İşte tarikatın merkezi sokağın adı

Güncelleme Tarihi:

İşte tarikatın merkezi sokağın adı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2008 09:46

Oturduğu sokağa 'Cumhuriyet Çıkmazı' adını verenlerin gazetecilere karşı linç girişiminde bulunmasını kınıyoruz.

Haberin Devamı

İsmailağa cemaati cemaat lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun Beykoz Çavuşbaşı’ndaki villasını görüntülemek isteyen foto-muhabiri İlker Akgüngör, muhabir Alper Uruş ve ulaştırma görevlisi Ahmet Şener’den oluşan Vatan Gazetesi ekibine 18 kişi saldırdı. Beykoz Çavuşbaşı, Vatan ekibini döverek hastanelik eden İsmailağa tarikatının yeni üssü... 1950’lerin sonunda Polonezköy’den ayrılarak muhtarlık verilen, başta Rizeli ve Trabzonlular’ın yaşadığı sonradan Bayburt, Kars ve Malatya’dan aldığı göçlerle kozmopolit bir yapıya bürünen Çavuşbaşı beldesi son 10 yıldır tarikatların rahatça yuvalandığı gözlerden uzak bir merkez oldu... 94 bin dönümlük yeşil arazi üzerine kurulu 25 bin nüfuslu belde, lüks villa inşaatlarıyla dikkat çekiyor. 2B arazisi içinde yer alan Çengeldere'de, 1990’ların başında İsmailağa cemaatinin yöneticilerinden Cüppeli Ahmet (Ünlü) Hoca’nın yaptırdığı bir de Külliye var. Çengeldere’de arsaların metrekare fiyatları sudan ucuz, 40 YTL’den başlıyor.

Haberin Devamı

 

Miraç Emlak, Fetih Sokak

 

Vatan Gazetesi'nden Alper Uruş ve Hilal Öztürk'ün haberine göre, 1999 yılında Defterdarlık tarafından el konan, ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na verilen orman içindeki külliyenin ilk bölümünde yer alan Çok Programlı Lise’de 1000’i aşkın öğrenci eğitim görüyor. Yapımı süren ikinci kısımda ise gelecek yıl Anadolu Lisesi hizmete girecek.

 

Baklacı Mahallesi ise İsmailağa cemaatinin yoğun olarak yaşadığı yer. Yol boyunca Miraç İnşaat Emlak, Oruç Ticaret, Fetih Sokak’ın talebalarının yanısıra Fatih’in Çarşamba mahallesinden alışık olduğumuz kara çarşaflı kadınlara sıkça rastlamak mümkün. Sokaktaki adamlar sakallı, sarıklı, cüppeli, şalvarlı... Tarikatın kullandığı Cumhuriyet Çıkmazı Sokak’ta 1976 yılında yapılan Fazilet Camii’ne yaklaşılınca peşpeşe sıralanmış lüks villalarla karşılaşılıyor.

 

Hoca sağlığı için burada!

 

Beldenin merkez mahallesi olarak bilinen Çiftlik Mahallesi’nde cemaate sempati duyduğunu gizlemeyen Zihni Kaya (54), “Mahmut Hoca Efendi sağlığı nedeniyle buraya geldi” diyor. Kaya şöyle devam ediyor: “Mahmut Hoca Efendi’ye doktorlar temiz hava almasını önerdiği için cemaatten yakın insanların davetini kırmayıp buraya geldi. Bu insanların gönüldaşları var ve kendisi iki üç defa Fazilet Camii’ne cuma namazına geldi. Caminin olduğu caddede trafiğin aksaması üzerine şikayet edenler oldu. Bu olay da böyle gündeme getirildi. Burada değişen hiçbir şey yok. Günübirlik gelenler elbette oluyor. Urfa’dan da Aydın’dan da onu sevenler görmek için geliyor ancak basın bunu da abartıyor.”

 

1992 yılında verdiği vaazlarda sakal bırakmanın hak olduğu, kadınların kocalarına itaatkâr davranması gerektiğini söyleyen Cüppeli Ahmet Hoca’nın izinden giden cemaatin yaşadığı beldede dokunun iyiden iyiye “yeşil”e kaydığını görmemek mümkün değil.

 

Orman içinde villalar

 

Doğma büyüme Çavuşbaşılı olan ve dokuz yıldır Çengeldere Mahallesi Muhtarlığı yapan Hüseyin Öztürk ise beldelerinde İsmailağa ve diğer marjinal tarikatların varlığını doğruluyor. Çavuşbaşı’nın şehir merkezine 15 dakikalık mesafesiyle köy ve kent yaşamını birarada sunduğunu söyleyen Öztürk, “O yıllarda külliye tamamlansaydı ciddi anlamda baskı olurdu, gitmek zorunda kalırdık” diyor. Çavuşbaşı’nda kumarhaneciler kralı Ömer Lütfü Topal cinayeti nedeniyle 2000 yılında gözaltına alınıp öbür boyu hapse mahkum edilen Sami Hoştan’ın Yavuz Selim Mahallesi’nde yüksek taş duvarlar arasındaki villası da göze çarpıyor. AKPET Şirketler Grubu Başkanı Ali Aytemiz’in Çiftlik Mahallesi sınırları içerisinde Çamlık mevkiindeki “Ali Baba Çiftliği” de tüm ihtişamıyla yükseliyor.

