Güncelleme Tarihi:
Genel Merkez tarafından görevlendirilen ve 5-6 Aralık tarihleri arasında Van’da incelemelerde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç izlenimlerini rapor haline getirdi.
CHP heyeti Van’da vatandaşların yanı sıra Van Valisi Münir Karaloğlu, Belediye Başkanı Bekir Kaya, yerel basın mensupları, Türk Tabipler Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası ile de görüştü.
VATANDAŞLAR GÜRPINAR KAYMAKAMIMINI ŞİKAYET ETTİ
Raporda, vatandaşların Gürpınar Kaymakamı Nurullah Kaya’dan şikayet ettikleri belirtilerek, “Gürpınar’da 135 köy vardır. Bazı köylerde oturulamaz raporu verilmiştir. AFAD ekipleri bu bölgeye hiç girmemiştir. Köylüler tarım ve hayvancılık konusunda acil yardım beklemektedir” denildi.
“VALİ YETERSİZ”
Raporda, Van Valisi’nin yetersiz olduğu tespiti yapılarak şöyle denildi:
“Koordinasyon sağlama konusunda zayıf olduğu, vatandaşlar ve kamu çalışanları tarafından sevilip sayılmadığı, heyetimize verdiği bilgilerin vatandaşlar tarafından doğrulanmadığını gözlemlemiştir.”
“BELEDİYE BAŞKANI YETERLİ HİJYENİ SAĞLAMADI”
Raporda, Belediye Başkanı’da eleştirilerek şöyle denildi:
“Heyetimiz Belediye Başkanı’nın da hükümeti eleştirmekten başka etkin bir çalışma yapmadığını, Belediye çalışanlarını doğru motive edemediğini, kendi ekiplerini oluşturarak olaylara müdahale edemediğini, Belediye’nin çadır kentlerde, tuvalet ve benzeri yerlerde yeteri hijyeni sağlayamadığını ve hemşerileri ile güvene dayalı bir organizasyonu hayata geçiremediği gözlemlenmiştir.”
“BEBEK ÖLÜMLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLMİYOR”
Raporda, kronik hastalığı olanların yeterli yardımı alamadığı belirtilerek, “Bebek ölümlerinin önüne geçilemediği, giyim ve bebek ihtiyaçları ile ilgili eksiklikler var olduğu, çadırlarda üşüdüklerinden zehirlenme korkusu ile uyuyamadıkları, hiçbir psikolojik yardım alamadıklarından, bunlar yüzünden tek katlı evlere bile giremedikleri” ifade edildi.
“BİN KİŞİLİK OKULDA 4 ÖĞRENCİ VAR”
Okulların açılmasına rağmen çocuklarını okula gönderemediklerinden bin kişilik okulda 4 öğrenci olduğu belirtilen raporda, göçecek yerleri olmayan insanların da korkuyla yaşadıklarının altı çizildi.
“YIKIM ÇALIŞMALARINDA YETERLİ TEDBİR ALINMIYOR”
Raporda yer alan diğer tespitler şöyle:
“Heyet, yıkım çalışmalarında yeterli tedbirin alınmadığına, bugüne kadar ölüm olmamasının şans olduğuna tanıklık etmiştir.
Heyetimiz vatandaşlarımızın sahip oldukları mülkleri yok pahasına satmamaları konusunda uyarılmaya ihtiyaç olduğunu görmüştür.”
Raporda, Van’da hijyen sorunun ciddi ele alınması gerektiği, insanların gelecek endişesi taşıdıkları da ifade edildi.
“TACİZ KORKUSU”
Raporda, asayişle ilgili yetersizlik olduğuna işaret edilerek, “Vatandaşların gece atılan silahlardan, taciz ve hırsızlıktan dolayı korku içinde bulundukları”nın altı çizildi.
Raporda, bugüne kadar yapılan ihalelerin yandaşlara dağıtıldığı iddia edilerek, şöyle denildi:
“Hükümetin bugüne kadar bundan sonrasına ilişkin doğru bir planının olmayışından ya da açıklanmamasından dolayı, insanların gelecekle ilgili bir panik içinde olduklarını,
Yardımların cemaat grupları eliyle dağıtılmasına, kamu görevlilerinin kolaylık sağladığını,
Ertelenme süresi içinde vatandaşlarımızın maddi kazançlarını sağlayacak tedbirler alınmadığı takdirde, erteleme sonrasında büyük sıkıntılar yaşanacağını görmüştür.”
“CHP DAHA KARARLI VE ORGANİZE ÇALIŞMALI”
Raporda, CHP Basın Koordinasyon binasına ihtiyaç olduğu, CHP’nin burada vatandaşların şikayetlerini iletebilecekleri bir ofise sahip olması gerektiği, görevlendirilen vekillerin bir kısmının vatandaşları yüz yüze dinlemelerinin daha doğru olacağının gözlemlendiği ifade edildi.
“BÖLGEDE SİYASİ BOŞLUK VAR”
Bölgede siyasi boşluk olduğunun gözlemlendiği belirtilerek, “Heyet, insanlarımızın hükümete ve BDP’ye tepkili oldukları, bu doğrultuda CHP’nin daha kararlı ve organize çalışması gerektiğini düşünmektedir” denildi.
“VATANDAŞLAR PARTİ BİNASI OLMADIĞINDAN PARTİMİZE ULAŞAMIYOR”
Raporda, Van’da ve Erciş’te CHP yönetimlerinin konteynerının olmadığı, İl Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi arkadaşların güvenli bir ortamda çalışmaktan yoksun olduğu ifade edildi.
Raporda, vatandaşların parti binası olmamasından kaynaklı olarak partiye ulaşmakta zorluk çektiklerine işaret edilerek, “Parti çalışanlarımızın kalacak yerlerinin olmamasının, aileleri ile aralarında sorun çıkmasına ve gerekli çalışmayı sağlıklı yapamadıklarına neden olduğu, maddi desteğin yeterli olmadığı ve en azından iyi bir minibüsün bir an önce ulaştırılması gerektiği” ifadeleri yer aldı.