Güncelleme Tarihi:
Suriye'de kimyasal silah incelemesi yapan heyetin raporuna göre, Guta bölgesinde "nispeten büyük miktarda" kimyasal silah kullanıldı. Toplanan çevresel, kimyasal ve tıbbi örnekler, Guta'daki Tarma, Moadamiye ve Zamalka bölgelerinde, sarin gazı içeren karadan karaya roketlerin kullanıldığına ilişkin açık ve ikna edici deliller sunuyor.
Bugün BM tarafından yayımlanan raporda, incelemenin yapılış biçimi, yöntemi, bulguları ve sonucuna ilişkin önemli tespitler yer aldı.
Prof. Dr. Ake Sellström ve diğer iki uzmanının imzasıyla verilen bilgilerde, 21 Ağustos'ta Suriye'nin başkenti Şam'ın Guta bölgesinde meydana gelen olaya ilişkin incelemelerde bulunulduğu belirtildi.
Raporda, "Guta bölgesindeki incelemelerden edinilen deliller ışığında Suriye'deki iç savaşta "nispeten büyük miktarda" kimyasal silah kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Kimysal silahlardan siviller ve çocuklar da etkilenmiştir. Toplanan çevresel, kimyasal ve tıbbi örnekler, Guta'daki Tarma, Moadamiye ve Zamalka bölgelerinde, sarin gazı içeren karadan karaya roketlerin kullanıldığına ilişkin açık ve ikna edici deliller sunmaktadır. Bu sonuç bizi derinden endişelendirmektedir" ifadelerine yer verildi..
BM UZMANLARRININ SURİYE'DEKİ ÇALIŞMALARINDAN KARELER / FOTO GALERİ
Raporda çalışma yöntemine ilişkin de bilgiler verilerek, saldırıdan etkilenenlerle görüşmeler yapıldığı, kullanılan mühimmat örneklerinin toplandığı, hayatta kalanlarda görülen semptomların değerlendirildiği, kıl, idrar ve kan örneklerinin tahlil edildiği kaydedildi.
İnceleme sırasında bütün işlemlerin şeffaflık adına kayıt altına alındığı belirtilen raporda, toplanan delillerin mühürlendiği ve aynı özenle raporlarda bilimsel standartlar içinde değerlendirildiği ifade edildi.
|
Ban Ki-Moon'dan kınama |
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, 'Kim kullanmış olursa olsun bu bir savaş suçudur' dedi.BM Genel Sekreteri ban Ki Moon, yapılan incelemelerde alınan örneklerin yüzde 85'inin sarin gazına karşı pozitif sonuç verdiğini açıkladı. Ban, Suriye'de görev yapan denetçilerin görgü tanıkları, medikal personel, ilk yardıma giden kişiler ile görüşüp, biyo-medikal, çevresel örnekler topladıklarını belirtti. BM denetçilerinin tarafsız bir rapor hazırladıklarına değinen BM Genel Sekreteri, sonuçların kahredici olduğunu belirterek, 'Sivillere karşı, Sadddam Hüseyin'in Halepçe'de kullandığı kimyasal silahlardan sonra, en yoğun ve belirgin kimyasal saldırı bu. Uluslararası toplumun kimyasal silahların kullanılmasını önlemek için bir sorumluluğu var' dedi. BM denetçilerinin Suriye'de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını belirlemekle görevli olduklarını belirten Ban Ki Moon, 'Görevleri kimin kullandığını belirlemek değildi. Onu belirlemek başkalarının görevi' diye konuştu. Ban, kim, nerede ve ne koşullarda kullansın, kimyasal silah kullanan herkesin yargılanması gerektiğini sözlerine ekledi. |
Raporda hastalarda görülen belirtilere de yer verilerek, bu belirtilerin, nefes almada zorluk, kusma, denge kaybı, görmede bulanıklık, halsizlik, bilinç kaybı, bulantı, gözlerde tahriş ve burun kanaması gibi semptomlar olduğu vurgulandı.
Saldırıdan etkilenlere ilk müdahaleyi yapmaya gidenlerde de benzer belirtilerin görüldüğü kaydedilen raporda, ilk yardım yapmaya çalışanların anlatımına göre, saldırının kurbanlarının ilk anda öldüğünü ya da bilincini kaybettiğinin anlaşıldığına yer verildi.
Raporda sağlık görevlileri ile yapılan mülakatlara da yer verilerek, görüşülen doktor ve hemşirelerin, yoğun bir hasta başvurusu olduğunu, harici yara olmamakla birlikte hastaların bir çoğunda solunum zorluğu ve bilinç kaybı gördüklerini anlattıkları kaydedildi.
Raporda, 21 Ağustos'ta bölgedeki hava koşulları dolayısıyla rüzgar olmadığı ve yerden yükseğe hava sirkülasyonunun da olmaması nedeniyle sığınaklarda bulunanların bile gazdan etkilendikleri belirtildi.
Karadan karaya roket kullanıldı
Raporda, saldırıda kullanılan silahlara ilişkin yapılan tespitlere de yer verilerek, "İnceleme bölgesinde kimyasal madde taşıyabilen çok sayıda karadan karaya roket tespit edildi ve kayıt altına alındı. Buradan alınan roket parçalarında yapılan incelemelerde sarin gazı tespit edildi" ifadeleri kullanıldı.
Bölgede yapılan incelemede 80 hasta ile görüşüldüğü, bu hastalardan seçilen 34'ünden kıl, kan ve idrar örnekleri alındığı belirtilen raporda, bu örnekler üzerinde yapılan testler sonucunda bütün hastaların sarin gazına maruz kaldıklarının tespit edildiği vurgulandı.
Raporda, diğer kimyasal silah saldırısı iddiası bulunan bölgelerde de inceleme yapılacağı ve nihai raporun bu incelemelerden sonra hazırlanacağı bildirildi.