İşte dünyanın yeni imajı

Güncelleme Tarihi:

İşte dünyanın yeni imajı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

AMERİKAN Time Dergisi, Dünya Günü 2000 kutlamaları nedeniyle özel bir ek yayınladı. Kapak güzeli bir kelebekti ve global bir haritayı kanatlarında taşıyordu. ‘‘Dünyayı Nasıl Kurtarabiliriz’’ başlıklı özel ek çok renkli ve kapsamlıydı. Doğa ve İnsan, Gezegenin Durumu, Beyaz Saray'dan Bakış, Biyoçeşitlilik, Doğal İlaç, Doğal Hayatın Korunması, Okyanuslar, Nüfus, Doğal Alanların Talanı, İklim, Su, Militanlık, İnternet, Gelecek, Uzun Vadeli Bakış, Çocuk Kahramanlar alt başlıklarında son araştırmaları, raporları aktardı. Giriş yazısı ‘‘Dünyanın Tüm Günleri’’ni manşete çıkardı ve çevreyi korumanın aslında kendimizi korumakla özdeş olduğu vurgulandı. Dergi, ‘‘Uygar, endüstri toplumlarında ‘‘almak ve harcamak’’ gerçeği yaşamın merkezi de olsa da doğadan kopamayız. Bir kuşun, bir gülün, bir ağacın ilham vermediği bir yazar, bir ressam düşünülemez. Gezegenin durumu her zamankinden acildir önemlidir. Bizler doğanın umurunda değiliz. Okyanuslar olmadan yaşayamayız, ama bizler olmadan okyanuslar var olabilir’’ denildi. Dünya son 40 yılı aşkın bir süredir ‘‘SOS’’ veriyor. Şimdiye kadar Dünya Günü kutlandı, yeşil partiler kuruldu, çevre yasaları, uluslararası anlaşmalar benimsendi, 1992 Rio Zirvesi yapıldı, ama sonuç değişmedi.

Dünyanın ‘‘doğum günü’’22 nisandır.

Bu fikir ABD tarafından 1970'de ortaya atıldı.

‘‘Bir insan dünyayı değiştirebilir’’ sloganıyla doğdu.

Çevreciliğin global dayanışma ve iletişim olduğunu savunur.

Bu yılın ana teması Temiz Enerji.

182 ülkede, 4500 kuruluş ve yarım milyar insan Dünya Günü 2000 için el ele verecek.

Türkiye koordinatörü ÇEKÜL

‘Dünya Günü 2000’ kutlamalarını, Türkiye'de Çekül Vakfı koordine edecek. Vakfın, valilik ve il çevre örgütlerinin işbirliğiyle düzenleyeceği etkinlikler, 22 Nisan'da başlayacak ve Türkiye çapında, yıl boyunca sürecek.

Çekül yetkilileri, ‘Çevreyi En Çok Kirleten Sanayi Kuruluşu Beratı’, ‘Otomobilsiz Gün’ kampanyaları, ‘‘Çevreyi Kirleten Kuruluşlara Protesto Sloganları Yarışması', ‘‘Atık Malzemelerden Elişi Yarışması', ‘Yaya, Binek Hayvanlar ve Bisikletle Kirliliği Protesto Yürüyüşü‘, ‘‘Dünya Günü Kartpostal Tasarımı ve Siyasilere Gönderme' başlıklıların da aralarında yer aldığı çok sayıda etkinliğin kendilerine bildirildiğini söylediler. Vakıf yetkilileri etkinliklerin, internet üzerinden ‘www.cekulvakfı.org.tr' adresinden duyurulacağını belirttiler.

22 Nisan Cumartesi günü İstanbul'da, kentin çeşitli noktalarından gelen çevreciler Şişli'de buluşup, Taksim'e yürüyecekler. Aynı gün Boğaziçi Üniversitesi'nde bir konser de var. İSTANBUL

Çevreci ünlüler

Dünya Günü 2000 Organizatörü Denis Hayes geleneksel kutlamalarda hep yeni renkler, yeni ünlüler arar. Bu yıl bol ödüllü Titanic filminin başrol kahramanı Leonardo Di Caprio, Hayes'in yardımına koştu. 22 Nisan 2000 Dünya Günü Başkanı ilan edilen Di Caprio, böyle bir sorumluluktan onur duyduğunu söyledi ve global ısınmanın yeni milenyumun en şiddetli baş ağrılarından biri olacağına dikkat çekti. Oscar ödüllü Susan Sarandon, Mark Plotkin'in Amazon Koruma Ekibi'nin koyu bir taraftarı, Sting New York'ta Carnegie Hall'deki konserinin gelirini her zamanki gibi yağmur ormanlarının korunmasına bağışlayacak, yazar Arundhati Roy Hindistan'ın Narmada Nehri'nde baraj yapımına şiddetle karşı çıkıyor, Hong Kong'lu aktör Chow Yun-Fat Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nı (WWF) destek çalışmalarına katıldı, Brezilya'nın Bahia yöresindeki su kirliliğinden telaşa kapılan şarkıcı Gilberto Gil, Yeşil Parti'ye katıldı ve belediye konseyinde sandalye sahibi oldu.

Prens Charles'tan destek mesajı

İngiltere tahtının varisi, Galler Prensi Charles doğal olana gönülden inanmış bir insan. Bahçesindeki tüm güzelliklerin doğal, yani ekolojik, yani organik yetişmesinde ısrarlı. Prens Charles özellikle kentlerdeki yağmaya ve genetik mühendisliğe isyan ediyor. Bahçesinde huzur bulduğunu söyleyen Prens Charles, bir gün gazetecilere bitkileriyle konuştuğunu itiraf ederek basını şaşkına çevirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!