 

Gencallar mağazalarının sahibi Hikmet Gencal ile Huzur Giyim’in ortaklarından Bahadır Gencallar’ın villaları da aynı yerde. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a ait olduğu iddia edilen Çamlık’taki 7 dönümlük bir arazi de Çavuşbaşı’nda.

 

HOCA’NIN CAMİSİ FAZİLET

 

Beykoz Çavuşbaşı’nın her köşesinde İsmailağa tarikatının izlerini görmek mümkün. Öyle ki 2B arazisine yapılan kaçak camiinin adı bile Fazilet. Cumhuriyet Çıkmazı sokakta yer alan cami için cuma günleri çok önemli. Çünkü tarikat lideri Mahmut Hoca burada namazını kılıyor. Cami avlusu yollara kadar hocayı görüp dokunmak isteyen cemaatle dolup taşıyor. Beldede lüks villa inşaatları dikkat çekiyor. Villaların hemen hepsi de baraj gölü manzaralı.

 

'Cumhuriyet Çıkmazı' tabelası gözden kaçmış

 

İsmailağa cemaatinin yerleştiği Çavuşbaşı’nın AKP’li Belediye Başkanı Hanefi Dilmaç ise halkın büyük çoğunluğunun muhafakazar olması nedeniyle bu bölgenin seçildiğini söyledi. Dilmaç “Ustaosmanoğlu ve cemaati buraya ilk geldiğinde, halk benimsedi. Ancak ilerleyen yıllarda özellikle Fazilet Camii’ndeki cuma ve pazar günleri toplanan kalabalığın yolları kapatması, geçmek isteyen arabalara saldırılması insanların tepkisine yol açtı. Zabıta gönderip yolu açtırmak zorunda kaldık. Hatta güvenlik şeritleri çektirip, yolu kapatmalarını önledim” dedi.

 

Dilmaç, “Mahmut Ustaosmanoğlu’nun villalarının bulunduğu sokakta oturanlardan da zaman zaman şikayetler geldi. Ancak mülk hakkını engelleme yetkimiz yok” dedi.

 

Mahmut Hoca’nın sürekli gittiği Fazilet Camii’nin bulunduğu sokağın adının “Cumhuriyet Çıkmazı” olması dikkat çekiciydi. Ancak Belediye Başkanı Dilmaç bu sokak isminin “gözden kaçmış” bir hata olduğunu belirtti.

 

Dilmaç şunları söyledi: “9 Şubat 2000’de meclis bir karar almış. Ana caddelerin isimleri, çıkmaz sokaklara verilmiş. O sokağın bulunduğu ana caddenin ismi de Cumhuriyet Caddesi, o yüzden Cumhuriyet Çıkmazı denmiş. Başka bir caddenin adı Ertuğrul Gazi Caddesi, caddenin bulunduğu çıkmaz sokağın ismine de Ertuğrul Gazi Çıkmaz Sokağı. Ancak böyle bir isim olmamalı elbette. Rahatsız edici... Gözümüzden kaçmış, bir hata etmişiz. O sokağın ismini ilk meclis toplantısında değiştireceğiz.”

 

Başkan Dilmaç, Çavuşbaşı’nda 8 bin 500 bina olduğunu ancak hiçbirinin imar ve iskanı olmadığını belirtti. Arazi sahibi olmak için muhtardan zilliyet devri yaptırmanın yeterli olduğunu belirten Dilmaç, belediye ve jandarmanın binaları da dahil hiçbir binanın imar ve iskanı olmadığını ifade etti. Belediye Başkanı “İsmailağa cemaatinin geçtiğimiz yıl Haziran ayından itibaren Çavuşbaşı’na yerleştiğini biliyoruz. Ustaosmanoğlu cemaat üyeleri için çok değerli. Ona yakın olmak için ne gerekiyorsa yapıyorlar” dedi.

 

İki karısı var, villalar ikinci eşin üzerine 

 

Mahmut Ustaosmanoğlu’nun villaları ikinci eşi Müşerref Ustaosmanoğlu’nun üzerine kayıtlı. 4 katlı iki villanın birinde Ustaosmanoğlu cemaat üyeleriyle birlikte kalıyor. Diğer villada ise eşi Müşerref Ustaosmanoğlu yaşıyor. 14 Haziran 2007’de alınan villalara cemaat üyeleri akın ediyor. Mahmut Hoca, ilk eşi teyzesinin kızı Zehra Hanım’la 16 yaşında evlendi. İlk eşinden Ahmet, Abdullah ve Fatıma isminde üç çocuğu var. İkinci eşinden çocuğu olmadığı biliniyor.

 

Yeni imamı şikayet etmişler

 

Cemaat üyelerinin Fazilet Camii’ne 3 ay önce atanan genç imamı kaymakama şikayet ettikleri de öğrenildi. Şikayet gerekçesi ise imamın kot pantolon giymesi, sigara içmesi ve arkadaşlarıyla birlikte nargile içilen kafeye gitmesi olarak gösterildi. Elbette bu şikayet kaymakamlık tarafından dikkate alınmadı.  

 

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!