Güncelleme Tarihi:
“AK PARTİ ÖZEL BİR ÖNLEM ALMADI”
AKP Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, sandık güvenliği konusunda partilerinin özel bir önlem almadığını, önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de yasanın verdiği yetki çerçevesinde sandığa sahip çıkacaklarını söyledi.
2003’ten bugüne AKP’nin Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı olanAtaş, “Özel bir önlememiz yok. Her seçimde olduğu gibi sandık görevlilerimiz var. Her sandığın resmi üyesi var. Bir de müşahitlerimiz var. Bina ve kat sorumlularımız var. Bunlar sandık bölgesinde görevlerini yapacaklar. Diğer siyasi partilerin hakkı ne ise bizimki de o” dedi.
"HEPSİ AK PARTİ'YE KARŞI CEPHE OLUŞTURDULAR"
AK Parti’nin seçimde manipülasyon yapmadığını, böyle bir derdi olmadığını vurgulayan Ataş, şöyle konuştu:
“Manipülasyon yapanlar zaten birleşmişler. CHP, MHP, HDP, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi ve paralel örgüt Ak Parti’ye karşı birleşti. CHP’li belediyeler HDP’nin, Saadet Partisi’nin bayraklarını asıyor. Bunu vatandaş da görüyor. Nedir bu hırs, kin? Ak Parti’ye karşı birleşmişler. Seçim yaklaşınca bu kez de seçim güvenliği yok, dedikoduları çıkarıp milletin kafasını karıştırıyorlar. Sandıklarda bizim 1 görevlimiz var; onların 3 temsilcisi. Birlikte hareket ediyorlar. Paralel örgüt de zaten bunlara aleni destek veriyor. Neyden çekiniyorlar anlamıyorum. Saadet Partisi ve BBP’yi de kattım. Hepsi birlekte Ak Partiye karşı bir cephe oluşturdular. Saadet Partisinin bayraklarını İstanbul’da CHP’liler asıyor. Bizim kirli oyunlarla işimiz olamaz. Biz herşeyi milletin gözü önünde yapıyoruz. YSK’nin siyasi partilere tanıdığı haklar çerçevesinde yapıyoruz.
Hukukçularımız da seçim günü bölgelerde gezecekler. Hukuki bir müdahale gerekiyorsa bu müdahale yapılacak. Milletvekili adaylarımız sandık bölgelerinde gezerek vatandaşın rahatça oy kullanmasını sağlayacaklar. Emniyet görevlileri de yetki ve görevleri çerçevesinde tedbirlerini alacak.”
Genel seçimde usülsüzlük yapanlara verilecek cezalar belli oldu
CHP: "AKILLI SİSTEM KURDUK. EN UFAK FARKLILIKTA UYARACAK. HEMEN İTİRAZ EDECEĞİZ. SANDIK BAŞINDA 400 BİNE YAKIN GÖREVLİ VAR"
CHP, sandıklarda 400 bine yakın, MHP ise 573 bin kişi görevlendirdi. CHP genel merkezde ise iki gün boyunca 60 personel ile 500 gönüllü sandıklardan gelen verileri girip, kontrolleri sağlayacak. CHP, seçim güvenliği için iki ayrı bölüm oluşturdu: Sandıkların kontrolünden sorumlu ekipler, Bülent Tezcan ve Tekin Bingöl'e bağlı olarak çalışacaklar. CHP Genel Merkezi'nde kurulan akıllı seçim sisteminin başında ise Erdal Aksünger bulunacak.
Aksünger, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, CHP'nin 987 ilçe, 81 ilde sandık başında örgütlendiğini, 400 bine yakın kişinin görevlendirildiğini söyledi.
"Önemli olan ıslak imzalı tutanak ve verilerin alınması" diyen Aksünger, CHP Genel Merkezi'nde ise Yüksek Seçim Kurulu'ndan gelen veriler ile, CHP'nin kendi görevlilerinden gelecek verileri karşılaştırıp, farklılık halinde alarm verecek bir akıllı sistem kurduklarını söyledi.
Aksünger, "CHP görevlileri, ellerindeki akıllı telefon ya da tabletlerden, ya da ilçelerdeki bilgisayar başından verileri girebilecekler. Verilerde YSK ile bir farklılık olması halinde yine sistemden bunu görüp, hukukçular aracılığıyla hemen itiraz başvurusunu yapabilecekler" dedi.
