İşte şişesi 1.5 milyar olan şarabın patronu

Güncelleme Tarihi:

İşte şişesi 1.5 milyar olan şarabın patronu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2002 00:00

Etiler'de ÅŸiÅŸesi 1.5 milyar liradan satılan Petrus ÅŸaraplarının sahibi dünyanın 1 numaralı kırmızı ÅŸarap üreticisi Christian Moeix, ÅŸarapla ilgili temel kuralları sıraladı.Anadolu'da bir söz vardır: ‘‘Keçi ÅŸarap içmiÅŸ, daÄŸa kurt aramaya gitmiş’’ derler. Benimki de o hesap, dünyanın bir numaralı kırmızı ÅŸarap kralı Jean-Pierre oÄŸlu Christian Moueix'la konuÅŸurken kendimi aynen öyle hissetim. Ä°ki günlüğüne Ä°stanbul'a gelen bu ünlü Fransız çiftçisiyle ‘‘Dünyanın En Ä°yi Oteli’’ belgeli Sultanahmet Four Seasons'da beraberiz. Saatler boyu süren sohbet sonunda Sinan'la birlikte kurt aramaya çıktık, hem de aÄŸzımıza tek damla ÅŸarap koymadan. KonuÅŸmamız öylesine ÅŸarap doluydu ki, adamcağız kendi ÅŸaraplarından ikram etmeyi bile unuttu. 56 yaşındaki ‘‘Bay Merlot’’ dünyanın en pahalı kırmızı ÅŸarabı Petrus Pomerol'ün de sahibi. Paris Ritz Oteli'nin restoranında 1982 Petrus'un ÅŸiÅŸesi tam 8000 (sekiz bin) euro... Bu ÅŸarap Türkiye'ye resmen ithal edilmiyor ama, Moueix'in temsilcisi Seyit KaragözoÄŸlu'nun kulağına gelenlere göre uçak sahibi kimi zenginlerimiz Paris'ten kasa kasa getiriyormuÅŸ. Özel uçağı olmayanlar üzülmesin, Etiler'de, Bebek'te Petrus'un 12'lik kasasını 15 bin eurodan satılıyormuÅŸ. Sözü burada kesip Tanrı Ra'nın Tanrıça Hathor'un öfkesinden kurtulması için insanoÄŸluna armaÄŸan ettiÄŸi ÅŸarabın bugünkü öyküsünü Mr.Merlot'tan dinleyelim. En pahalı ÅŸarapPetrus, kırmızı ÅŸaraplar içinde en pahalı olan klase ÅŸaraplardan biri. Son yıllarda Petrus için biçilen en yüksek fiyat, bir açık artırmada 12 ÅŸiÅŸe Petrus-Pomerol 1982 için ödenen 15 bin 300 Euro'dur(24 milyar TL, yani ÅŸiÅŸesi 2 milyar). DiÄŸer pahalı ÅŸarapların Fransa'daki fiyatları da şöyle: Petrus-Pomerol 1995: 1100 Euro (1,73 milyar)Petrus-Pomerol 1988: 730 Euro (1,15 milyar)Le Pin-Pomerol 1992: 640 Euro (1 milyar)La Conseillante 1947:630 Euro (993 milyon)Adı nereden geliyorPetrus, dünyanın en pahalı ve en prestijli kırmızı ÅŸaraplarından biri. Adını, bulunduÄŸu köyden alıyorr. Henüz bir yüzyıllık bir geçmiÅŸe sahip olmasına raÄŸmen Petrus, ÅŸarapsevenler arasında bir efsane haline geldi. Bordeaux-Libournais bölgesinin gözde ÅŸarabı Petrus, yüzde 95 Merlot, yüzde 5 Cabernet Franc üzümünden üretiliyor. 11,4 hektarlık baÄŸdan yılda 4 in 500 kasa, yani 54 bin ÅŸiÅŸe Petrus ÅŸarabı elde ediliyor. Özel ve tarihsel bir isim olarak Petrus, Hz. Ä°sa'nın 12 havarisinin başı. Bu nedenle ‘‘ilk papa’’ kabul ediliyor. Batıdaki ikonalarda genellikle başının üstündeki saçları dökülmüş, kısa kıvırcık saçlı, sakallı olarak tasvir edilir.4 saatte 6 ÅŸiÅŸe ÅŸarap - Babadan ÅŸarapçı olduÄŸum için ÅŸarap içmeye 7 yaşında baÅŸladım. Profesyonel tadımcığa geçiÅŸim ise 25'imde oldu. Her gün saat 09.00-12.00 arası çok profesyonel anlamda üç deÄŸiÅŸik grupta 30 çeÅŸit ÅŸarap tadarım. 