İşte Köşk

Güncelleme Tarihi:

İşte Köşk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2007 00:00

Atatürk başta olmak üzere 11 cumhurbaşkanına ev sahipliği yapan Çankaya Köşkü dün kapılarını gazetecilere açtı. Cumhurbaşkanlığı personelinin bile girmediği alanlar ilk kez gazetecilere gösterildi.

GAZETECİLERİN TURUNDAN İLGİNÇ KARELER

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NÜN BİLİNMEYENLERİ İÇİN TIKLAYIN

KÖŞK
turu 100’e yakın gazetecinin katılımıyla dün sabah saat 10.00’da başladı ve yaklaşık 2 saat sürdü. Gazeteciler ilk olarak 5 numaralı kapıdan yürüyerek Cumhurbaşkanı’nın kabullerini yaptığı hizmet binasına geçti. Çalışmak üzere saat 10.05 gibi ofisine gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilere yakalanmadan binaya girdi.

HALKA AÇILACAK Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, bu fikrin kendi kişisel merakı nedeniyle ortaya çıktığını belirtti. Sever, gazetecilik yaptığı dönemde Cumhurbaşkanı’nın kabulleri sırasında sadece belli yerleri görebildiğini ve duvarların arkasını merak ettiğini söyledi. Köşk’ün halka açılmasıyla ilgili çalışma sürdüklerini de belirten Sever, "Başvurular internet üzerinden alınacak. Belirli kriterlerimiz olacak ama o kriterleri henüz belirlemedik. Bu konudaki çalışmalarımız da sürüyor" diye konuştu. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından ABD’de Beyaz Saray’da yapıldığı gibi haftanın belirli günlerinde Köşk halka açılacak. Daha önce Cumhurbaşkanlığında sadece müze köşk, halk tarafından gezilebiliyordu.

HARİTALI MGK ODASI Türkiye siyasetine dair önemli kararların alındığı MGK toplantılarının yapıldığı salonun dört bir yanında yer alan ve tümü kabartma teknikle yapılan ve istenildiğinde ışıklandırılan haritalar büyük ilgi çekti.

RESİM SERGİSİ GİBİ Pembe Köşk’ün her iki katında da büyük çini vazolar ve duvarlarda, aralarında Rus ressam Ayvazovski’nin çok sayıda tablosunun da bulunduğu 1700’lü yıllardan kalma resimler yer alıyor. Köşk’te cumhurbaşkanlarının yatak odası haricinde 7 yatak odası daha bulunuyor. Ancak bu alanlar gazetecilere gezdirilmedi. Köşk’te yer alan eşyaların büyük bir bölümünün oymalı ve altın yaldızlı olduğu görüldü.

FAKSTAKİ FOTOĞRAF Cumhurbaşkanının kişisel bilgisayarının yanındaki yazıcının üstünde bulunan fotoğraf merak uyandırdı. Saray bahçesini andıran fotoğrafla ilgili "Sayın Gül henüz bu odaya girmedi. Büyük bir ihtimalle, Sayın Sezer döneminden kalmıştır" bilgisi verildi.

Oturma odasında bronz sultan
/images/100/0x0/55eaeb74f018fbb8f89f21ba


PEMBE Köşk’ün üst katında Abdullah Gül ve Hayrünnisa Gül’ün kullanacakları oturma odasında bronzdan yapılmış, şahlanmış at üzerinde sultan figürünün yer aldığı bir saat bulunuyor. Salonda krem rengi kumaş ve deri koltuklar yer alıyor. Mavi camlı kristal avizenin altındaki sehpada ise yine mavi kristal kül tablaları bulunuyor.

Çalışma odaları

PEMBE Köşk’ün giriş katında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından sıklıkla kullanılan çalışma odası bulunuyor. İşlemeli bir çalışma masasının bulunduğu odadaki tek parça halı dikkat çekiyor. Çalışma masasanın ardında sivil giyimli bir Atatürk portresi göze çarparken, odada bordo renkli deri oturma grubu bulunuyor. Pembe Köşk’ün üst katındaki yaşam alanında ise cumhurbaşkanının çalışma masası, kişisel bilgisayarı, yazıcısı ve faksının bulunduğu çalışma odası bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!