Güncelleme Tarihi:
Bayrampaşa Belediyesi, ilçenin 5 bin ve bin ölçekli zemin haritalarını halka açıkladı. Bayrampaşa'nın genelde yerleşilebilir bir zemine sahip olduğu ortaya çıktı.
Bayrampaşa'nın zemin haritası çıkarıldı. Belediye Başkanı Hüseyin Bürge, dün Belediye Kültür Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek Bayrampaşalılar'a ilçenin zemini hakkında bilgi verdi. Toplantıya zemin araştırmasını yapan Anadolu Yer Bilimleri Şirketi'nin temsilcileri de katılarak araştırma hakkında bilgi verdi.
Bürge, zemin araştırmasının Bayrampaşa'da yapılaşmaya uygun olmayan alan olmadığını ortaya koydu dedi:
‘‘Bunun anlamı, Bayrampaşa'da kaliteli inşaat ve sıkı denetimle sorun çözümlenecektir. Belediye olarak deprem konusunda üzerimize düşeni yerine getirmeye kararlıyız. İşe zeminden başladık.’’
Konuşmasında afet bölgesi ilan edilen belediyelerin İller Bankası'ndan alacağı katkı paylarına da değinen Bürge sert konuştu:
‘‘İlk kararnamede Bayrampaşa afet bölgesi ilan edilmişti. 8 Şubat 2000 tarihinde çıkan Resmi Gazete'de ise, Bayrampaşa'nın adı yoktu. Yani afet kapsamından çıkarıldı. Ama afet bölgesi kapsamına alınan ilçeler arasında Şişli var. Rize, Kastamonu ve Kayseri merkez ilçe hariç tüm ilçeleriyle var. Herkesin üzerine düşen görevi eksiksiz yapması gereken bir dönemde deprem politik arenaya dönüştürülmemeli.’’
Bürge'den sonra konuşan Anadolu Yer Bilimleri Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin İlkışık ise, küçük bir hatırlatmada bulundu: ‘‘Dünyada depremlerin büyüklüğü ölüm sayısıyla değil verdiği maddi hasarla ölçülür. Buna göre dünyanın gelmiş geçmiş en büyük depremi Kobe kabul edilirdi. Çünkü Kobe'de Japonya'nın maddi kaybı saniyede 7.5 milyon dolardı. 17 Ağustos depreminde ise, Türkiye saniyede 200 milyon dolar kaybetti.’’
Bayrampaşa'nın zemini 7 ana gruptan oluşuyor. Trakya formasyonu, Çamurluhan formasyonu, Çukurçeşme formasyonu, Güngören formasyonu, Bakırköy formasyonu, alüvyon ve yapay dolgu alanları. Yapay dolgu alanlarında herhangi bir yerleşim yok. Alüvyon alanların bir kısmında ise, yapılaşma mevcut.
YERLEŞİME UYGUN ALAN: Depreme dayanıklı. Taşıma kapasitesi iyi.
ÖNLEM ALINARAK YERLEŞİLECEK ALAN: Zemin sondajı gerekir. İstinatla güçlendirilmiş az katlı bina yapılabilir.
JEOLOJİK İNCELEME GEREKTİREN ALAN: Parsel bazında zemin sondajı ve ayrıntılı jeolojik inceleme yapılarak, zemine uygun temel ve çok az katlı bina yapılabilir.