İşte ‘alınan’ komutanlar

Güncelleme Tarihi:

İşte ‘alınan’ komutanlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2010 00:18

GÖZALTINA alınan askerlerden bazılarının Balyoz Planı ile bağlantıları ve geçmişteki görevleri özetle şöyle:

- E. Oramiral Özden Örnek: Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı. Ayışığı ve Sarıkız darbe planlarını anlattığı Darbe Günlükleri’ni yazdığı iddia edilen Örnek, günlüklerin kendisine ait olmadığını açıklamıştı. Örnek, Ergenekon savcılarına 5 Aralık 2009’da emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ile birlikte “şüpheli” sıfatıyla ifade vermiş ve serbest bırakılmıştı.

- E. Orgeneral Halil İbrahim Fırtına: 30 Ağustos 2001’de orgeneralliğe yükseldi ve Harp Akademileri Komutanlığı’na getirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 30 Ağustos 2003’te atanan Orgeneral Fırtına, 30 Ağustos 2005’te emekliye ayrıldı. 5 Aralık 2009’da Ergenekon savcılarına şüpheli sıfatıyla ifade veren Fırtına, “Bir darbe suçlaması kapsamı içinde bana soru yöneltilmesini üzüntüyle karşılıyor ve reddediyorum. Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven isimli planlama faaliyetlerinden bilgim yoktur” demişti.
/images/100/0x0/55ea86c5f018fbb8f885bf9b


- E. Orgeneral Çetin Doğan: Genelkurmay Harekât Başkanlığı ve Jandarma Asayiş Komutanlığı görevlerini yürüten Doğan, 1999’da orgeneralliğe terfi ederek Ege Ordu Komutanı oldu. 2004 yılında 1. Ordu Komutanı iken emekli oldu. Emekli Orgeneral Doğan’ın 2003 yılında 1. Ordu Komutanlığı sırasında Balyoz Darbe Planı’nı hazırladığı iddia edilmiş, Doğan bu iddiaları yalanlamıştı.

- E. Orgeneral Ergin Saygun: Eski 1. Ordu Komutanı. Genelkurmay eski başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın karargahında ikinci başkan olarak görev yapan Saygun buradan İstanbul’a Birinci Ordu Komutanlığına atandı. Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasına karşı çıkan 27 Nisan muhtırasının yazımında Saygun’un adı da geçti. Saygun’un adı son olarak darbe iddialarının işlendiği Balyoz Soruşturması çerçevesinde gündeme geldi. Saygun, Genelkurmay 2. Başkanlığı döneminde Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte aynı uçakla ABD’ye gitmiş ve ABD Başkanı George W. Bush ile yapılan PKK görüşmesine katılmıştı.

- E. Korgeneral Ayhan Taş: 6. Kolordu Komutanı olarak görev yaptığı dönemde, PKK’ya yönelik, “Bu ülkeden tek bir çakıl taşını almaya kalkanlar ve bunu hayal edenler, sizi Türk Silahlı Kuvvetleri olarak bir defa daha uyarıyoruz, aklınızı başınıza alın” açıklaması ile gündeme gelmişti. Taş, Balyoz Planı’ndaki 24 generalden biriydi.

- E. Tuğgeneral Süha Tanyeli: 13 Haziran 2007’de Washington’da Hudson Entitüsü’nde “Türkiye Senaryoları” toplantısına Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi (SAREM) Başkanı olarak katılarak tartışmalara neden olmuştu. Toplantıda, Türkiye ile ilgili felaket senaryoları gündeme getirilmişti.

- E. Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü: Kuzey Deniz Saha Komutan-lığı’ndan geçen yıl emekliye ayrıldı. Ergenekon sanıklarında ele geçen Karargah Evleri örgütlenmesiyle ilgili şemada yönetici olarak geçen Öğütçü son olarak 300 öğrenciyi hedef aldığı ileri sürülen Koç Müzesi’nde ele geçen bombaları kayıtdışı imha ettirmekle suçlanmıştı.

- E. Tümamiral Özer Karabulut: 2006 Ağustos’unda Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’ndan emekli oldu.

- E. Tümamiral Ali Deniz Kutluk: Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün, , Ergenekon bağlantılı karargâh evleri soruşturması sırasında, Genelkurmay Askerî Savcılığı’na gönderdiği çeteyle ilişkisi olduğundan kuşkulandığı muvazzafların listesinde adı geçiyor. Ali Deniz Kutluk geçen yıl emekliye ayrıldı.

Öcalan’ı Kenya’dan getiren komutan

- E. Korgeneral Engin Alan: 1999’da Abdullah Öcalan’ı Kenya’dan Türkiye’ye getiren Özel Kuvvetler’in komutanı. Alan döneminde, Şemdin Sakık da Kuzey Irak’tan getirilmişti. Alan, emekli olduktan sonra Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürlüğü’nü yürütüyordu. Alan, Balyoz Planları’nda adı geçen 24 generalden biriydi. Halen Türk Silahlı Kuvvetlerini (TSK) Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü. 30 Ağustos 2000’de korgeneralliğe terfi etti. Ağustos 2004 şurasında korgenerallikte bekleme süresi 1 yıl uzatıldı. Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı iken Ağustos 2005 şurasında korgeneral rütbesinden emekliye sevk edildi. Balyoz Güvenlik Harekâtı Planı’nda imzası bulunan generallerden.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!