilirse Çolak, 2019’da Genelkurmay Başkanı olabilir. “Kor”luktan “or”luğa terfi eden diğer komutanlar Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Yaşar Güler Genelkurmay 2. Başkanı, MSB Müsteşarı Korgeneral Ümit Dündar da 3. Ordu Komutanı oldu.
HAYIRLI OLSUN
Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “30 Ağustos 2013 tarihinden geçerli olmak üzere, 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş, 33 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 01 Eylül 2013 tarihinden itibaren emekli olacaklardır. Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin milletimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren şeklen aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza özverili hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz.”
İbrahim Şahin, ‘Beni göreve çağırdı’ demişti
EMEKLİYE ayrılan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun yerine gelmesi beklenirken emekliye sevk edilen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’ya hükümetin sıcak bakmadığı öne sürülüyordu. Buna gerekçe olarak da Kalyoncu’nun isminin Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin’in ifadelerinde ve MİT tarafından Genelkurmay’a 2005’te adları bildirildiği ileri sürülen ‘Karargah Evleri’ yöneticileri arasında yer aldığı iddiaları gösterildi.
Özel Harekatçı İbrahim Şahin gözaltına alındığında verdiği ifadesinde o dönem Diyarbakır’da Kolordu Komutanı olan Korgeneral Bekir Kalyoncu’nun, “Yeni oluşturulacak terörle mücadele müsteşarlığına atanacaksın” diyerek kendisini göreve çağırdığını ileri sürmüştü. İbrahim Şahin ifadesinde: “Benden hazırlanmamı istediler, ’300 kişi seçeceksin’ dediler. Özel harekát polisleri ve 30 yaş altı askerlerden bir liste hazırladım. Ele geçen S - 1 belgesi buna aittir” demişti.
2006’da düzenlenen bir güvenlik zirvesinde ‘irticai tehdit var’ diyerek komutanların hükümeti suçladığı ve Erdoğan’ın da bu suçlamalara sert tepki verdiği toplantıdaki generaller arasında da Kalyoncu’nun adının geçtiği ileri sürülüyor.
Emekli oldular
YARGITAY’da temyiz duruşması devam eden Balyoz Davası’ndan ceza almış doğal YAŞ üyeleri Bilgin Balanlı ile Nusret Taşdeler, yaş hadleri nedeniyle emekliye ayrıldı. Değişik davalardan ceza almış veya tutuklu olup da, YAŞ’ta terfi sırasında olan general ve amiraller de emekliye sevkedildi.
Teamül dikkate alınmadı
TSK’da bir gelenek olarak komutan atamalarında ve terfilerde kıdem dikkate alınıyordu. 2009 yılında orgenerallik rütbesi alan Bekir Kalyoncu, 4 yıldan beri orgeneral olduğu için kıdem açısından ilk sırada yer alıyordu. Bundan dolayı Kara Kuvvetleri Komutanlığı adayları arasında ilk sırada yer aldı. Kalyoncu’dan sonra gelen orgeneraller Servet Yörük ve Yalçın Ataman da, 3 yıldır bu rütbeye sahiptiler. Kalyoncu emekli edildiğinde geleneğe göre bu isimler Kara Kuvvetleri için yarışabilirdi. TSK’daki bir diğer gelenek de Kara Kuvvetleri Komutanı olacak kişinin daha önce kıta görevine çıkıp ordu komutanlığı yapması. 2 yıldır orgeneral olan ve ordu komutanlığı bulunmayan Orgeneral Hulusi Akar’ın Kara Kuvvetleri’ne atanmasıyla, iki gelenek de dikkate alınmamış oldu. Geçmişte Genelkurmay Başkanlığı elden dağıttığı listenin altına not düşerek özellikle terfi listesinin sıralamaya göre okunmasını da isterdi. Bu yıl internet üzerinden açıklanan listede bu uyarı da yer almadı. Geçmişte, Genelkurmay Karargahı’nda 1. Ordu Komutanlığı’na atanan kişi için “Altın yola giren komutan” denilirdi. Yaşın tutması halinde teamüller işlediğinden 1. Ordu Komutanı daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanı, ardından da Genelkurmay Başkanı olurdu.
28 ŞUBAT’A, ULUDERE’YE VE ERHAÇ’A TEMDİT
28 Şubat iddianamesinde isimleri geçen Karacı Tuğgeneraller İsmail Hakkı Önder, Metin Keşap ve Mehmet Faruk Alpaydın temdit listesinde yer aldı. Güneydoğu’daki faili meçhul davasından tutuksuz yargılanan Jandarma Tuğgeneral Musa Çitil de temdit alanlardan oldu. Uludere’de kara karargahından vur emrini verdiği öne sürülen Karacı Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu geçen yıldan sonra bu yıl da temdit aldı. İkinci yılında temdit alan bir diğer isim de Suriye’nin düşürdüğü ileri sürülen Türk jetinin bağlı olduğu Malatya Erhaç Üssü komutanlarından Tuğgeneral Mustafa Avcı oldu.
GALİP MENDİ’YE GÜVEN
Geçen yıl Elazığ’daki 8.Kolordu Komutanı iken, “or”luğa yükselip, Suriye, Irak ve İran sınırından sorumlu 2. Ordu Komutanı olan Orgeneral Galip Mendi bölgede iki yılını doldurmasına rağmen görevinde kaldı. Mendi’nin görev yerinde kalması, Suriye sınırı boyunca alınan askeri önlemlere güven olarak yorumlandı.