İşte sivil imamların ABD kayıtları

Güncelleme Tarihi:

İşte sivil imamların ABD kayıtları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2016 23:38

15 Temmuz soruşturmasında FETÖ’nün sivil imamları Adil Öksüz, Hakan Çiçek, Kemal Batmaz ve Nurettin Oruç’un 2015’in son günlerinden itibaren 3 kez ABD’ye gidip geldiğini gösteren kayıtlara ulaşıldı. FETÖ’cü 4 kişi Gülen’in yeşil cübbesiyle darbe talimatı verdiği iddia edilen videonun yayınlandığı mart ayında da ABD’deymiş.

Haberin Devamı

ANKARA Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak koordinasyonunda devam eden soruşturmada, Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç’in hazırladığı, Fetullahçı Terör Örgütü’nün 5 sivil imamının ‘yurtdışına çıkış ve yurtiçine giriş’ kayıtlarına ilişkin raporda, özetle şu bilgiler yer aldı:

BİRER GÜN ARAYLA GERİ DÖNÜŞ
Kurmay subayların imamı olduğu belirtilen Hakan Çiçek, 28 Aralık 2015’te ABD’ye gitti. Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Nurettin Oruç da ABD’ye gitmek için 31 Aralık 2015 tarihinde İstanbul Atatürk Havaalanı’nda bir araya geldi. Öksüz, saat 07.57’de, Batmaz, 11.59’da Oruç ise 03.59’da çıkış yaptı.

Batmaz daha sonra 31 Aralık’taki çıkışını iptal ederek, 1 Ocak 2016 tarihinde ABD’ye uçtu. Savcılık yetkilileri, Batmaz’ın tedbir amaçlı olarak 1 gün sonra ABD’ye gittiğini değerlendiriyor.

Öksüz 4 Ocak, Batmaz ve Oruç 5 Ocak, Çiçek ise 6 Ocak 2016’da Türkiye’ye döndü. Savcılık yetkilileri, şüphelilerin birer gün arayla yurda dönüş yapmalarının ‘güvenlik tedbiri’ olarak değerlendirildiğini ifade etti.

ABD'YE ALMANYA ÜZERİNDEN UÇMUŞ
Savcılığın bilgi notunda ABD ziyaretlerinin Ankara’daki önemli toplantılardan sonra olduğuna dikkat çekilerek, “Şüpheli Nurettin Oruç’un ABD seyahatlerinde genellikle Ankara Esenboğa Havalimanı’nı kullanarak Almanya üzerinden aktarmalı olarak ABD ülkesine gittiği ve tedbir uyguladığı tespit edilmiştir. Ayrıca Hava Kuvvetleri personelinden darbe faaliyetine katılan general ve üst rütbeli subaylardan son yıllarda yurtdışına gidenler tespit edilmiş, detaylı yurtdışı giriş -çıkış analiz raporu çalışmaları devam etmektedir” denildi.

İFADELERİNDE ‘TESADÜF’ DEMİŞLERDİ
Akıncı Üssü’nde darbe girişimi sırasında görüntüleri çıkan Harun Biniş’in 2016 yılına ait kaydı bulunamadı. Savcılık yetkilileri Biniş’in devlet yetkililerinin telefonlarının dinlenmesine ilişkin davada hakkında yakalama kararı bulunduğu için ABD ziyareti yapmadığını bildirdi. Kayıtlarda Biniş’in ABD ziyaretleri sadece 2015’te görünüyor. Biniş’in 16 Kasım 2015, Batmaz’ın 14 Kasım 2015, Çiçek’in 6 Kasım 2015’te yurtdışına gittiklerini anlaşılıyor. Batmaz’ın 2014’te diğerlerinden daha fazla yurtdışına gittiği saptandı.

Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Nurettin Oruç, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Harun Biniş, savcılık ifadelerinde ABD ziyaretlerinin örtüşmesini tesadüf olarak açıklamıştı.

DARBEDEN 1 AY ÖNCE
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in yeşil cübbeyle darbe talimatı verdiği iddia edilen videonun yayınlandığı 21 Mart’ta 4 sivil imamın ABD’de olduğu açığa çıktı. Öksüz 17 Mart, Batmaz 12 Mart, Oruç 10 Mart, Çiçek 8 Şubat’ta ABD’ye gitti. Çiçek 24 Mart, Batmaz 23 Mart, Oruç ve Öksüz 21 Mart’ta yurda döndü.

Kayıtlar, darbe girişiminden bir ay önce Haziran 2016’da sivil imamların ABD’ye gittiğini ortaya çıkardı. Batmaz 30 Mayıs, Öksüz ve Oruç 20 Haziran, Çiçek ise 19 Haziran’da ABD’ye gitti. Öksüz ve Çiçek 25 Haziran, Batmaz ve Oruç ise 24 Haziran’da Türkiye’ye giriş yaptı.

4 PATATES HATTI VARMIŞ
SAVCILIK yetkilileri, şüphelilerin cep telefonlarına ilişkin incelemenin sürdüğünü, sivil imamlardan firari Adil Öksüz’de sahte kimlikle açılan ve ‘patates hat’ olarak da adlandırılan 4 telefon numarası tespit edildiğini de bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!