Güncelleme Tarihi:
Nusaybin'de, Türkiye ile Suriye arasında yeni kurulacak sınır kapısı için sınırdaki mayınlı alanların temizleme çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. Türk TÜSAN Yapı Sanayi A.Ş. ile Alman ortağı TAUBER firması tarafından 1 ay sürdürülecek çalışmalarda Mohris Tepesi ile 2'nci Hudut Taburu'na bağlı Demirtepe Karakolu arasındaki 200 dönümlük arazi anti personel ve anti tank mayınlarından arındırılacak. Alman mayın uzmanı Detlef Jungfermann'ın başkanlığındaki 7 kişilik teknik ekiple sürdürülen çalışmalarda ilk iki mayın bulundu. "Mayın Faresi" adı verilen cihazla yapılan aramada Mohris Tepesi yakınlarında bulunan mayınların 1954 yılı ABD yapımı olduğu belirlendi. Yaklaşık 1 ay sürdürülecek aramada, 200 dönümlük alanda 170 mayın bulunduğu tahmin ediliyor.
BULUNAN İLK MAYIN ABD YAPIMI
Nusaybin'de zaman zaman 45 dereceye varan sıcaklıkta sürdürülen çalışmalarda ilk mayını bulun Alman uzman Detlef Jungfermann, 10 yıldır başta Almanya olmak üzere birçok ülkede kara mayını temizleme çalışması yaptığını söyledi. Türkiye- Suriye sınırında bulduğu ABD yapımı mayının 1954 yılında döşendiğini belirten Jungfermann, mayının topuk patlatan cinsten olduğunu kaydetti. Çalışmalarda cihazlarına daha çok mermi, çöp ve teller rastladığını belirten Jungfermann, “Bizim kullandığımız alet en son teknoloji mayın tarama aletidir. 10 metre derinliğinde, 6 metre genişliğinde alanı görebiliyor. Şu anda temizliğini yapacağımız 200 dönümlük alanda 170 mayının bulunduğunu tahmin ediyoruz. Buraya döşenen mayının 100 yıllık bir ömrü bulunuyor” dedi.
YENİ KAPI UMUT OLACAK
Mayınlardan temizlenecek alana kurulacak ve Suriye'ye açılacak yeni sınır kapısı Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'nın yükünü hafifletirken, bölge için de yeni umut kapısı olacak. Mayın temizleme çalışmasının yeni sınır kapısının bir parçası olduğunu söyleyen Nusaybin Kaymakamı Yüksel Gezici, “Temizlenecek alan üzerine inşa edilecek yeni sınır kapısı mevcut kapımızın statüsünü değiştirecek ve modernize edilecek. Bu bölgemiz ve ilçemiz için önemli bir gelişmedir. Bölgemizde taşımacılık ve ekonomi gelişecek. Diğer bir yönü de mayın temizleme işinin bir bölümünün ilçemizden başlatılmasıdır. Biz gelişmelerden son derece mutluyuz. Yeni kurulacak kapısı TOBB tarafından yapılacak” dedi.
Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahsum Özmen, mayınların temizlenmesinden büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Suriye'ye açılacak yeni sınır kapısının, Mardin'in değil Türkiye'nin olacağını söyleyen Özmen, “Ekonomik yönden de bölgeye fazlasıyla getirisi olacaktır. Bundan sonra buraya iş adamlarımızın yatırım yapmalarını bekliyoruz. Ve Ortadoğu'ya açılacak bir kapı olacağının kanaatindeyiz. Bu arazi 1950 yılından bu yana mayınlı olduğu için kapalıdır. Bu mayınlı topraklar gübre ile tanışmamıştır. Ancak bu araziler organik tarıma açıldığı taktirde Türkiye'ye büyük bir katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Nusaybin Ticaret Odası Meclis Başkanı ve işadamı Mehmet Bulun, mayınlı alanın temizlenmesinden sonra kurulacak kapının bölgeye büyük kâr getireceğini söyledi. Yeni kapının bölgede işsizliği de çözeceğini savunan Bulun, “Bu kapı artık Güneydoğu'nun gözbebeği olacaktır. Mayınların temizlenmesinden sonra hükümetin kapıyı biran önce faaliyete geçirmesi için çapa sarf etmesini istiyoruz. Bu kapı sadece Suriye’ye değil, aynı zamanda 80 kilometrede Irak’ın Musul kentine gidiyor. Kuveyt ve Suudi Arabistan'a açılacak” dedi.