İşte istinaf mahkemelerinin başsavcıları

Güncelleme Tarihi:

İşte istinaf mahkemelerinin başsavcıları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2011 12:45

HSYK, 9 bölgede kurulma kararı alınan istinaf mahkemelerinin başsavcılarını belirledi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı oldu.

Haberin Devamı

HSYK'nın, Bölge Adliye Mahkemeleri Cumhuriyet Başsavcılıklarına Ait Atama Kararnamesi, Kurul internet sitesinde yayınlandı.

Buna göre,
Adalet Başmüfettişi Celal Kocabaş İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına,
Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Sait Gürlek Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına,
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına,
Adana Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun Adana Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına,
Konya Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Canan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına,
Ankara Cumhuriyet Savcısı Erol Tosun Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına,
Giresun Cumhuriyet Başsavcısı Radi Akyol Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına,
Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Şahin Konya Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına,
Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Necmettin Saygın Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına atandı.

Haberin Devamı

Bu arada, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, İstanbul, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Düzce, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi, Bursa, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya, Bilecik ve Yalova, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi, İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli ve Muğla, Konya Bölge Adliye Mahkemesi, Konya, Afyon, Isparta, Burdur, Antalya, Aksaray ve Karaman, Adana Bölge Adliye Mahkemesi, Adana, Mersin, Niğde, Kayseri, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Kilis, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, Ankara, Eskişehir, Bolu, Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Çorum, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi, Samsun, Sinop, Amasya, Tokat, Sivas, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize ve Artvin, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Erzurum, Erzincan, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan ve Bayburt ve Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi de Diyarbakır, Elazığ, Tunceli, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Bitlis, Van, Şırnak ve Hakkari illerinden sorumlu olacak.

Haberin Devamı

İSTİNAF 'YENİDEN BAŞLAMAK' DEMEK

İstinaf, "Arapça" kökenli bir sözcük. "Yeniden başlamak, sözün başlangıcı ve söz başı" anlamlarına geliyor. Yeni bir kanun yolu olarak ise istinaf yerel mahkemenin verdiği hükmü, bir üst mahkemeye başvurup "feshini" isteme anlamı taşıyor. İstinaflar, ilk derece mahkemeleri ile Yargıtay arasında görev yapan ara-üst mahkemeler olacaklar.

 

ÜST SINIRI BEŞ YILI GEÇEN DOSYALAR İSTİNAFA

 

Üst sınırı beş yılı geçen dosyalar artık Yargıtay yerine doğrudan istinaflara gidecek. Örneğin 1-3 yıl arasında hapsi öngören yaralama suçu temyize değil istinaf yoluna tabi olacak. "Adam öldürmeye teşebbüs, yaralama" gibi birkaç suçtan örneğin on yılla yargılanan biri toplam cezasının üst sınırı 4 yıl 11 ay 29 gün olursa, dosyası istinafta kalacak. Ölümle sonuçlanması halinde "ağırlaştırılmış müebbetle" cezalandırılan "cinsel saldırı" suçlarının cezası indirimlerle beş yılın altında kalırsa artık bu suç dosyaları Yargıtay yerine istinaf mahkemesine gidebilecek. Temyiz yolu açık olan işlerin ortalama yüzde 80'i Yargıtay'a değil istinafa gidecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!