Güncelleme Tarihi:
ABD'deki sorunlu konut kredileri, çifte seçim nedeniyle de siyasi risklerin etkisiyle piyasalar açısından oldukça dalgalı geçen, özellikle son çeyreğinde art arda batan fonlar nedeniyle tansiyonun yükseldiği 2007, tarih sayfalarına Benazir Butto'nun süikast sonucu ölümüyle giriyor. Siyasi ve ekonomik risklerin doruğa tırmandığı 2007 yılı hisse senedi ve para piyasaları çalışanları açısından da, özellikle gelişmiş ülkelerde tam bir kurtlar sofrasına döndü. Bu kurtlar sofrasında, temsil ettiği yatırımcılara kazanç sağlayan da oldu, müşterisine umduğunu veremeyen de. Ama bunlardan biri var ki yatırımcılarını 2007'de en fazla memnun etme başarısına imza attı; Strateji Menkul Değerler A Tipi Fonlar Müdürü Bülent Topbaş...
Referans Gazetesi'nde Ufuk Korcan'ın haberine göre, sektörde 10. yılını dolduran Topbaş'ın yönettiği A Tipi Değişken Fon, yüzde 50,65 ile 2007'nin en çok kazandıran fonu oldu. Yüzde 50,65 kazanç sağlayan Topbaş'ın yönettiği fon yatırımcısına hem bono hem altın hem de İMKB'deki ortalama yükselişin üzerinde bir kar olanağı sundu.
Hisseyi buldu ve bekledi
2008 zor bir yıl olacak Topbaş'a göre 2008 her açıdan daha zor bir yıl olacak. "Zor bir yıl, kötü bir yıl anlamına da gelmiyor" diyen Topbaş, yine de hisse senedi piyasasında yukarı yönde de aşağı yönde de sınırlı hareketler bekliyor. Topbaş'a göre faizlerin bu seviyeye gelmiş olması volatiliteyi sınırlayıcı bir etken ve 2008'de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) daha seçici bir yükseliş olacak, YTL’deki değerlenme tersine dönmese de en azından momentumunu yitirecek. Topbaş, şu anda 1.44 olan dolar/euro paritesinin ise 2008 sonunda 1.55-1.60 aralığında olacağı tahmininde bulunuyor. Döviz getirileri, faizler ve emlak fiyatlarında gelinen düzeyi gözönüne alırsak tasarruf sahibi için eskisine göre daha zor bir dönemin başladığını kaydeden Topbaş, yatırımcılara ise şu önerilerde bulunuyor: "Portföylerinde hisse senetlerine yer versinler. Endeksin 2007'de yüzde 40’a yakın getiri sağladığı dikkate alınmalı. Yani emlağa yatırılan para 20 senede geri dönüyor. İMKB’de ise yüksek kazanç vaad eden birçok şirket mevcut. Tasarruf sahipleri portföylerinde yer verecekleri hisseleri ise tesadüfen ya da kulaktan dolma bilgilerle değil fonları aracılığıyla yapmalılar." |
İyi bir futbol izleyicisi, koyu Beşiktaş taraftarı olan Topbaş'ın başarısının altında yatan sır ise aslında sabırlılığı, yani önce doğru hisseleri buldu sonra da bekledi. "Temel stratejimiz al ve tut, bundan da sapmamaya çalıştım" diyen Topbaş, aslında 2007'de de ödevini iyi yapan herkes gibi standart analiz ve yöntemleri kullandı; çalışma ekranından şirketlerin satış hacimlerini, kârlılıklarını ve yarattıkları nakit akışını periyodik olarak takip etti, yakın gözlem altına aldı, bilanço kalitesinin sürdürülebilirliğine baktı. Ama bu standart süreçte tek tek her şirketin şirketin farklı bir dinamizme sahip olduğunu hiç unutmadı ve bazen finans müdürünün tercihlerini bile tahmin edip hesaplarına kattı. Her olumsuz haber akışında pozisyon boşaltmadı, hatta güçlü olduğunu düşündüğü piyasalarda hisse pozisyonunu artırdı.
Olumsuz haberlerin piyasayı öncesine göre çok fazla olumsuz etkilediğini düşündüğü dönemlerde ise vadeli işlem borsasını kullandı. Darüşşafaka ve ODTÜ Ekonomi mezunu olan Topbaş, bir anlamda da kendinden oldukça emin bir profesyonel yatırım uzmanı. Zira ciddi dalgalanmaların yaşandığı bir yıl olmasına rağmen bazen dönüp piyasa ekrarına bile bakmadığı günler olmuş 2007'de. Onun tercihi, ekrana bakmaya gerek görmediği zamanlarda ve bazen haftasonları bile şirketleri ziyaret etmek olmuş.
Dalga boyu büyümedi
Haber akışı açısından çalkantılı bir yıl olan 2007'de çok büyük dalga boyları yaşanmadığına dikkat çeken Topbaş, pozisyonunu değiştirmeyen yatırımcının iyi getiri elde ettiğine söyledi. Bu açıdan bakıldığında Topbaş'ın başarısının önemi daha da artıyor aslında. Topbaş, "Endeks üzerinde getiri sağlayabilmek hakikaten kolay değildi. Ama seçici davranıp oluşturduğumuz portföyde ortalama yüzde 75 hisse taşıyarak endeksi bu sene de geçmeyi başardık" sözleriyle açıklıyor bu durumu.
Fonu yönetirken stratejiyi doğru hisseleri bularak beklemek üzerine oluşturduklarını kaydeden Topbaş, şu bilgileri veriyor:
"Doğru hisseleri bulup, bekliyoruz. Orta uzun vadede seçtiğimiz hisselerin performansına güveniyoruz. Bir sektörün normalin üzerinde büyüyeceğini öngördüğümüz takdirde bu sektörde yeralan şirketlerin rakamlarını daha kalın harflerle oluşturuyoruz. Yani bazı sektörlere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Şirketin kurumsal yönetim ilkerine bağlılığı da bizim için önemli bir kriter."
Strateji Menkul Değerler için fon yönetiminde "al ve tut" çok önemli olduğu için portföyde 3 senedir değişmeden kalan hisseler bile var. Bu nedenle Topbaş'ın bazen piyasa ekranına bakmadan geçirdiği günler bile oluyor. Ancak mali tabloları, sektör haberlerini, sektör rakamlarını ve şirketle ilgili bütün haberleri yakından izliyor.
2007'NİN EN ÇOK KAZANDIRAN FONLARI
Strateji Men (A) Değ. | % 50,19 |
Global Men. (A) Değ. P.Reis | %47,7 |
Dow Jones İstanbul 20 | %46,93 |
Garanti Men. A tipi Por. Yön. Hiz. Değ. | %46,88 |
YKB (A) Özel Bank. U30 End. | %45,25 |
S&P/IFCI Türkiye (A) | %44,49 |
Vakıfbank (A) U30 | %42,99 |
İş Bank (A) U30 | %42,7 |
Eczacıbaşı (A) Hisse | %40,53 |
Yapı Kredi Yat. (A) U30 | %40,33 |