İşte Türkiye'nin en iyi şarapları

Güncelleme Tarihi:

İşte Türkiyenin en iyi şarapları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2002 02:05

Türkiye'nin ilk içki kültürü dergisi Gusto, 2002 yılının en iyi şaraplarını belirledi. Şarap dünyasının 6 ünlü isminden oluşan jüri, Divan Oteli'nin profesyonel tadım koşullarındaki salonunda, Türkiye'nin ‘‘kaliteli’’ olma iddiasındaki tüm şaraplarına puan verdi.

Tümü de şu anda piyasada olan tam 121 şarap, markaları kapatılarak tadıldı. Tadım sonunda, azami 20 puanlık bir skalada ‘‘2002'nin en iyi şarapları’’ belirlendi. Gusto, bu büyük tadımları, bundan böyle her yılın sonbaharında yapacak ve o ayki kapak konusunu ‘‘yılın şarapları’’na ayıracak.

BEYAZ’DA SÜRPRİZ SONUÇ

Şişelerin etiketleri hiç anlaşılmayacak biçimde kapatılarak yapılan tadım sonunda ‘‘kırmızılar’’da Kavaklıdere Boğazkere, ittifakla birinci seçildi. Ama ‘‘beyazlar’’da Kavaklıdere'nin ucuz bir fiyata satışa sunduğu Angora'nın birinci olması, sürpriz olarak karşılandı. Tadım sonunda fiyat açısından iddiasız Kapadokya şaraplarının kalite olarak öne çıkması dikkatlari çekti. Tadım sonunda ‘‘Şarabın pahalısı iyidir’’ önyargısı da yıkılmış oldu.


Degüstatörlerin duayeni de ordaydı


Gusto Dergisi'nin 121 şarabın tadıldığı ve sabahtan akşama kadar süren tadımında jüride şu uzman isimler yer aldı:

Feridun Topaloğlu: Şarapçılık ve bağcılık konusunda Türkiye'nin en tanımış uzmanlarından olan Prof. Topaloğlu, Fransa'da eğitim gördü, Atatürk Orman Çiftliği'nde uzmanlık ve müdürlük yaptı. Prof. Topaloğlu, 1963 yılında Türkiye'de ilk kez yapılan şarap yarışmasının jürisinde başkan vekiliydi.

Mehmet Yalçın: Türkiye'nin ilk ‘‘içki yazarı’’ ve Gusto'nun yayın yönetmeni.

Ahmet Örs: Türkiye'nin en tanınmış gastronomi yazarlarından. Çeşitli gazete ve dergilerde uzun yıllar yöneticilik yaptı.

Jean Luc ColIn: Bordeaux Üniversitesi Önoloji Fakültesi mezunu ziraat mühendisi. Türk üzüm çeşitlerini ve şaraplarını en yakından tanıyan uzman.

Nihat Karaköse: Şarap Dostları Derneği Başkanı. Şarap konusunda en iyi uzmanlardan.

Harun Dursun: Çukurova Üniversitesi Turizm Otelcilik Bölümü mezunu. Hyatt Regency Oteli'nin Yiyecek İçecek Müdür Yardımcısı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!