İşte 39 yılın gerekçesi

Güncelleme Tarihi:

İşte 39 yılın gerekçesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2012 11:03

Şemdinli Davası’nda sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş’e verilen 39 yıllık mahkumiyetleri onayan gerekçeli kararı dün sanık avukatlarına tebliğ edildi.

Haberin Devamı

YEDİ yıl süren Şemdinli Davası’nda Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin ikinci kez verdiği karar dün sanık avukatlarına tebliğ edildi. Sanık Ali Kaya’nın avukatı Vedat Gülşen, kararı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yoluyla taşımayı değerlendireceklerini ve bu karar ışığında davanın artık Yaşar Büyükanıt’a kadar uzamayacağını söyledi.

ŞEMDİNLİ'DE DELİL DE YOK ÖRGÜT DE YOK

Karar 1 Ekim’de verilmiş

Şemdinli kararını daha önce usul ve görev yönünden bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, ikinci kez yaptığı yargılamada oybirliği ile 1 Ekim’de “Kasten adam öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs ve kasten yaralama suçlarından” verilen 37 yıllık rekor cezaları onadı. Daire, 2 yıl 10 aylık örgüt üyeliği mahkumiyetini ise bozdu. Bu karar 10 Ekim’de sanıkların yokluğunda avukat Gülşen’in yüzüne karşı tebliğ edildi. Bu sabah ise sanık avukatları kararı Yargıtay’a gidip tebellüğ ettiler.

Haberin Devamı

Şemdinli bireysel suç

/images/100/0x0/55eb0be9f018fbb8f8a78abd

İki sayfalık kararda, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 10 Ocak tarihli kararı adam öldürme suçları yönünden tebliğnamaye uygun şekilde onandı. Bu kararla sanıkların “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozmak” suçundan beraatleri onanırken, Şemdinli Davası örgüt davasından bireysel suç davasına dönüştü. Eski Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın ilk iddianamesinde Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt örgüt yöneticisi olarak gösterilmişti. Ancak gerekçeli kararda sanıkların delil yetersizliğinden beraati gerektiği belirtildi. Avukat Vedat Gülşen de gerekçeli karar ışığında artık davanın Büyükanıt’a uzamayacağını vurgulayarak, Hürriyet dünyasına şöyle dedi:

“Bu kararın ardından Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi artık TCK 220. madde kapsamında soruşturmayı genişletemez. Bozma kararına uyarsa, örgüt üyeliğinden beraatlerine karar verir. 1.5 yıl ceza iner. Bozma kararı ışığında artık burada bir çetenin varlığından sözetmek artık mümkün olmadığı için müdahil vekillerinin Büyükanıt’a kadar varan bir çeteleşmeden dolayı vaki şikayetleri de reddedilir.”

Haberin Devamı

İşte gerekçeli karar

Gerekçeli karar ise aynen şöyle:

Adam öldürme-yaralama cezası isabetli onansın

“Sanıklar hakkında kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs ve kasten yaralama suçlarından kurulan hükümlere ilişkin temyiz incelemesinde, bozmaya uyularak, yapılan yargılama sonunda toplanan deliller karar yerinde incelenip sanıkların suçlarının sübutu kabul, olay niteliğine ve kovuşturma sonuçlarına uygun şekilde vasıfları tayin edilmiş, cezaları azaltıcı sebebin netliği takdir kılınmış, savunmaları inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükümlerde bir isabetsizlik görülmemiş olduğundan sanıklar müdafiilerinin ve katılanlar vekillerinin temyiz dilekçeleri ile sanıklar müdafilerinin duruşmalı inceleme sırasında ileri sürdükleri yerinde bulunmayan temyiz itirazılarının reddiyle, kasten öldürme suçu bakımından resen de temyize tabi olan hükümlerin onanmasına.

Haberin Devamı

Örgütten beraat verilsin

Sanıklar hakkında suç işlemek için kurulmuş örgüt üyesi olma suçundan kurulan hükme yönelik sanıklar müdafilerinin temyizlerine gelince; sanıkların suç işlemek için kuruluş örgütün üyesi olma suçunu işlediklerine dair savunmalarının aksine mahkumiyetlerine yeterli her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği mevcut şüphenin de sanıklar lehine değerlendirilmesi gerektiği gözetilmeden beraatleri yerine yazılı gerekçe ile mahkumiyetlerine karar verilmesi kanuna aykırı, sanıklar müdafilerinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı bozulmasına 1 Ekim 2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

Haberin Devamı

Şemdinli davasının seyri

9 Kasım 2005:Şemdinli’de 9 Kasım 2005’te Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi’ne atılan bombanın patlaması sonucu 1 kişi öldü beş kişi yaralandı.

19 Haziran 2006: Van 3. Ağır Mahkemesi’ndeki davada sanık astsubaylar Kaya ve İldeniz ile itirafçı Ateş’e “Adam öldürmek, suç işlemek için çete kurmak, adam öldürmeye teşebbüs”ten 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis verildi.

16 Mayıs 2007: Yargıtay 9. Ceza Dairesi, mahkumiyet kararlarını Başsavcılığın tebliğnamesine de uygun şekilde usul ve görev yönünden bozdu.

13 Haziran 2007: Van 3. Ağır Ceza’da dava yeniden görülmeye başlandı.

14 Eylül 2007: “Görevsizlikle” dosya Van Askeri Mahkemesi’ne gönderildi.

Haberin Devamı

14 Aralık 2007: Askeri mahkeme ilk duruşma sanıkları tahliye etti.

22 Ocak 2010: Askeri mahkeme dosyayı Hakkari Ağır Ceza’ya gönderme kararı aldı. İtiraz üzerine Hakkari Ağır Ceza dosyayı Uyuşmazlık Mahkemesi’ne yolladı.

2 Mayıs 2011: Uyuşmazlık Mahkemesi, 2010’daki anayasa değişikliğini gözönünde bulundurarak dosyayı sivil mahkemeye Van’a gönderdi.

8 Haziran 2011: Kaya, İldeniz ve Ateş’in tutuklanmasına karar verildi.

10 Ocak 2012: Van 3. Ağır Ceza sanıklara 39 yıl 10 ay 27’şer gün ceza verdi.

10 Temmuz 2012: Şemdinli mahkumiyetlerinin 2006’da “usul, esas, eksik soruşturmadan” bozulmasını talep eden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu kez mahkeme kararının onanmasını talep etti.

26 Eylül 2012: Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nde ikinci temyiz duruşması yapıldı

10 Ekim 2012: Yargıtay 9. Ceza Dairesi kısmen onama kararı verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!