Güncelleme Tarihi:
HSYK'DAN YAPILAN AÇIKLAMANIN TAM METNİ
ÖZBEK: KARARNAMENİN GERİ ÇEKİLMESİ HUKUKİ SONUÇLAR DOĞURUR
HSYK'da 12 hakim ve savcının görevlerinin değiştirilmesi için kriz çıkmıştı. Bu krizin aslında 12 hakim ve savcının değil, 24 savcı ve hakimin görevden alınması için yaşandığı açıklandı.
HSYK, Kritik 12 atama dışında Özel yetkili mahkeme ve savcılıklarda görevli 24 hakim ve savcının yerinin değiştirilmesini istedi. Toplamda 25 özel yetkili hakim ve savcı bulunuyor. Bakanlık, görev süresi dolmayan hakim-savcı atalamarına karşı çıktı.
"MEVCUT HAKİMLERİN NİYE GÖREVDEN ALINMASINI İSTİYORLAR"
HSYK açıklamalarını değerlendiren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, kendisi uçakta iken HSYK açıklamasının yapıldığını, açıklamanın detayını görmediğini belirterek, şunları söyledi.
"Ama açıklamada temel olarak ’biz mahkeme başkanlarının talebini yerine getirmeye çalışıyoruz’ deniyor. İş yükü fazla ve yeni hakim ihtiyacı var ise şayet, mevcut hakim ve savcıların niye görevden alınmasını istiyorlar, yeni hakim vermenin yanında. Bu birinci sorudur cevabı verilmesi gereken.
İkincisi de, bu mahkemelerin şu andaki iş yükü HSYK’nın her mahkeme için belirlediği iş yükünün çok altındadır. Kurulun kendi belirlediği standardın çok altında iş yüküne sahiptir bu mahkemeler. Türkiye’deki diğer CMK 250 ile yetkili mahkemeyle oranlasınlar. Dolayısıyla daha önce yaptığımız açıklamaların üzerine ilk etapta bunları söylüyorum. Açıklamanın detayını gördükten sonra bakarız."
Ergin, basın mensuplarının "HSYK, Adalet Bakanlığı’nın, kararname taslaklarının karara bağlanmayan bölümlerini geri çekme yetkisi bulunmadığını söylüyor, bu konuda ne diyeceksiniz?" sorusunu yanıtsız bıraktı.
İŞTE GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLMEK İSTENEN İSİMLER
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı
Mehmet Ali Pekgüzel
Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz
Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen
Metin Özçelik
Mesut Çakır
İdris Hasan
Ali Efendi Peksal
Erzurum Ağır Ceza mahkemesi ve Diyarbakır Başsavcıları
Adalet Bakanlığı, Yaz Kararnamesi taslağının karara bağlanmayan yani ünvanlı hakim ve savcı atalamalaryla ilgili kısmının geri çekildiğini açıklamıştı. Bakanlık yaptığı açıklamada HSYK’daki önerilerin görüşülen davalara doğrudan müdahale sonucunu doğuracağını ifade etti.
HSYK: BAKANLIĞIN YETKİSİ YOK
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), “Kurulda görüşülmeye başlanılmış olan kararname taslaklarını Adalet Bakanlığı'nın geri çekme yetkisinin bulunmadığını” öne sürdü.
HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay'dan seçilen üyelerince yapılan yazılı açıklamada, “Adalet Bakanlığı kaynaklı bu kriz, kurulun tüm yapıcı çabalarına rağmen, son yıllarda sistemli bir biçimde yürütülen kurulu yıpratma ve çalışamaz hale getirme uğraşının ürünü ve sonucudur” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada ayrıca “HSYK bu kararname döneminde de her türlü ön yargıdan uzak bir şekilde yetki ve sorumluluğun bilincinde olarak hareket etmiştir” görüşü savunuldu.
ÖZBEK: MÜCADELEMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ
HSYK Başkanvekili Özbek açıklama yaptı. Özbek “Bizim mevcut oylan herhangi bir dava ya da soruşturma ilgi sorunumuz yok. Bizim istediğimiz yapılan uygulamaların insan hakları ihlallerine ters olmaması yönündeydi. Görevden alma diye bir şey söz konusu olamaz. Görevden almayı değil kişilerin durumunu görüşemedik. Bu durumda kurul görevini yapamadı. Biz kurul olarak aldığımız kararın gereğince çalışmaya devam ediyoruz. Kararnameyi tamamlayabilmek için yarından itibaren kururla olacağız.