Güncelleme Tarihi:
UKRAYNA krizinin ardından Türkiye, NATO’nun talebi üzerine havada yakıt ikmali yapan tanker uçakları bölgeye göndermeyi kabul etti. Türkiye’den NATO’nun bölgede yapacağı uçuşları desteklemesi amacıyla tanker uçak talebi yapıldı. Türkiye de talebe olumlu yanıt verdi. NATO, Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz üzerine bölgedeki üye ülkelerinde “askeri varlığını daha görünür hale getirme” kararı almıştı. NATO’nun kalbi Brüksel’de yapılan toplantıların ardından Ukrayna’ya komşu üye ülkeler arasında bir görev dağılımı yapıldı. Yapılan görev dağılımında Türkiye’nin payına ilk etapta “tanker uçakla havadan yakıt ikmali” yapmak düştü.
Türkiye’den gidecek tanker uçakların hangi ülkenin üslerinde konuşlandırılacağı, hangi rota üzerinde diğer uçaklara havada yakıt ikmali yapacağı gibi teknik ayrıntıların da Türk yetkililerle birlikte karara bağlanacağı kaydedildi.
"KUZEY" DE GİDEBİLİR
Edinilen bilgiye göre ihtiyaç olması halinde Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterine yeni giren “Kuzey” adı verilen AWACS uçağının da bölgede görev alması gündeme gelecek. NATO üyesi sayılı ülkede bulunan ve gelişmiş radarlarıyla havadan “alan taraması” yapan uçak, bölgedeki askeri hareketliliği eşzamanlı olarak NATO karargahlarına iletecek. Türkiye’nin sahip olduğu AWACS uçağı 400 kilometrelik menzil içindeki tüm hava, kara ve deniz araçlarını tespit edebiliyor. Uçak ayrıca elektronik karıştırma yapabiliyor.
3 DAKİKADA BİR DEPO
Türkiye’nin NATO uçaklarına yakıt ikmali için göndermeyi planladığı uçaklar ise Adana-İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı’nda görev yapıyor. Çağrı adı “Asena” olan bu filo, Türk Hava Kuvvetleri’nin en önemli stratejik filosu olarak nitelendiriliyor. 52 ton yakıt taşıyan Boeing KC-135 ikmal uçağı, Bir F-16’nın 3 tonluk yakıt deposunu havada en fazla üç dakika içinde doldurabiliyor. Bu uçakları Türkiye dışında Amerika, İsrail ve Fransa kullanıyor. 1995’de Türkiye’nin Amerika’dan satın aldığı uçaklardan envanterde 7 adet var. Türkiye bu uçakları daha önce de NATO’nun benzer ihtiyaçları için kullandırmıştı.