Güncelleme Tarihi:
Emniyet ve Jandarma bomba uzmanları, Kışlalı'yı öldüren bomba ile ilgili raporunu tamamladı. Raporda, ‘‘Bombanın hangi örgüt tarafından yapıldığı konusunda kesin kanıya varılamadığı’’ belirtildi.
Hürriyet, Emniyet ve Jandarma kriminal uzmanlarının, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı'nın ölümüne neden olan bomba ile ilgili hazırladığı ‘Ortak Nihai Değerlendirme Raporu’nu ele geçirdi. Raporda, Kışlalı suikastiyle ilgili ‘Ele geçen malzemelerle, bombanın hangi örgüt tarafından yapıldığı konusunda kesin bir kanıya varılamadı’ saptamasına yer verildi.
Emniyet ve Jandarma bomba uzmanları, Kışlalı'nın arabasından ve çevreden topladıkları delilleri bir hafta boyunca tek tek ve ayrıntılı olarak incelediler. Bu incelemeler sonucunda raporda, bombanın bulunan temel parçaların 50 cc'lik Efes bira kutusu, TNT ve RDX, klemens (timsah ağzı denilen maşa) ve çivi olduğu belirtildi. Bu sonuçları bilgisayardaki bomba arşiv kayıtlarıyla tek tek karşılaştıran uzmanlar, Kışlalı suikastinde kullanılan bomba parçalarının, bugüne kadarki hiçbir bombalama olayında ‘beraber’ kullanılmadığını ortaya çıkardılar.
Uzmanların ortak raporu, Hürriyet'in suikastten hemen sonra yayınladığı ‘melez bomba’ haberini de doğruladı. Raporda, PKK, İBDA-C, TİKKO, DHKP-C ve Hizbullah olmak üzere sağ ve sol örgütlerin kullandıkları bomba yöntemleri de ayrıntılı olarak tek tek sıralandı. Bu bilgilerle de ‘melez bomba’ nın bu örgütlerden hiçbirisinin yöntemine uymadığı saptandı.
Örgütlerin yöntemleri
RAPORDA örgütlerin bomba yöntemleri şöyle yeraldı:
PKK: Mayın baskı düzeni, mandal, cep saati, 9 voltluk pil, fabrika ürünü patlayıcı maddeler.
İBDA-C: Elektronik saat, gecikme anahtarı, 9 ve 1.5 volt'luk pil, el yapımı patlayıcılar.
TKPML/TİKKO: Uzaktan kumandalı radyo, ışığa ve sese hassas ateşleme sistemi, saniyeli fitil, bilya, çivi, dinamit ile el yapımı patlayıcılar.
DHKP-C: Baskıdan kurtulma, bilyalı, civalı, mekanik kol saatli, dinamit ve el yapımı patlayıcı.
HİZBULLAH: Mekanik saat, el yapımı patlayıcı ve parça tesiri yaratan piknik tüpü.
Raporda, bombanın bu örgütlerin şimdiye kadar kullandığı tip bombalara uymadığı belirtilerek, örgüt bağlantısı konusunda ‘kesin bir kanıya varılamadığı’ vurgulandı.