Güncelleme Tarihi:
ŞANGHAY WORLD EXPO FUARI'NDAN GÖRÜNTÜLER- FOTO GALERİ
Çin’in en zengin ve çekici şehri olan Şanghay, son yıllarda gözden düşen World Expo fuarıyla dünyayı etkilemek için daha önce görülmemiş bir çaba sarf ediyor.
Pekin hükümeti, World Expo için 4.2 milyar dolarla, 2008 yılında Pekin Olimpiyat Oyunları için harcadığı paranın yaklaşık iki katını harcadı. Bugüne kadar görülen en pahalı ve büyük için yerel gazeteler, alt yapı çalışmaları da dahil olmak üzere gerçekte 58 milyar dolarlık bir harcamanın yapıldığını söylüyor.
World Expo’nun Genel Direktörü Hong Hao, Reuters haber ajansına yaptığı değerlendirmede “Şu anda çok önemli bir anı yaşıyoruz. Bu fuar için uzun yıllardan bu yana hazırlanıyoruz” ifadelerini kullandı.
İlk kez gelişmekte olan bir ülke bu denli büyük bir fuar organizasyonuna ev sahipliği yapıyor ve Şanghay, World Expo’nun dünya sahnesindeki eski yerini almasını istiyor. Bu şekilde diğer ülkelerin World Expo’yu ciddiye alarak ve ticaretini artırmak ve uluslararası bağlantılarını güçlendirmek adına bir araç olarak görmesini istiyor.
ÇİN DIŞ İLİŞKİLERİNDE SORUN YAŞIYOR
Çin aslında son zamanlarda dış dünya ile ilişkilerinde bazı sorunlar yaşıyor. Pekin hükümetinin, yuanın dolar karşısında değer kazanmasına izin vermemesi, Google ile girdiği sansür savaşı ve İngiliz -Avustralya ortaklığındaki madencilik devi Rio Tinto yöneticilerine karşı açılan rüşvet davası, Çin kendini uluslararası piyasaların saygı değer oyuncularından biri olarak gösterme çabalarına gölge düşürdü.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’den, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Cuma günü yapılacak açılışa katılacak.
Büyük ülkelerin yanı sıra, İsrail gibi daha küçük çaplı ülkeler de World Expo arayıcılığıyla, Çin ile bağlantıya geçmek istiyor.
PROTESTOLAR BAŞ GÖSTERDİ
Şanghay’da projeyi destekleyenler kadar fuara karşı çıkanlar da oldu. Özellikle sağcı gruplar, Huangpu Nehri’nin iki kenarında yaşayan kişilerin iki büyük Expo alanı yapılacağı gerekçesiyle mahkeme kararıyla evlerinden çıkarılmasından şikâyetçi.
Bazı Çinliler de zengin kesim ile fakir kesim arasındaki uçurumun her geçen gün biraz daha büyüdüğü, ciddi çevre sorunları ve farklı sıkıntıları olan Çin’in, Olimpiyat Oyunları kadar etkisi olmayan bir organizasyon için neden buy kadar çok para harcadığını sorguluyor.
Diğer yandan, özellikle yerel basında fuarın ne kadar mükemmel olacağına yönelik çıkan haberlere rağmen, bazı ülke pavyonlarının Cuma günkü açılışa kadar tamamlanmayacağı belirtildi.