12.00'de tatma iÅŸim bittikten sonra aÄŸzımı temizlemesi için ÅŸampanya içerim. GençliÄŸimde çok sık sarhoÅŸ olurdum, kırmızı ÅŸarabın sarhoÅŸluÄŸu da çok güzel olur doÄŸrusu. O zamanlar 4 saatte 6 büyük ÅŸiÅŸe kırmızı ÅŸarap içtiÄŸim de çok olurdu. Ben sarhoÅŸ olduÄŸum zaman yatmayı sevmem, sakin bir köşede rahat bir koltuÄŸa kurulup iki-üç saat çevreme bakarım.Türk ÅŸarapçılığı uyuyan devTürk ÅŸarapçılarının son yıllarda ne iÅŸler becerdiÄŸinden Mr. Merlot'un haberi var mı? BaÅŸ Fransız Chirac beyin penceresinden bakıyor olmasın bize... - Türk ÅŸarapçılığının uyuyan bir dev olduÄŸunu sanıyorum. Buna emin olmak için Türkiye'deki tüm üzüm baÄŸlarını görmeyi istiyorum. Mesela bugün içtiÄŸim ‘‘öküzgözü’’nde Ä°spanya ve Ä°talya'da bulamadığım dengeyi buldum. Bana göre üretimi artırmak için yeni baÄŸlar yapmak yerine, az ama çok kaliteli ÅŸaraplara yönelmeli. Åžili, Avustralya gibi sıcak iklimli ülkeler masa ÅŸarapları yapmaya devam etsin, siz tamamen kaliteli ÅŸaraba yönelin. Asya'nın sınırı Türkiye'de ÅŸarap üretmek bana cazip geliyor. Ama baÄŸlarınızı görmeden kesin bir ÅŸey söylemem mümkün deÄŸil. Toprağı gördüğüm anda yatırım yapıp yapmayacağıma karar veririm. Dünyanın birçok ülkesinden ÅŸarap üretimi yapmam için teklifler aldım, alıyorum. Fransa dışında 20 sene önce ÅŸarapçılık yükseköğrenimini yaptığım California'da bir tesis kurdum, hálá orada ünlü ‘‘Dominus’’ları üretiyoruz. Türkiye benim gibi yatırımcılar için çok cazip; düşünün 70 milyon nüfusu var. Müslüman bir ülke ama, ÅŸarap tüketimi her geçen gün artıyor. Ayrıca ekonomik geleceÄŸi var, birkaç yıl sonra da Avrupa BirliÄŸi'ne girecek. BaÅŸkan Chirac belki iÅŸi biraz zorlaÅŸtırıyor gibi görülüyor ama, hayır da demiyor. AB'ye girmek Türkiye için iyi olacak mı diye derseniz, buna olumlu cevap veremem. AB'ye girmenin nesi güzel, birileri sana nasıl yaÅŸayacağını dikte ediyor. Brüksel'de birisi sana nasıl ÅŸarap yapacağınızı, nasıl yazı yazacağınızı, nasıl fotoÄŸraf çekeceÄŸinizi söylüyor. KuÅŸkonmaz ve enginar ile sakın içmeyinÅžarap içmenin 3 temel kuralı; doÄŸru bardak, doÄŸru ısı, yavaÅŸ içimdir.Güzel bir kırmızı ÅŸarap her yemekle, eÄŸer çok tanenli deÄŸilse balıkla bile içilir. Sizin gerçekten muhteÅŸem yemeklerinizle de kırmızı ÅŸarap çok güzel gidiyor.Türk yemek sofrası hayli uzun, onun için masadaki ÅŸarapları fondip yapmaya hiç gerek yok. SaÄŸlıklı bir insanın bir yemekte yarım ÅŸiÅŸe, yani 4 bardak içeceÄŸini kabul edelim. Yemek süresini minimum 1 saat sayarsak 15 dakikada bir bardak ÅŸarap içilmesi en idealidir.Ä°yi ÅŸarabın hiçbir türlüsü baÅŸ aÄŸrısı yapmaz, hele Bordo ürünü olanlar asla. BaÅŸ aÄŸrısının nedeni üzüm çekirdeÄŸi içindeki histamin adlı maddedir.Kırmızı ÅŸarap enginar ve kuÅŸkonmazın yanında olmamalı, çünkü içlerindeki sinarin adlı madde ÅŸarabı olduÄŸundan daha tatlı yapar.YARIN: ÃœNÃœMÃœZÃœ KENNEDYLER’E BORÇLUYUZÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!