İşte yazarların yorumları

Güncelleme Tarihi:

İşte yazarların yorumları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2007 00:00

Yazarlar Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı için ne dedi?

EMİN ÇÖLAŞAN

Recep Tayip Erdoğan korktuğu ve işin sonunu getiremeyeceği gördüğü için Çankaya'ya çıkmadı. Kendisinin yerine bir numaralı adamını oraya layık gördü. Sonrası hep birlikte izleriz.

Haberin Devamı

OKTAY EKŞİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olma fırsatı kendi elindeyken bundan feragat etmesi, önemli altı çizilecek bir örnek olaydır. Bu açıdan kendisine takdir ifade etmek gerekir.

Ben şahsen, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olduğu bir ülkede yaşamaktan mutluluk duymazdım. Ama itiraf edeyim ki, Atatürk ve İsmet Paşa hariç, ben Çankaya'da bulunanlardan pek azı ile yıldızı barışmış biriyim. Bu nedenle Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olsa ona da katlanırdım.

Abdullah Gül, bence başarılı bir Dışişleri Bakanı değildi. Ancak kişilik yapısı ve insan ilişkileri bakımından Recep Tayyip Erdoğan'dan daha başarılı olduğunu gösteriyor. Cumhurbaşkanlığı makamında bu "artı"sını olumlu yönde değerlendirmesini dilerim. Ama Cumhurbaşkanlığı makamının Türkiye'de çok önemli olduğunu, her gün Atatürk karşısında sınav vereceğini unutmamasını da tavsiye ederim.

BEKİR COŞKUN

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir güç odağı daha AKP’ye geçiyor. Bunu ötesinde “Tayyip çıktı Gül çıktı” hiç fark etmiyor. Çankaya’da Türkiye’yi temsil eden organda artık türbanlı bir bayan olacak. Ben bunu içime sindirmiyorum sindiremiyorum da...

Eylemlerin şiddetini artırarak devam edeceğini düşünüyorum. AKP açısından çok akıllı bir manevraydı. Kendi açılarından kafası çalışmayan toplum kesimlerinden büyük puan aldılar.

YALÇIN DOĞAN

Aslında Tayyip Erdoğan’ın çıkması arasında fazla fark yok. Asıl bu seçimde bence iflas eden muhalefetin izlediği strateji oldu. Hem 14 Nisan mitinginde hem de muhalefetin aylardır izlediği politikada ortaya çıkan bir fikir vardı. Çankaya’da türbanlı birini

görmek istemiyoruz. Tayyip Erdoğan olması ama eşi türbanlı bir başkasının Çankaya’ya çıkması söz konusu. Üstelik öyle ki eşinin türbanı nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine girmiş ama başbakan olunca o başvuruyu geri almış bir aday söz konusu. Dolayısıyla Abdullah Gül’ün AKP içinden seçilmesi çok normal, çünkü birlikte kader yolcuları. İkisinin çıkması arasında bence bir fark yok. Şimdi merak ediyorum türban tartışmasını muhalefet nasıl yönetecek. Asıl onu çok merak ediyorum.


MEHMET Y.YILMAZ

Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olması ile Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik itirazların ortadan kalkacağını düşünmüyorum. Abdullah Gül’de Milli Görüş geleneğinden geliyor. Her ne kadar zaman içinde değiştiğini söyledi ise de kapsamlı bir özeleştiri yaptığına tanık olmadık. Dolayısıyla Abdullah Gül’ün ne kadar değiştiği kendi iddiası ile sınırlı. Öte yandan eşinin başının türbanlı olması da bence kadın erkek eşitliği açısından olumsuz bir görünrü veriyor. Çünkü türban iddia edildiği gibi kadınlara toplumsal hayatta yer almak için bir fırsat veren aksesur olmaktan çok, kadınlarla erkeklerin eşit olmadıklarını vurgulayan bir aksesuardır. Ve bu görüntünün Çankaya’da olmasını doğru bulmuyorum.

TUFAN TÜRENÇ

Haberin Devamı

Erdoğan ile Gül arasında herhangi bir fark yok. Zihniyet aynı. Sanıyorum Erdoğan 367’den bir hayli tedirgin. Anayasa Mahkemesinden de ters karar çıkacağını düşünmüş olabilir. Aday olma düşüncesini etkilemiş olabilir. Abdullah Gül üzerindeki ısrarı da Arıncın da katkısı var. Sonuç olarak Gül üzerine karar kılındı ama Gül ile Erdoğan arasında kimlik olarak fark yok.

Haberin Devamı

 
ÖZDEMİR İNCE

Ha Ali Veli, ha Veli Ali. Hiç bir şey değişmez. İkisi de aynı tornadan, tarikat tornalarından geçmiştir. İkisi de İslamcılığın bütün duraklarına uğramışlardır. Gül, Eroğan kadar göz önünde değildi. O nedenle Cumhuriyete karşı geçmişteki tavrı Erdoğan kadar belirgin değildir. Ama 24 saat içinde bütün eski defterler açılır. Şurası unutulmamalıdır ki Bayan Gül, Cumhuriyeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde dava etmiş ve kaybedeceğini anlayınca davasını geri çekmiştir. Bu 2-3 yıl önce olmuştuır. İnsanlar kolay kolay değişmezler. Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olması ile Cumhuriyet ile barışabileceğini hiç sanmıyorum. Cumnhuriyet hala tehdit altındadır.

Haberin Devamı

CÜNEYT ÜLSEVER

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adayı olması çok hayırlıdır. Bu gelişim doğal bir süreçte olmadı. Meclis’e dışarıdan müdahaleler gerçekleştirildi. 11. cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de dışarıdan empoze edilerek gerçekleştiği tarihe geçti. Tayip Erdoğan kendisine yönelen tepkilerin ardından Abdullah Gül’ün üzerinde mutabakat sağladı.

Gül için de tepkiler olacaktır. Ancak Erdoğan’a yönelen tepkilerin boyutuna ulaşmayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!