"GÖNÜLLÜ ORGANİZASYONLARLA DA İŞBİRLİĞİ VAR"
Aksünger, CHP'nin oy ve ötesi ya da Türkiye'nin oyları gibi tüm gönüllü organizasyonlarla da işbirliği içinde çalışacağını belirtti.
MHP, SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN 573 BİN KİŞİYİ GÖREVLENDİRDİ: “BU KEZ KEDİLERİN TRAFOYA GİRMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”
MHP, 7 Haziran seçimlerinde sandık güvenliği için 573 bin kişiyi görevlendirdi. Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, “Bu kez kedilerin trafolara girmesine izin vermeyeceğiz” diyerek sandık güvenliği için aldıkları önlemleri anlattı. Büyükataman, her bir okul ve sandık için yedekler dahil ortalama dört kişi görevlendirildiğini söyledi. Oylar sayılıp ıslak imzalı tutanak haline getirilene kadar kimsenin yerlerinden ayrılmayacağını; tutanakların bir örneğinin anında ilçe ve il merkezlerine oradan da genel merkeze bildirileceğini açıkladı.
Kamuoyunda seçim güvenliğine ilişkin ciddi bir hassasiyet oluştuğunu belirten Büyükataman, “Üç dönemdir iktidarda bulunan AKP döneminde her seçim sonrasında milli irade dolandırıcılığı yapıldığı, sandıklara müdahale edildiği kanaati oluştu. Ama bu defa trafolara kedilerin girmesine müsaade etmeyeceğiz. Yanlış birtakım şeylere tevessül etme niyetinde olanları şimdiden uyarıyorum; yeni bir hukuksuzluğa tahammül etmeyiz. Millet de etmez. Benzeri yanlışlara mutlaka millet müdahale eder” dedi.
Büyükataman, alınan önlemleri ise Bursa üzerinden şöyle anlattı:
“Bursa’da 7 bin sandık var. Her sandık kurulunda 1 görevli ve yedeği olacak. İki tane sandık müşahiti ve okul sorumlularıyla birlikte; sadece Bursa’da 30 bin civarında MHP görevlisi olacak. Islak imzalı tutanaklar alınıncaya kadar görevlerinin başından ayrılmayacaklar. Bu tutanaklar anında ilçe, il ve genel merkeze iletilecek. Seçim sonuçlarını an be an tüm parti teşkilatımızla izleyeceğiz.
Tüm seçim görevlilerimiz eğitimden geçirildi. Ayrıca her ilçe ve il merkezinde ‘hukuk büroları’ oluşturuldu. Doğabilecek ihtilaflar karşısında nereye, nasıl itirazda bulunulacak, örnek dilekçeler, dosyalar hazırlandı. 2 gün içinde itirazların yapılması gerekiyor. Bunun için de her bir ilçede oluşturulan hukuk bürolarında 2 ila 5 avukat görev alacak. İl merkezimizde de 5 ila 6 avukatla bu koordinasyon sağlanacak. Bu defa trafolara kedilerin girmesine müsaade etmeyeceğiz.”
573 BİN GÖREVLİ
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da Türkiye genelinde 174 bin 243 olan sandıkta 573 bin 231 partilinin görev alacağını ve müşahitler dışındaki isimlerin YSK'ye bildirildiğini söyledi. Yalçın, bunların 155 binini asil üyelerin; 50 binini yedek üyelerin; 12 binini sandık başkanının oluşturduğunu belirtti. Her sandık için 2 müşahitin görevlendirildiğini bunların sayısının da 348 bin 316 olduğunu açıkladı. Yurt dışında görevlendirilen sandık kurulu üye sayısının da 6 bin 828 olduğunu ifade eden Yalçın, “Müşahitlerimizin haricinde diğer görevlendirmelerin tümü YSK'da resmi olarak mevcuttur" dedi.
HDP: "TEHLİKENİN FARKINDAYIZ. SANDIK BAZLI ÇALIŞMA PLANLADIK"
HDP, seçim güvenliği için "sandık bazlı bir çalışma" planlamış durumda. HDP MYK üyesi ve İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Sezai Temelli, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, sandık bazlı çalışmayı şöyle özetledi:
"Seçim güvenliği için sandık bazlı bir çalışma planladık. Sandık başındaki müşahit çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Oylarımızın yoğun olduğu bölgede, amaçladığımız sayıda müşahite ulaştık. Müşahitlerimiz, sandık sonuçlarını okul sorumlularına ulaştıracaklar. Okul sorumluları da, ilçelerimizdeki sandık takip kurullarımıza ulaştıracaklar"
HDP'nin oylarının yoğun olduğu bölgelerde, müşahit, okul sorumlusu örgütlenmesini tamamladıklarını söyleyen Temelli, bunun dışında kalan yerlerde de, oy ve ötesi gibi gönüllü kuruluşlarla işbirliği içinde olduklarını vurguladı.
