İstanbul'un elektrikle buluşması kutlanacak

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun elektrikle buluşması kutlanacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2001 00:00


Haberin Devamı

Türkiye'de elektriğin ilk nerede kullanıldığı sorusu ilk anda İstanbul'u akla getiriyor. Ancak doğru yanıt İstanbul değil, Tarsus gerçeğini ortaya koyuyor.

Türkiye'nin elektrikle buluşması, 15 Eylül 1902 tarihinde, İçel'in Tarsus İlçesi'nde gerçekleşti. Bundan tam 12 yıl sonra, 14 Şubat 1914 tarihinde ise İstanbul elektriğin ışıltısıyla tanıştı.

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, elektriğin İstanbul'a verildiği tarihin 87. yıldönümünü, çeşitli etkinliklerle kutlayacak. Kentin elektrikle tanıştığı gün olan 14 Şubat'ta, yani yarın başlayacak etkinlikler 18 Şubat'a kadar devam edecek.

TÜYAP Tepebaşı Fuar-Sergi Merkezi'nde gerçekleştirilecek etkinlikler çerçevesinde, enerji konusunda çok sayıda panel, konferans, forum ve oturum yapılacak.

Kutlamalar çerçevesinde, nükleer santrallara karşı mücadele sürecine katkıda bulunan sanatçılara da ödül verilecek. Ödül verilecek gruplar ve sanatçılar şunlar:

Mümtaz Sevinç, Gülsen Tuncer, Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi, Suavi, Kubat, Onur Akın, Mazlum Çimen, Yasemin Göksu, Mor ve Ötesi, Mansur Ark, Vedat Sakman, Grup Yorum, Rojin, Kome Çiya, Tolga Çandar, Tolga Sağ, Ayna ve Mozaik-Folklor Ekibi.

Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezi (ÜSAM) Müdürü Prof. Dr. Hamit Serbest ise İstanbul'daki etkinliğin ilk gününde "Türkiye'de Elektrik Enerjisi Üretiminin İlk Denemeleri: Tarsus Örneği" konulu konferans verecek.

Tarsus'ta kurulan ilk hidroelektrik santralını bulmak için uzun uğraşlar veren Prof. Dr. Serbest, elektrikle aydınlanan ilk şehir olan Tarsus'un elektrik enerjisi üretimi ve kullanımı deneyimini İstanbullular'a anlatacak.

Türkiye'de elektrik enerjisi ilk kez 1902 yılında İçel'in Tarsus ilçesinde kurulan bir hidroelektrik santralıyla üretilmeye ve kullanılmaya başladı.

O dönemde Tarsus Belediyesi'nde çalışan Avusturyalı Dörfler tarafından, 15 Eylül 1902 yılında, Berdan Nehri Bentbaşı mevkinde kurulan hidroelektrik santralı, transmisyon kayışı ile 2 kilovatlık bir dinamoyu çevirerek, buradan elde edilen elektrik enerjisini Tarsus'a vermeye başladı.

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası'nca yayımlanan "Tarsus Tarihi ve Eshab-ı Kehf" adlı kitapta yer alan bilgilere göre, üretilen elektrik enerjisi ile ilk zamanlar Tarsus'un sokakları aydınlatıldı. Elektrikle aydınlanan ilk konutlar ise Müftüzade Sadık Paşa (Sadık Eliyeşil) ile Sorgu Hakimi Yakup Efendi'nin evleri oldu. Daha sonra ise diğer evler de elektrikten yararlanmaya başladı.

Bu dönemde evlerde elektrik düğmesi olmadığı için lambalar, santraldan şartelin indirilmesiyle kapatılabiliyordu. Daha sonraki tarihlerde bu santrala ilaveler yapıldı ve Tarsus'un ışığa kavuşması, Türkiye tarihinde bir dönüm noktası olarak yerini aldı. (a.a)

Bilim adamlarının, bu tür böceklerin 10 kadarının daha kurtulmuş olabileceğini sandıkları belirtilirken, böceklerin, üretim çiftliğinde yetiştirilmek üzere Lord Howe Adası'na götürülecekleri kaydedildi. (a.a)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!