Volkan BAĞCI / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2014 11:14
Türkiye'de çalışma, öğrenim ve emeklilik amaçlı ikamet eden yabancılar ve Türk vatandaşlığından izinle çıkan Mavi Kart sahipleri yurt dışındaki araçlarını KDV, Gümrük Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi'nden muaf olarak Türkiye’ye getirebiliyor.
Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi ile araçlarını Türkiye’de kullanmak isteyen araç sahiplerinin söz konusu şartları yerine getirmesi gerektiğini belirten Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Triptik Müdürü Ragıp Karagöz yapılacak işlemleri sırasıyla Hürriyet okurları için anlattı.
ARAÇ TESPİT TESELLÜM TUTANAĞI
Kişilerin yurt dışında üzerlerine tescilli taşıtlarıyla Türkiye’ye geldiklerinde bağlı bulundukları gümrük müdürlüklerine dilekçe ile başvuru yapmaları gerektiğini belirten
Ragıp Karagöz, “İşlemler başladığında gümrük müdürlüğü aracınızla ilgili olarak ‘Araç Tespit Tesellüm Tutanağı’ hazırlar ve pasaportunuza ‘Araç Türkiye dışına çıkmıştır’ damgası vurulur. Bu damga ile birlikte işlem yapılacak olan araç gümrük ambarına çekilir ve sahibine evrakları tamamlayabilmesi için zaman verilir” dedi.
BELGEYİ VERMEDEN ARACI ALAMAZSINIZ
Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi (Y.T.G.G.K) alabilmek için
Araç Tespit Tesellüm Tutanağı’nın ıslak imzalı bir kopyası ve araç için belirlenen teminat bedeli ile Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na ait bürolara başvurulması gerektiğini belirten Ragıp Karagöz, “Araç sahiplerinin Kurumumuzca hazırlanan Y.T.G.G.K ‘yi gümrük müdürlüğüne teslim etmeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra henüz Türk plakası belli olmayan araca
Trafik Sigortası (Plaka yeri geçici boş bırakılıp) yaptırılması gerekiyor. Bu iki belge ile araç gümrük ambarından tekrar geri alınıyor” dedi.
TSİ BELGESİ ALINACAKYurt dışından getirilen tüm taşıtlar için Türk Standartları Enstitüsü’nden "AiTM Münferit Araç Uygunluk Belgesi" alınması gerektiğini ifade eden Triptik Müdürü, “Bu belge icin bir mühendislik firmasının yardımını almanız gerekli. Bu firmalar aracın projesi ile birlikte tüm evrakları ilgili makama sunup taşıtınıza Uygunluk Belgesi alıyor” dedi.
TÜV VE ŞAHADETNAME
Alınan TSE belgesi ve Trafik Sigortası ile halen yabancı plakalı aracınızla araç muayene istasyonlarına gidip TÜV işlemlerinin yapılması gerektiğini belirten Ragıp Karagöz, toplanan tüm belgelerin eksiksiz bir biçimde gümrük müdürlüğüne teslim edilmesi ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilmek üzere bir şahadetname hazırlatılması gerektiğini ifade etti.
EMNİYET ELDEN TESLİM ALMIYOR
Emniyet müdürlüklerinin evrakta sahteciliği önlemek amacıyla hiçbir belgeyi elden almadığını belirten Triptik Müdürü, şahadetnamenin emniyete ilgili kurumdan posta ya da kargo aracılığıyla gönderilmesi gerektiğinin altını çizdi.
SON İŞLEM TÜRK PLAKASI VE RUHSAT ALMA
Y.T.G.G.K. kapsamında geçici ithal edilen taşıtlar ile yabancı uyruklu kişilerin taşıtlarına İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nce MA-MZ harf serisini taşıyan plakalar verildiğini belirten Ragıp Karagöz, ruhsat çıkarıp Türk plakası almak için gerekli olan belgeleri şöyle sıraladı:
1- İki adet Ek1 formu
2- Araç Muayene (TÜV)
3- Şahadetname
4- Turing'in düzenlediği karne fotokopisi
5- Araç Uygunluk Belgesi (TSE)
6- Kişinin çalıştığı yerden çalıştığına dair belge
7- Pasaport
8- İkamet tezkere fotokopisi
(Mavi Kartlılara ve Çalışma İzni sahibi yabancılara gerek yok) 9- Eğer sahipse
Mavi Kart fotokopisi
10- Trafik sigortasi
11- Kırtasiyeden alınacak kırmızı araç dosyası
vbagci@hurriyet.com.trİşte Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi hakkında tüm soru ve cevaplar