İşte 28 Şubat soruşturmasında tutuklanan 62 isim

Güncelleme Tarihi:

İşte 28 Şubat soruşturmasında tutuklanan 62 isim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2013 10:53

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasında bugüne kadar emekli Orgeneraller Çevik Bir, Fevzi Türkeri, İlhan Kılıç, Hikmet Köksal, Ahmet Çörekçi, Çetin Doğan, Teoman Koman; Korgeneraller Yıldırım Türker, Tevfik Özkılınç, Mustafa Bıyık ile emekli Korgeneral, MHP Milletvekili Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 62 zanlı tutuklandı.

Haberin Devamı

TMK'nın 10. maddesiyle görevli Ankara cumhuriyet savcıları Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ilk gözaltılar 12 Nisan 2012'de gerçekleştirildi.

“Postmodern darbe” olarak da adlandırılan 28 Şubat'a ilişkin soruşturma, Ankara Barosu'na kayıtlı avukat Yunus Akyol'un suç duyurusunun ardından başlatıldı.
Akyol, Nisan 2011'de başsavcılığa verdiği şikayet dilekçesinde, “1995 genel seçimlerinde birinci parti olan Refah Partisi ile ikinci olan Doğru Yol Partisi'nin koalisyon yaparak kurdukları 54. hükümetin 28 Şubat 1997'de yapılan darbeyle görevden uzaklaştırıldığı” ifade edilerek, bunun “Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinde düzenlenen “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırma ve görevlerini engelleme suçunu oluşturduğu” kaydedildi ve dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu kişiler hakkında soruşturma açılması istendi.

Haberin Devamı

İlerleyen süreçte, Türkiye'deki değişik cumhuriyet başsavcılıklarına bulunulan suç duyuruları dilekçeleri de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki soruşturmayla birleştirildi.

Bu arada, Fazilet Partisi'nden 1999'da milletvekili seçilen, ancak TBMM'de yemin edemeyen Merve Kavakçı da 28 Şubat'ın sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Gözaltılar

Soruşturma kapsamında ilk gözaltılar 12 Nisan 2012'de gerçekleştirildi. Daha sonra 19 Nisan, 25 Nisan, 8 Mayıs, 28 Mayıs ve 22 Haziran 2012'de yapılan operasyonlarda tutuklanan 62 zanlının isimleri şöyle:
“Emekli Tuğgeneral İdris Koralp, emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçaslan, emekli Kurmay Albay Hüsnü Dağ, emekli Kurmay Albay Sezai Kürşat Ökte, emekli Binbaşı Salih Eryiğit, emekli Yüzbaşı Orhan Nalcıoğlu, emekli Yüzbaşı Mustafa Babacan, emekli Albay İsrafil Aydın, emekli Albay Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut, emekli Kıdemli Albay Serdar Çelebi, emekli Albay Yüksel Sönmez, emekli Albay Yahya Cem Özarslan, emekli Albay Ruşen Bozkurt, emekli Albay Oğuz Kalelioğlu, emekli Albay Cengiz Çetinkaya, emekli Albay Alican Türk, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Albay Osman Bülbül, emekli Hava K. Albay Seyfullah Sönmez, emekli Hava Albay Veli Seyit, Albay Mustafa Hakan Bural, Albay Ahmet Dağcı, Albay Bahaddin Çelik, Albay Mustafa İhsan Tavazar, emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, emekli Korgeneral Yıldırım Türker, emekli Albay Osman Atilla Kurtay, Tuğgeneral Lokman Ekinci, Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder, Astsubay Adem Demir, Albay Mustafa Köseoğlu, Albay Yahya Kemal Yakışan, Albay Mehmet Haşimoğlu, Korgeneral Tevfik Özkılınç, Tümgeneral Berkay Turgut, Tümgeneral Mehmet Faruk Alpaydın, Tuğgeneral Celalettin Bacanlı, Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım, Tuğgeneral Metin Keşap, emekli Korgeneral Mustafa Bıyık, emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, emekli Tümgeneral Erdal Şenel, emekli Tümgeneral Çetin Dizdar, emekli Tümgeneral Çetin Saner, emekli Orgeneral İlhan Kılıç, emekli Orgeneral Hikmet Köksal, emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Vural Avar, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, emekli Albay Mustafa Kemal Savcı, emekli Binbaşı Ahmet Aka, emekli Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı, emekli Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz, emekli Orgeneral Teoman Koman, emekli Korgeneral Kamuran Orhon, Korgeneral Engin Alan, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, emekli Tümgeneral Kenan Deniz, emekli Tümgeneral Prof. Dr. Sedat Arıtürk.”
Tutuklanan Albay Mehmet Haşimoğlu tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybetti.

“Mağdur ya da tanık” sıfatıyla ifadesine başvurulanlar

Tutuklu muvazzaf askerlerden Tuğgeneral Lokman Ekinci, Korgeneral Tevfik Özkılıç, Tümgeneral Berkay Turgut ve Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım Ağustos 2012'deki Yüksek Askeri Şura'da emekli oldu, bunun ardından tutuklu bulundukları Mamak Askeri Cezaevi'nden Sincan F Tipi Cezaevi'ne nakledildi.
Bu arada, 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunanların avukatlarının, “3. Yargı Paketi” olarak adlandırılan düzenlemenin ardından, TMK'nın 10. maddesiyle görevlendirilen hakimliğe yaptıkları itirazlar reddedildi.

Haberin Devamı

Savcılık, şu ana kadar aralarında eski Başbakan Tansu Çiller, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, eski bakanlardan Hasan Celal Güzel, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Bülent Orakoğlu, Deniz Kuvvetleri'nde askerliğini yaparken bazı gizli belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle hakkında açılan davadan beraat eden Kadir Sarmusak, feshedilen HAS Parti'nin bazı yöneticileri ile YAŞ kararıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nden uzaklaştırılanların da bulunduğu çok sayıda kişinin “mağdur ya da tanık” sıfatıyla ifadesine başvurdu.
Dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan da yazdığı “Refah Gerçeği” adlı kitabını soruşturmaya delil olarak sundu.

Demirel ve Karadayı hakkında suç duyurusu

28 Şubat süreciyle ilgili dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hakkında, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Ankara Şube Başkanı Abdurrahman Çeliker'in de aralarında bulunduğu 3 kişi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Haberin Devamı

Suç duyurusu dilekçesinde, “28 Şubat darbesinin, 54. hükümetin, cebir ve baskı kullanılması sonucu istifa ettirilmeye zorlanmasıyla neticelenen bir süreç olduğu” ifade edilmişti.

“Postmodern darbe” olarak tanımlanan sürecin sonunda, başörtülü vatandaşların eğitim hakkının engellendiği, birçok sivil toplum kuruluşunun mallarına el konulduğu, birçok vatandaşın inançları ve siyasal düşünceleri nedeniyle işten atıldığı savunulan dilekçede, Demirel ve Karadayı'nın, “hukuka aykırı şekilde kişisel verileri kayıt altına alma, eğitim hakkını engelleme, haksız olarak yakalama ve tutuklanmalara sebep olacak ortamı hazırlama, cebir ve tehdit kullanarak, hükümetin görevlerini yapmasını engelleme ve hükümeti ortadan kaldırma” suçlarından cezalandırılmaları istenmişti.
Soruşturma kapsamında tutuklanan emekli Orgeneral Çevik Bir de Karadayı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!