Güncelleme Tarihi:
Dünyada 10 yıldan bu yana yürütülen “Bilim ve Kadınları" programının bir uzantısı olan “Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları” bilimin ve bilimsel düşüncenin yaygınlaşması ile Türk kadınının bilimsel alandaki çalışmalarını teşvik etmeyi amaçlıyor.
Başvurular; Türkiye Bilimler Akademisi üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Prof. Aslı Tolun’un başkanlık ettiği “Yaşam Bilimleri Seçim Komitesi” ile Türkiye Bilimler Akademisi Üyesi ve İTÜ Fizik Bölümü’nden Prof. Ayşe Erzan’ın başkanlık ettiği “Malzeme Bilimleri Seçim Komitesi” tarafından değerlendirildi.
Bu yıl burs almaya hak kazanan bilim kadınları ve proje konuları;
Arzu Karabay Korkmaz (İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji Ve Genetik Bölümü), Proje; Alzheimer hastalığı.
Yard. Doç. Dr. Ayşe Elif Erson (ODTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyolojik Bilimler Bölümü), Proje; Meme Kanseri.
Yrd. Doç. Dr. Funda Yağcı Acar (Koç üniversitesi Fen-İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü), Proje; Kimyasallar.
Yrd. Doç. Dr. Gülşah Şanlı (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi Kimya Bölümü), Proje; Ağır metallerin çevresel tehlikesi.
Uzman Dr. Mehtap Yüksel Eğrilmez (Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Araştirma Laboratuarı), Proje; Vücuttaki enfeksiyon veya yaralanmalar.
Yrd. Doç. Dr. Pınar Çamurlu (Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü), Proje; Elektrokromik malzemelerin cihaz uygulamaları.
Yaşam ve Malzeme Bilimleri alanlarında, bilimsel yenilik ve bilime yapacakları katkı ölçüt alınarak seçilen 6 projenin sahibi araştırmacılar 12 bin dolar değerinde birer yıllık burs ile destek veriliyor.
İş dünyasından ve üniversitelerden çok sayıda akademisyenin katıldığı L’Oreal Türkiye “Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları” ödül töreni, 11 Nisan 2008’de, Santral İstanbul’da gerçekleştirildi. Genç Bilim Kadınları Destekleme Bursları’nın 5. yılında Türkan Saylan’a, genç kızların eğitimine sağladığı katkılardan dolayı onur plaketi verildi.
AKADEMİSYENLERİMİZİN YÜZDE 40'I KADIN
Akademi Başkanı Engin Bermek: "ne var ki, bu sayıların uyandırdığı iyimserlik, kadınlarımızın hala %20'ye yakın bir bölümünün okuma yazma bilmemesi, çalışabilir nüfusun yalnızca %25'inin çalışma olanağı bulabilmesi ve kadınların genelde üstdüzey görevlerden ve siyasetten dışlanmışlığıyla gölgeleniyor..."
Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Engin Bermek, tören konuşmasında, bilim kadınlarımızın başarılarının ne denli büyük fedakarlıklar ve zorlu bir süreç içinde elde edildiğinin bilincinde olduklarını belirterek, "son yıllarda birbirini izleyen raporlar, bu bağlamda L'oreal Desteğiyle Akademisyenler Arası Konsey tarafından hazırlanan Women in Science başlıklı rapor bilim kadınlarının dünya genelinde mesleklerinin gereği yerine getirebilme uğruna karşılaştıkları ve de ayrımcılığı ortaya seriyor" dedi.