Güncelleme Tarihi:
TAI’nın eğitim uçağı olarak tasarlayıp, sitesinde illüstürasyonlarını yayınladığı Hürkuş’a, düşman uçağı düşüren ilk Türk tayyereci olan Vecihi Hürkuş anısına bu isim verildi. Gönül, TUSAŞ’ta üretilen insansız hava aracının da 1 Nisan’da imalattan çıkacağını ve sonbaharda uçacağını söyledi.
Bakan: 1 Nisan’da da pilotsuz uçak
Gönül, insansız uçakla ilgili şu bilgiyi verdi: “Bu, büyük yerli araçtır. Miniler zaten 2 yıldır uçuyor. Sayısı 100’e yaklaştı. İhaleyi yaptık, iki firma girdi. Sinop’ta denendiler. Kalekalıp-Baykar Firması kazandı. 1 Nisan’da imalattan çıkacak olan, büyük tip 1600 beygir gücünde. Bunlar havada daha çok kalıyor, daha yüksek mesafede kalabiliyor, daha uzun mesafeye gidebiliyor. Kendi imalatımız bu. Üretim yerinden çıkacak ama uçmayacak. Testlere tabi tutulması lazım. Ama ilk kez Türkiye’de böyle büyük bir pilotsuz uçak yapılmış olacak.”
İlk uçağı 1938'de yaptık
Türkiye'nin ilk ve tek yerli üretim uçağı, 1938 yılında yapıldı. NU d.36 ve NU d.38 adı verilen uçaklar, gerekli belgeyi alamadığı için seri üretime geçemedi.
270 kilometre hız ve 5 bin 500 metre yüksekliğe çıkabilen nu d.38, dünya hava sanayicilerinin büyük ilgisini çekmişti
Türkiye'nin ilk uçak fabrikasında Nuri Demirağ tarafından üretilen Nu D.36 ve Nu D.38 uçakları, hızları ve uzun mesafe kat etmeleriyle bütün dünya havacılarının ilgisini çekmeyi başardı. Test uçuşu sırasında düşen ve pilotu şehit olan uçaklar gerekli belgeyi alamadığı için seri üretime geçemedi.