Güncelleme Tarihi:
Bugün mesai saati bitiminde sona erecek adli yılda, ceza yasalarındaki yapılan değişiklikler geçmişteki bazı önemli dava dosyalarının tekrar açılmasına neden oldu.
ERBAKAN'A EV HAPSİ
Kapatılan RP'nin son genel başkanı Necmettin Erbakan, “Kayıp Trilyon” davasında 2 yıl 4 ay hapis cezası aldığı “sahtecilik” suçunun unsurlarının “yeni Türk Ceza Kanunu'nda değiştiği” gerekçesiyle Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesine başvurdu.
Erbakan'ın durumunu yeniden değerlendiren mahkeme, ilk yargılamada olduğu gibi tekrar 2 yıl 4 aylık hapis cezası hükmü kurdu, ancak Erbakan'ın cezasını, Ceza İnfaz Kanununda “Yetmişbeş yaşını bitirmiş kişilerin mahkum oldukları üç yıl veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesine hükmü veren mahkemece veya hükümlü başka bir yerde bulunuyorsa o yerde bulunan aynı derecedeki mahkemece karar verilebilir” şeklindeki değişiklik üzerine konutunda çekmesine karar verdi.
TERÖR ÖRGÜTÜ ELEBAŞINA YENİDEN YARGILAMA YOK
Terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) ihlal kararına dayanarak, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine yeniden yargılanma talebinde bulundu.
Başvuruyu değerlendiren mahkeme heyeti, AİHM kararları doğrultusunda yeniden yargılamayı düzenleyen 4793 sayılı yasanın, “Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kesinleşmiş kararları ile bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılan başvurular üzerine verilecek kararlar hakkında uygulanır” şeklindeki geçici 1. maddesine göre, Öcalan'ın yeniden yargılanamayacağına hükmetti.
Öcalan'ın avukatlarının, bir üst mahkeme olan İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı itiraz da reddedildi.
GÜLEN'İN BERAATİ
Terörle Mücadele Yasası'nda terörün tanımında yapılan değişiklik Fethullah Gülen'in geçmişteki dava dosyasının da açılmasını sağladı. Gülen'in avukatları, yasadaki değişiklik üzerine terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine başvurdular.
İlk yargılamada “örgüt kurmak” suçundan, 4616 sayılı Şartla Salıverilme Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun uyarınca davası ertelenen Gülen'in dosyası yeniden açıldı. Yapılan yargılamada, terörle mücadele yasasındaki değişiklikler gözönüne alınarak, Gülen'in beraatine karar verildi.
AZINLIK HAKLARI RAPORU
Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu tarafından yayınlandığı dönemde büyük tartışma yaratan “Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu” da yargılama konusu oldu. Dönemin azınlık ve Kültürel Haklar alt grubu başkanı Prof. Dr. Baskın Oran ile İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ile “Türklüğü aşağılama” suçlarından dava açıldı.
Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi, dava sonunda Prof. Dr. Oran ve Prof. Dr. Kaboğlu'nun “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından beraatlerine, “Türklüğü aşağılama” suçu yönünden ise Adalet Bakanlığı'nın yargılama izin şartı oluşmadığından davanın düşmesine karar verdi.
ÜNLÜ İŞADAMLARINA CEZA
İzmit'teki Yuvacık Barajı'nın yapımında “devlet alımına fesat karıştırdıkları” iddiasıyla yargılanan Gama A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer ve Güriş A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İdris Yamantürk, diğer 9 sanıkla birlikte 6'şar yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırıldı. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararında, Yamantürk ve Üçer'in, projenin yap-işlet-devret modeline çevrilmesinde “siyasi baskı oluşturdukları” ifade edildi.
ERDOĞAN'IN KARİKATÜR DAVASI
Adli yıl içinde hukuk çevrelerinde tartışılan konulardan biri de karikatür davaları oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Penguen Dergisinin “Tayyipler Alemi” başlığında kapak yaptığı ve çeşitli hayvanlar suretinde çizilmesi üzerine manevi tazminat istemiyle dava açtı. Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, “karikatürlerin hakaret amacı taşımadığı ve kişilik haklarını ihlal etmediği” gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.
Erdoğan'ın avukatı, karikatürlerin eleştiri sınırlarının ötesine geçtiği iddiasıyla kararı temyiz etti.
TEMİZEL BERAAT ETTİ
Bir dönem BDDK Başkanlığı da yapan eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ile kurum bürokratları Teoman Kerman ve Binnur Berberoğlu, el konulan İktisat Bankası'na yönetim kurulu atanması işleminde görevlerini ihmal ettikleri iddiasıyla yargılandı. Ankara 27. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada, sanıkların Bankalar Kanununa aykırı eylemleri bulunmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verildi.
DANIŞTAYA SALDIRI DAVASI, ADLİ TATİLDE BAŞLIYOR
Bu arada, adli tatil kapsamında bulunmayan terör ve organize suçlarda yargılama yapmakla yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, adli tatil süresinde önemli yargılamalara devam edecek.
Danıştay 2. Dairesine yönelik silahlı saldırı olayıyla ilgili davanın görülmesine, 11 Ağustos'ta başlanacak. Saldırının faili olarak tutuklu bulunan avukat Alparslan Arslan ve diğer 8 sanık, “Anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan yargılanacakları davada ilk kez hakim karşısına çıkacak.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, adli tatil boyunca, Sivas'ta 37 kişinin Madımak Oteli'nin yakılarak öldürülmesiyle ilgili davada hüküm giyen sanıkların Topluma Kazandırma Yasasından yararlanma talebiyle ilgili duruşmalarına devam edecek.
Mahkemede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bazı ihaleleriyle ilgili aralarında dönemin Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdür Vekili Önder Piyade ve milletvekilliğinden istifa eden Cemal Kaya'nın da bulunduğu 19 sanıklı davanın görülmesine de devam edilecek.
Kamuoyunun yakından izlediği “Neşter-1” ve “Neşter-2” davaları, kapatılan DEP'in eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın yeniden yargılanmaları, yasadışı Dev-Yol örgütü davası, TBMM Genel Kurul Salonunun yapımındaki usulsüzlük iddialarıyla ilgili alacak davası, 1997 yılı hazine yardımıyla ilgili Maliye Bakanlığı tarafından kapatılan RP aleyhine açılan alacak davası yeni adli yılda görülmeye devam edecek.