"SİSTEMİMİZ BİRÇOK SERVER ÜZERİNDEN KULLANILACAK"
HDP'nin YSK'dan ve parti örgütlenmesinden gelen sonuçları karşılaştırmak için bir sistem oluşturduğunu da anlatan Temelli, "Bilgi işlem sistemi oluşturuldu. Birçok server üzerinden sistemi yaygın şekilde kullanılacak. Sonuçlar daha ilçeye gelmeden, cep telefonları aracılığıyla sandık sonuç tutanağı ve data girişi yapılacak. Sistem aynı zamanda YSK sonuçları ile karşılaştırma da yapacak. Farklılık olması halinde hukukçularımız ilçelerden başlayarak, gerekli itirazları yapacaklar."
60 BİN MÜŞAHİT, 20 BİN OKUL SORUMLUSU
HDP'nin müşahit sayısının 60 bine ulaşmış durumda olduğunu, 20 bin kişi okul sorumlusu bulunduğunu, ayrıca bir de hukukçu organizasyonu yaptıklarını anlatan Temelli, "Tehlikenin farkındayız. Buna karşı da önlemler aldık. Diğer partilerin önlemlerini de duyunca, bundan memnuniyet duyuyoruz. Toplumda sandık güvenliğine yönelik bilincin oluşması çok önemli" dedi.
SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ’NDEN AVUKAT ORDUSU
Türkiye Barolar Birliği de 7 Haziran seçimlerini yakından takip etmek için “Seçim Güvenliği Merkezi” kurdu.
Türkiye Barolar Birliği, seçim hukuku konusunda eğitim almış, gönüllü avukatlardan oluşan “Seçim Güvenliği Merkezi”ni kurdu. Türkiye genelinde Oy ve Ötesi, aynı zamanda Ankara özelinde de Ankara’nın Oyları ile birlikte hazırlıklarını yürüten Türkiye Barolar Birliği, 7 Haziran’da sandıkları yakın takibe alacak.
BU NUMARAYI NOT EDİN: 0312 988 16 70
Seçimlerin hukuki zeminde ve güven ortamı içinde gerçekleşmesine katkı sağlamak için oluşturulan TBB Seçim Güvenliği Merkezi’nde görev alacak gönüllü avukatlar, tüm gün boyunca vatandaşların seçime ilişkin sorularını yanıtlayacak; oy verme ve oy sayım sürecinde sandık müşahitlerine hukuki destek verecek. Türkiye’nin her yerinden 0312 988 16 70 (6 hat) numaralı telefondan ulaşılabilecek Seçim Güvenliği Merkezi’nde, gelen çağrının durumuna göre ilgili baroya veya varsa Oy ve Ötesi’nin ilgili temsilciliğine yönlendirme yapılacak. Amaç, ülke çapında oy güvenliğini sağlamak. Hali hazırda 45 ilde örgütlenmesi tamamlayan Oy ve Ötesi’nin, Türkiye’de kullanılacak oyların yüzde 62’sini kontrol altında tutması bekleniyor.
GEZİCİ EKİPLER OLUŞTURULDU
Merkezde görevli avukatlar sadece gelen çağrılara cevap vermekle de yetinmeyecek. Bu kapsamda, Ankara özelinde, avukatlardan oluşan gezici ekipler gerektiğinde sandık yerine ulaşarak müdahalelerde bulunacak; durumu tespit ve tutanak altına alabilecek.
SEÇİM ATMOSFERİNİ NORMALLEŞTİRMEYE ÇALIŞACAĞIZ
Son dönemde seçim güvenliğini tehlikeye düşürecek pek çok gelişme yaşandığına dikkat çeken Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, seçim atmosferinin normalleşmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Feyzioğlu şöyle devam etti:
“Seçimlere güvenin yitirilmesi toplumsal huzur ve demokrasinin önündeki en büyük tehlikedir. TBB Seçim Güvenliği Merkezi ile hukuki zeminde ve güven ortamı içinde gerçekleşmesi, vatandaşların iradesinin özgürce sandığa yansıması, seçmenin oy hakkının serbestçe kullanabilmesi için yasal koşulların yerine getirilmesi ve takibine katkı sağlamayı hedefliyoruz.”